Vrouwendag Turkije in teken van huiselijk geweld

Ook Turkije vierde maandag Internationale Vrouwendag. De aandacht ging uit naar de achterstelling van vrouwen en huiselijk geweld, waar nog altijd 42 procent mee te maken krijgt.

Vuslat Doğan Sabancı, hoofd van de directie van de daily Hürriyet, riep vandaag opnieuw op het geweld tegen vrouwen te stoppen tijdens een conferentie over deze kwestie. De conferentie ‘Hoe kunnen we verdergaan’ werd gehouden onder auspiciën van de ‘Stop Huiselijk Geweld’ campagne van de krant, die al zes jaar lang loopt.

Geweld gevolg van plaats in samenleving

Sabancı zei dat methoden om geweld te voorkomen, vooral tegen vrouwen, meer moesten inhouden dan bellijnen, opvanghuizen en onderwijs.
“We moeten het feit erkennen dat de plaats van vrouwen in de familie en in de maatschappij gelijk staan aan elkaar in sociale en economische termen. We zouden eerst de vrouwen moeten bevrijden in ons bewustzijn”.

Sabancı vertelde dat slechts 10 procent van het mondiale inkomen van vrouwen afkomstig is, ondanks dat zij de helft van de wereldbevolking vertegenwoordigen.
“Zo’n 70 procent van de mensen onder de armoedegrens is vrouw. Twee derde van de 130 miljoen studenten die geen onderwijs ontvangt ook. Het aantal vrouwen in parlementaire functies is 13 procent”.
Sabancı zei dat geweld tegen vrouwen een resultaat was van de plaats van vrouwen in de samenleving.

Hürriyet al zes jaar actief

Sabancı vertelde dat de anti-huiselijk geweld campagne was begonnen in een kleine kamer in het gebouw van de Hürriyet en sindsdien was uitgegroeid tot een grote activiteit over de laatste zes jaar. Het project heeft al vele conferenties gehouden, promotionele campagnes georganiseerd en brochures verspreid door de jaren heen. Daarnaast zijn er ook beroemdheden en leiders van gemeenschappen aangesteld om hun gedachten over deze kwestie te delen.
Sabancı: “Huiselijk geweld is geen zaak om binnen de familie te houden. We moeten dit taboe eerst doorbreken”.

Bron: Hürriyet

Lees ook:Vrouwenopvanghuis Ankara tracht huiselijk geweld te verminderen
Lees ook:Laatste 7 jaar 953 vrouwen vermoord in Turkije
Lees ook:Turkije zet tijdelijke opvanghuizen op voor vrouwen
Lees ook:Hoe verliep de strijd tegen sekse gerelateerd geweld in Turkije?
Lees ook:Hulpverleenster huiselijk geweld Turkije pleegt zelfmoord

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Vrouwendag Turkije in teken van huiselijk geweld

 1. soebar

  Vaak wordt je door de partner verplicht om er niks over te zeggen tegen een ander. als je dit wel doet heb je grote problemen thuis.

  Vaak is het ook onmogelijk om er met iemand over te praten, omdat je bang bent, of omdat je de gelegenheid niet krijgt.

  De mannen die huiselijk gweld plegen veranderen niet. Een keer slaan is altijd slaan.

  Ik vindt het een goede actie om een campagne te beginnen voor huiselijk geweld, maar huiselijk geweld zie je niet en als mensen niks zeggen weet je het ook niet.

    /   Reply  / 
 2. de schoolmeester

  Dat het in de media komt, is een eerste stap. Jij insinueert toch ook dat je het vanaf dichtbij hebt meegemaakt. En als een man zegt dat het geheim moet blijven, weet hij zelf ook wel dat hij verkeerd bezig is. Dus laat de verhalen maar komen, ook hier want mannen lezen dit ook. Niet veel maar toch!

    /   Reply  / 
 3. Hans

  @Schoolmeester: dit komt elk jaar terug. Met name de laatste 3 jaar is er veel aandacht voor. Hürriyet is een van de meest gelezen kranten, vergelijkbaar met De Telegraaf, alleen meer sensationeel en veel half naakte vrouwen.
  Bianet.org is de meest onafhankelijk media bron, in het Turks en Engels.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>