Droef gesteld met persvrijheid in Turkije

"If you want to write news, then you have to keep inside the line"De internationale organisatie van journalisten Reporters Without Borders (RSF) heeft een rapport gepresenteerd over de persvrijheid in 178 landen: de ‘annual World Press Freedom Index’.

Turkije maakt geen beste beurt, want het staat op de 138e plaats, tussen Singapore en Ethiopië. Dat is zestien plaatsen lager dan in 2009, terwijl het jaar daarvoor nog sprake was van de 102e positie. Bovenaan staat Finland, IJsland, Nederland, Noorwegen, Zweden en Zwitserland, op een gedeelde eerste plaats. Helemaal onder aan staan Myanmar, Iran, Noord Korea, Turkmenistan en Eritrea. Opvallend is dat de republiek Noord Cyprus het met een 61e plaats beter doet dan Turkije. Verder mag het opmerkelijk genoemd worden dat meer dan de helft van de EU landen niet tot de top 20 behoort.

Vooral de sterke toename van het aantal aanklachten tegen journalisten heeft ertoe geleid dat Turkije volgens RSF tot de veertig landen met de minste persvrijheid behoort. Het proces tegen Ergenekon, het netwerk dat volgens de aanklagers de regerende AK-partij van de troon wil stoten, is debet aan deze ontwikkeling. Ondertussen lopen duizenden rechtszaken tegen journalisten die over Ergenekon hebben bericht op een manier waar de autoriteiten zich niet mee kunnen verenigen. Tussen juni 2007 en oktober 2009 waren dat er alleen al 4139. Doorgaans krijgen journalisten een aanklacht aan hun broek omdat ze informatie hebben weergegeven die de overheid liever niet prijsgeeft over Ergenekon.

Vooral de aanklager Barut Emre van het stadsdeel Bakirköy in Istanbul heeft op dit punt een slechte reputatie. Emre neemt dan ook vaak niet eens de moeite een verklaring op te nemen van journalisten alvorens hen aan te klagen. Ook kranten worden het slachtoffer van dit beleid. Bovenaan staan de dagbladen Yeni Safak en Taraf met beiden meer dan 1000 aanklachten. Het spreekt voor zich dat deze zorgwekkende ontwikkeling op scheve voet staan met de bewering van de AK-partij Turkije te democratiseren.

Bron: Peter Edel

Lees ook:Veel kritiek op Turkije vanwege arrestaties journalisten
Lees ook:Levenslang en hoge straffen in Ergenekon-zaak
Lees ook:Vechten voor persvrijheid in Turkije
Lees ook:Journalisten vrij!
Lees ook:Journalisten- en kunstenaarsleed

1 Reacties // Reageer

One thought on “Droef gesteld met persvrijheid in Turkije

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>