Doet Israël het met de PKK?

De Engelstalige Turkse krant TodaysZaman doet vandaag bericht over een hernieuwde samenwerking tussen de staat Israël en de Koerdische PKK. De krant beroep zich op uitlatingen van een ‘hogere veiligheidsfunctionaris’.

Volgens hem heeft de Turkse inlichtingendienst MIT een rapport overhandigd aan de Nationale Veiligheidsraad MGK, waarin staat dat Israël de PKK stimuleert tot een nieuwe golf van geweld in Turkije. Aldus zou getracht worden de verkiezingen in juni a.s. te beïnvloeden, in het nadeel van de AK-partij. Als achterliggende motivatie van Israël wordt het contact genoemd dat Premier Erdogan onlangs had met de islamitische Hezbollah tijdens zijn bezoek aan Libanon. Dat zou bij Israël in het verkeerde keelgat zijn geschoten.

Het is niet voor het eerst dat er verbanden worden gelegd tussen Israël en de PKK. Dat gebeurde vorig jaar nog, na de schietpartij op het passagiersschip Mavi Marmara, waarbij negen Turken werden doodgeschoten door Israëlische commando’s. Een paar uur later vond toen een PKK-aanslag plaats op een marinebasis in de stad Iskendurun. Dat werd door velen in Turkije als te toevallig beschouwd. Volgens TodaysZaman beschikt MIT nu over filmopnamen waarop Murat Karayilan, de tweede man van de PKK, verklaart dat Israël en de PKK samenwerkten rond de tijd van het Mavi Marmara-incident. Het rapport van MIT maakt volgens zeggen verder melding van interviews met PKK-activisten, die verklaard hebben dat zij door de Israëlische inlichtingendienst Mossad zijn getraind.

Vast staat dat de PKK onlangs een einde van de wapenstilstand aankondigde. Volgens TodaysZaman heeft de PKK de internationale vrouwendag (vandaag!) en het Nevruz lentefestival rond 20 maart a.s. als startpunt van een nieuwe geweldscampagne gekozen, om chaos in Turkije te doen ontstaan. Als dat waar is kan Turkije zich opmaken voor een weinig gezellig voorjaar.

Uiteraard is het de vraag hoe betrouwbaar de berichtgeving van TodaysZaman is in deze. De krant staat bekend als uiterst pro-AK-partij. En die partij komt er de laatste tijd niet best af, met de arrestatie van journalisten die kritiek hebben op het Ergenekon-proces. De AK-partij wast de handen in onschuld met de verklaring dat men geen invloed heeft op het beleid van aanklager Zekeriya Öz, die het bevel gaf tot de arrestaties. In Turkije weet echter menigeen beter. Onder dergelijke omstandigheden lijkt voorzichtigheid geboden wanneer een bericht in TodaysZaman verschijnt over een nieuwe vrijage tussen Israël en de PKK. Zou zo maar een afleidingsmanoeuvre kunnen zijn. Het ligt immers voor de hand dat de Turkse natie opschrikt als er nieuwe aanslagen door de PKK worden aangekondigd. Staat tegenover dat de Amerikaanse journalist Seymour Hersh al jaren geleden over een samenwerking tussen Israël en de PKK rapporteerde. En Hersh kan onmogelijk worden weggezet als een exponent van de AK-partij.

Bron: Peter Edel

Lees ook:Ruzie tussen Turkije en Israël laait weer op
Lees ook:Geheim topoverleg tussen Turkije en Israël
Lees ook:Turkije verdenkt Israël van complot met Koerden
Lees ook:Israël overweegt toe te geven aan Turkije
Lees ook:Israël weer boos op Turkije, nu om tv-serie

13 Reacties // Reageer

13 thoughts on “Doet Israël het met de PKK?

  1. Likoed Nederland

    Ja, de complottheorien vieren weer hoogtij, de beschuldigingen van de hand van Israel in Jemen en Libie zijn er ook al.
    Israel als vriend van Khadaffi, hoe verzin je het.

    Wanneer zien de Arabieren eens in dat het de Joden van alles de schuld geven wel lekker makkelijk is, ook voor de dictatoriale regimes is het prettig zo een externe vijand te creeeren.

    Maar die slachtofferrol werkt uiterst contraproductief.

      /   Reply  / 
    1. Turk

      @Likoed

      Arabieren? Dit is een Turkse website en dit gaat over Turkse politiek. Was het niet dat Israelische politieke en militaire leiders zelf aanstalten hadden gemaakt om een alliantie met de PKK te overwegen?

      Hier, lees je khadashot maar erop na:

      http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4119984,00.html

        /   Reply  / 
  2. baris seven

    Fout 1: PKK aanslag op marinebasis in İskenderun vond plaat een paar uur voor de İsrailische aanval op Mavi Marmara, en niet erna.
    Fout 2: Wat Amerikaanse journalist Seymour Hersh schrijft over een zogenaamd samenwerking tussen Israël en de PKK slaat ook nergens op.
    Zet hiertegen over de realiteit van militaire-economische contacten tussen Turkije-İsrail (Turkije is de eerste ‘moslim’ land die İsrail heeft erkend, en is de enige grote strategische bondgenoot van israil), de manipulatie politiek van bijde landen die andere volkeren onderdrukken en hun contacten met grote broer USA, dan kun je snel begrijpen dat de ‘conflict’ tussen bijde landen niets anders is dan publice stund. Er is geen contact tussen PKK en İsrail. Er is wel contact tussen İraakse Koerden en İsrail, en deze dateerd uit jaren 1960, dit omdat İsrailische Koerden voornamelijk in İraakse Koerdistan woonden (de meeste zitten nu in İsrail).

