Huwelijksmigrant wil wel degelijk werken

immigrantenEr wordt in Nederland op een verkeerde manier naar vrouwelijke huwelijksmigranten gekeken en dat staat een succesvolle inburgering in de weg, staat in het rapport dat E-Quality deze week publiceerde.

E-Quality is een kenniscentrum dat zich bezighoudt met emancipatie, gezin en diversiteit in Nederland. In hun Factsheet Huwelijksmigratie trekt de organisatie ten strijde tegen de verkeerde beeldvorming rondom vrouwelijke huwelijksmigranten. Deze groep vrouwen zouden in Nederland namelijk met name richting het moederschap gepusht worden en niet richting een carrière. Desillusies en een isolement liggen vervolgens op de loer.

Om de verkeerde beeldvorming, bij met name beleidsmakers en politici, aan te pakken formuleerde het kenniscentrum enkele veelvoorkomende misverstanden. Zo zou veelvuldig gedacht worden dat de ‘importbruiden’ voor het leeuwendeel afkomstig zijn uit Turkije en Marokko en dat ze vaak tegen hun wil in naar Nederland gehaald worden. In werkelijkheid blijkt het echter maar om 10 procent te gaan. De overige 90 procent is afkomstig uit 158 verschillende landen. Van gedwongen huwelijken zou bovendien nauwelijks sprake zijn.

Ook het idee dat deze vrouwen vaak laagopgeleid zijn, klopt volgens E-Quality niet volledig. Driekwart zou in ieder geval de basisschool succesvol afgerond hebben en een op de drie zou in ieder geval beschikken over een mbo-diploma. Een andere belangrijke misvatting is dan ook dat huwelijksmigranten niets geven om werk en juist graag huisvrouw willen worden. Ruim twee derde (67 procent) van de migranten onder de 45 jaar wil echter graag aan de slag.

In het eerste jaar in Nederland lukt dat 14 procent. Dit relatief lage aantal zou het gevolg zijn van taalachterstanden, niet erkende diploma’s en wachtlijsten voor de imburgeringscursus. Mogen ze eenmaal aan de cursus deelnemen, dan blijkt daar nauwelijks aandacht voor ambities en opleidingen van deze vrouwen. (Nu.nl)

Lees ook:Waar zijn de kapsters in Turkije?!
Lees ook:Vrouwendag Turkije in teken van huiselijk geweld
Lees ook:21 procent jonge allochtonen werkloos
Lees ook:In Turkije is meer dan 50 uur per week werken heel ‘normaal’
Lees ook:De nieuwe Turkse metromacho

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>