De mooiste strandwandelingen in Turkije

De Turkse kustlijn is één van de belangrijkste troeven van het land. Hoewel de zomer nog niet is aangebroken is het goed toeven aan de Turkse kust. Maak zeker één van deze prachtige strandwandelingen wanneer je de kans krijgt.

De brandende kust van Çıralı

Enkele kilometers buiten Marmaris ligt het kleine kustplaatsje Çıralı. Het dorpje ligt vlakbij de ruïnes van Olympus. Het strand is een beschermd gebied voor de zeer zeldzame karetschildpad, die hier ieder jaar zijn eieren legt. Dwaal af door het mediterrane struikgewas waar je de overblijfselen vind van vroegere beschavingen: Griekse gebouwen, een Romeins theater, Genuese forten, een Ottomaanse brug en sarcofagen. De heuvels die boven het strand uittorenen staan letterlijk in vuur en vlam. Uit de rotsachtige berghelling komen op meerdere plaatsen vlammen naar buiten. ‘Het eeuwige vuur van Chimaera‘, de naam van dit verschijnsel is afkomstig van gelijknamige mythologische vuurspuwers.

Koffie drinken met uitzicht over zee

Het strand van Patara (zie bovenste foto) is ”het mooiste strand van de wereld”, aldus de Britse krant The Times. Het strand is een immense, woestijnachtige strook van ruim 17 kilometer, compleet met zandduinen. Ook hier heb je de kans om de zeldzame onechte karetschildpad tegen te komen. Vanaf het dorp kun je een prachtige wandeling naar het strand maken van ongeveer 30-40 minuten. Onderweg kom je langs een archeologische zone met bijzondere ruïnes, als een amfitheater, een grote begraafplaats en een monumentale poort. Op het, ietwat toeristische, gedeelte kun je in een van de vele koffiehuizen genieten van een prachtig uitzicht over zee. Loop wat verder door om het strand volledig voor jezelf te hebben.

Tombes en biesbos

Nog zo’n mooi Turks strand vind je in Iztuzu, Dalyan. Rondom dit 4,5 kilometer lange strand vind je geen grote, betonnen gebouwen, maar kleine houten terrasjes en hutjes. In het achterland vind je een biesbos, ideaal om je strandwandeling mee af te sluiten. Bovendien kun je langs de Dalyan Çayı rivier verschillende tombes bewonderen die zijn uitgehouwen in rotsen. Het is dus niet vreemd dat dit strand meerdere malen is uitgeroepen tot ‘de mooiste van Europa’.

Tekst en foto’s: Fleur de Bakker

Lees ook:Altijd zon in het prachtige Muğla en Dalaman
Lees ook:Dalyan maakt je tien jaar jonger
Lees ook:Istanbul op derde plek Travellers’ Choice Awards Tripadvisor
Lees ook:Bijna 400 Turkse stranden hebben ‘Blue Flag’ certificaat
Lees ook:Corendon opent nieuwe hotels in surfparadijs Çeşme

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “De mooiste strandwandelingen in Turkije

  1. Zo Turkije

    heerlijk om rond te lopen op het strand van icmeler echt de moeite waard eind dit jaar nog maar eens doen kan niet wachten!

      /   Reply  / 
  2. Tosca de Jong Auteur

    Het strand van Icmeler is inderdaad prachtig. Toen ik een keer op vakantie was in Marmaris, ging ik altijd naar Icmeler. Dat is inmiddels wel alweer 12 jaar geleden..

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>