Brood is er altijd in Turkije

Een simitverkoper in Istanbul

Een simitverkoper in Istanbul

Turken zijn gek op brood. Ze eten het van ‘s ochtends tot ’s avonds en het is 24 uur per dag te koop bij de bakker. Een (avond)maaltijd zonder brood is ondenkbaar in Turkije. Een gezonde bruine volkoren boterham.. daar houden de Turken niet zo van. De grote witte ronde of ovalen broden zijn favoriet. Toch is het sinds  1 juli voor alle Turkse bakkers verplicht om ook bruin brood te verkopen. Ook moeten ze het wat rustiger aan doen met zout.

Het aantal gram zout wat in een brood mag zitten lag eerst op 1,75 procent. Sinds de nieuwe regel mag de grens van 1,5 procent niet meer overschreden worden. Bakkers die zich er niet aan houden krijgen een boete.

Turken eten brood bij iedere maaltijd

Ik woon nu een aantal maanden in Turkije en kan maar niet wennen aan het feit dat er bij het avondeten altijd brood wordt gegeten. Ik vergeet het ook vaak te kopen als ik boodschappen doe voor het avondeten. Op zich maakt het niet uit als je het vergeet te kopen, dan haal je het bij de dichtstbijzijnde bakker. Nederlandse bakkers gaan aan het eind van de middag dicht. Turkse bakkers niet, de meeste zijn tot ‘s avonds laat open. Er zijn ook bakkers die nooit dicht gaan. Loop je midden in de nacht over straat dan ruik je vers gebakken brood. Mijn persoonlijke favoriet is de ‘simit’, een rond sesambroodje.

Turkse bagel: de simit

De simits zijn overal te krijgen; op straat, op het strand en natuurlijk bij de bakker. Turken eten een simit, die ook wel op een bagel lijkt, meestal tijdens het ontbijt of als tussendoortje en juist weer niet tijdens het avondeten.

Lees ook:Rotterdam krijgt tweede Turkse Simit Sarayı broodjeszaak
Lees ook:Turkse broodjeszaak Simit Sarayı steeds populairder in Nederland
Lees ook:Turks Menemen recept: makkelijk en lekker
Lees ook:Turkse Simit Sarayı in Deventer
Lees ook:Turkije toont respect aan Berkin Elvan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>