Een kopje koffie vormt de ideale afsluiting van een lekker etentje. Maar de bekende Turkse koffie heeft een gebruiksaanwijzing.
De bereiding van Turkse koffie is niet helemaal vergelijkbaar met het ‘bakkie’ zoals de meeste Nederlanders ‘m drinken. In het Midden-Oosten is Turkse koffie echter eerder standaard dan uitzondering. Er zit een hele geschiedenis achter, en zonder voorkennis zul je misschien verschrikt opkijken van dit warme drankje. Turkse koffie is zoet, vrij dik en onderin je kopje tref je een laagje drab aan. Het wordt bereid in een ibriq, een smalle koffiekan van koper of messing met een lange steel. Hoe zet je Turkse koffie? Turkey Now leert ons hoe.
1. Doe per kopje twee lepels koffiepoeder in de ibriq
2. Voeg per kopje anderhalve lepel suiker toe
3. Voeg een kop water per kopje toe
4. Meng alle ingrediënten goed door elkaar
5. Verwarm het mengsel op een vuur
6. Neem de ibriq van het vuur zodra het schuim tot aan de rand komt
7. Lepel een beetje schuim in kleine, lage kopjes
8. Zet de ibriq weer op het vuur totdat hij opnieuw begint te koken
9. Neem de ibriq van het vuur en giet u de koffie in de kopjes
10. Wacht met drinken totdat het poeder naar de bodem gezonken is
Tip: voeg fijngemalen kardemom of kaneel toe aan het koffiemengsel voor extra smaak
Tip: drink Turkse koffie met mate. Volgens de hartstichting verhoogt elke kop Turkse koffie het cholesterolgehalte met 1 %. Ter vergelijking: elk kopje espressokoffie verhoogt het cholesterolgehalte met 0.4 %.
Lees ook:Turks dessert: Hazelnootpudding
Lees ook:Altijd lekker: Turkse linzensoep recept
Lees ook:Thee in Turkije
Lees ook:Turks Menemen recept: makkelijk en lekker
Lees ook:De mooiste strandwandelingen in Turkije