Gewapend glas voor Turkse knuffelallochtoon

Integreer je als allochtoon niet, dan wijst er een beschuldigend vingertje naar je. Integreer je met vlag en wimpel dan word je geknuffeld door de werkgever die snel het glazen plafond wapent.

“Knuffelallochtonen zijn gewild, maar wie echt iets wil zijn, komt er niet door”. Hoogopgeleide Nederlanders van Turkse komaf kiezen steeds vaker voor een nieuw bestaan in Turkije. “Want”, zegt Ismail Hakki Kadi (37), “als allochtoon krijg je in Nederland minder kansen”. “De belangen van hoogopgeleide allochtonen worden onvoldoende behartigd; uiteindelijk ben ik als geletterde Turk een grote concurrent voor de autochtoon”.

Hakki Kadi kwam op zijn derde naar Nederland en remigreerde vorig jaar. Hij werkt nu aan academische onderzoeksprojecten voor het British Institute in Ankara. De groep hoogopgeleide Turken die teruggaat wordt volgens hem steeds groter. “In Turkije heb je met mijn achtergrond een hoger levensniveau”, zegt hij in vloeiend Nederlands. Hakki Kadi promoveerde in september 2008 aan de Universiteit Leiden op Nederlands-Turkse handelsbetrekkingen vanaf 1800. “Ik woon nu in Istanbul in een appartement van 170 vierkante meter. Vergelijk dat eens met de 90 metertjes die ik aan de Boerhaavelaan in Leiden had.”

Hakki Kadi woonde 20 jaar in Nederland. Na de basisschool ging hij terug naar Turkije voor het voortgezet onderwijs en zijn masterdiploma. Op zijn 23e kwam hij weer naar Nederland en promoveerde bij Erik-Jan Zürcher. Daarna kon hij geen passende baan vinden. De politiek verrechtst en raakt volgens hem steeds meer gesloten. “Mensen zoals Afshin Ellian komen hogerop omdat hun standpunten voldoen aan de wensen van de dominante partijen. Hij heeft reclamewaarde. Maar als je als allochtoon een eigen geluid wilt hebben, kun je beter naar alternatieven buiten Nederland zoeken.”

Lees ook de andere verhalen in het artikel van DePers.nl.

Lees ook:Hoogopgeleide allochtonen stemmen D66
Lees ook:Terug naar Turkije voor een beter leven
Lees ook:Moslimjongeren braver geworden
Lees ook:Hoger opgeleide Turken huwen geen autochtonen
Lees ook:Eerste Turkse migrant in Nederland overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>