Istanbul ontwikkelt zich tot modestad

Istanbul lijkt zich op modegebied langzaamaan bij de ‘groten’ te voegen. De Istanbul Fashion Days (IFD) wekten hoge verwachtingen over de bruisende stad in de internationale modewereld.

De İstanbul Fashion Days (IFD), die liepen van 27 tot 29 augustus, is een internationaal evenement dat ontwerpers, couturiers, stylisten en bedrijven in de confectie-kleding samenbrengt. Het wekte onder velen hoge verwachtingen over İstanbul die zich net als Milaan, Parijs, Londen en New York tot modestad ontwikkelt. De IFD opende afgelopen donderdag de deuren met een ceremonie die werd bijgewoond door de minister van Industrie en Handel, Zafer Çağlayan. Bekende Turkse modeontwerpers als Bahar Korçan, Arzu Kaprol en Hakan Yıldırım bevonden zich onder de deelnemers en toonden hun collecties.

Het evenement werd georganiseerd door de İstanbul Ready-Wear en Apparel Exporters Association (İHKİB) en de Fashion Designers Association (MTD) en vond plaats op de Taşkışla campus van de Technische Universiteit van İstanbul. In een eerdere verklaring aan Sunday’s Zaman, zei de bekende mode-ontwerper en MTD voorzitter Bahar Korçan dat ze erg blij was om het project, waar ze jaren van droomde, werkelijkheid te zien worden. Korçan zei: “World Fashion Week activiteiten werden gelanceerd met de IFD. Ik denk dat de IFD een grote organisatie is die de Turkse mode helpt zich te ontwikkelen en deuren opent naar de rest van de wereld.” Ook zei ze dat de IFD de horizon van jonge Turkse modeontwerpers helpt te verbreden en hen naamsbekendheid geeft.

Modeontwerper Arzu Kaprol, wiens ontwerpen altijd Istanbul en het stedelijke leven weerspiegelen en werden getoond tijdens de IFD, zei dat Turkije onlangs is begonnen met de aandacht te trekken op het gebied van mode. Kaprol geeft wel toe dat Turkije nog een lange weg te gaan heeft om een leider op het gebied van mode te worden, omdat het land van oudsher de focus legde op de modeindustrie en niet op het ontwerp. “Het is noodzakelijk dit te erkennen en accepteren. Tot nu toe zijn we nog niet aangeslagen in de creatieve landen op het gebied van mode, omdat we gezien werden als industrieel land. Gekeken naar het laatste decennium kunnen we mogelijk stellen dat er een verandering gaande is in Turkije en dat mode meer terrein heeft gewonnen”, verklaarde Kaprol.

De IFD was de eerste internationale ‘mode dagen activiteit’ voor het seizoen van 2010. In de rest van de wereld zullen soortgelijke activiteiten gelanceerd worden in september. Dit jaar kenmerkt de eerste IFD en het evenement zal vanaf nu elk half jaar georganiseerd worden voor lente-zomer en herfst-winter, net zoals de internationale tegenpartijen dit doen.

Kijk voor meer informatie op Istanbulfashiondays.com.

Bron: Today’s Zaman, 30 augustus 2009

Lees ook:İstanbul Atatürk Airport beste van Zuid-Europa
Lees ook:Turkse modeontwerpster presenteert collectie in New York
Lees ook:Modieus Istanbul eindigt met Missoni en Westwood shows
Lees ook:Turkey Now Festival 2010
Lees ook:Turkse ouders praten over vermoorde dochter in docu ‘BAHAR’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>