Turkije straft Kuifje wegens roken

kuifjeTurkije neemt het rookverbod, dat vorig jaar zomer van kracht werd, erg serieus. In het land geldt het verbod zowel in openbare gelegenheden als op het scherm.

Zo tikte de Turkse Hoge Raad voor Radio en Televisie (RTUK) Kuifje op de vingers. De raad is het er namelijk niet mee eens dat de Belgische animatiereeks zo is opgezet dat erin gerookt wordt. Een tijd geleden kreeg een commerciële Turkse zender nog een boete van bijna 25.000 euro, omdat er een aflevering van Kuifje was uitgezonden waarin werd gerookt. Vooral metgezel kapitein Haddock maakt zich met zijn pijp schuldig aan ‘rookgedrag’.

Al sinds 2008 maken televisiewaakhonden in Turkije jacht op overtreders. Scènes waarin wordt gerookt, worden zonder pardon geschrapt. Deze maatregel heeft intussen ook al heel wat protest opgeroepen. Televisiezenders eisen dat het rookverbod niet van toepassing is op films en series die vóór de wet werden gemaakt. En terecht, hoe kan er anders nog een waarheidsgetrouwe film over Atatürk worden uitgezonden?

Lees ook:Turk doet letterlijk moord voor sigaret
Lees ook:Neem rookverbod Turkije serieus!
Lees ook:Hysterisch tv-programma krijgt boete van 5 ton
Lees ook:Kliklijnen ontstaan na rookverbod Turkije
Lees ook:Turkije staat stil bij Holocaust

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>