      /   Reply  / 
  3. peter edel

    Toegegeven, de aanslag in Iskendurun vond plaats voor het incident op de Mavi Marmara en niet erna. Slip of the pen zullen we maar zeggen, maar even zo goed excuses voor het foutje. Echter, maakt het enig wezenlijk verschil? Feit blijft dat de opeenvolging van gebeurtenissen door veel Turken als erg toevallig werd beschouwd. Premier Erdogan verklaarde later dat niet Israël, maar Ergenekon achter de aanslag in Iskendurun schuil ging. Maar dat terzijde.

    Waar ik bij aansluit is dat de AK-partij kritiek op Israël gebruikt om de eigen populariteit in Turkije te verstevigen c.q in stand te houden. Een en ander dient dan ook in het kader van de komende verkiezingen gezien te worden.

    Verder heeft Seymour Hersh Israël in verband gebracht met de PKK via PEJAK. Dat is een zeer nauw aan de PKK verbonden Koerdische organisatie in Iran. Justin Raimundo schreef geheel terecht op antiwar.com dat PEJAK en de PKK in feite een en dezelfde organisatie is. Dus tel uit je winst. Daar is ook Seymour Hersh het mee eens. Het vergt weinig voorstellingsvermogen om te beseffen dat er voor Israël en de VS alle reden is om PEJAK te steunen. En daarmee steunen beide landen dus (op zijn minst indirect) ook de PKK. Verder ben ik het er mee eens dat er ook tussen de Koerden in Irak en Israël betrekkingen bestaan, maar dat is een andere kwestie.

    Wat betreft Likoed Nederland: die club dient in schaamte te zwijgen over dictatoriale regimes, daar heb ik eerder al een opmerking over gamaakt in een reactie. Daarvoor heeft de door Likoed Nederland geliefde staat Israël veel te nauwe relaties met veel te veel dictaturen. Alleen de rouwstemming in Israël na het vertrek van de Egyptische dictator Mubarak spreekt wat dat betreft boekdelen.
    Het is lekker suggestief van Likoed Nederland om libië en Jemen er bij te slepen. Daar heb ik geen woord over geschreven! Dat wil niet zeggen dat ik het niet voor mogelijk houd dat Israël Khadafi steunt, nu we het er toch over hebben. Onder Iran-contra was Israël zeer behulpzaam bij de leverantie van Amerikaanse wapens aan het weerzinwekkende regime in Iran. Dus op voorhand valt niets uit te sluiten. Leer mij Israël kennen.

    Dan nog iets. Onlangs kwam ik op deze site een reactie tegen van een extreem rechtse ‘white power’ figuur. Werd later wijzelijk verwijderd van deze pagina. Maar de reactie stond er lang genoeg om Likoed Nederland opgevallen te zijn. Als Israël hier genoemd wordt zijn ze er daar immers als de kippen bij. Daarom lijkt het me geen overtrokken constatering dat men de vinger aan de pols houdt wat betreft deze site. Maar bij zo’n reactie horen we niets van Likoed Nederland. Zou dat misschien komen omdat Likoed Nederland net zo extreemrechts is? Waren een aantal leiders van extreemrechtse partijen, zoals het Belgische Vlaams Belang, onlangs niet te gast in Israël, op uitnodiging van een lid van de extreemrechtse Israëlsiche regering? Kijk, dan komt de aap uit de mouw. Ik herinner er nog maar eens aan dat Likoed van oorsprong gebaseerd is op de denkbeelden van de zionist Wladimir Jabotinsky, die het heel goed kon vinden met fascisten van Mussoilini in Italië.

    Voor zover Likoed Nederland mij op basis van dit alles van antisemitisme wenst te beschuldigen, herhaal ik nog maar eens dat de deuren van de Nederlandse politiebureaus open staan om aangifte te doen.

      /   Reply  / 
  4. Likoed Nederland

    @Peter Edel

    Het artikel is dus allemaal pure speculatie. Dat dachten wij al, zie onze eerste reactie.

    Historicus Herf deed onderzoek naar de Arabische radio-uitzendingen van nazi-Duitsland. Hij constateert dat deze behoren tot “één van de belangrijkste culturele uitwisselingen van de 20e eeuw.” De Nazi’s ontdekten dat ze politieke invloed in de Arabische wereld konden te krijgen door zich te concentreren op het bestrijden van het Zionisme. Hierbij werd de Arabische bevolking geindoctrineerd met allerlei complexe antisemitische samenzweringstheorien, die tot op de dag van vandaag door de meeste Moslims voor waar worden gehouden, en zelfs met succes ge(her)exporteerd zijn naar grote delen van de bevolking van met name Europa, maar ook de VS en de rest van de wereld.”

    Hoe waar.

    En maakt u zich niet ongerust, als wij uw uitingen antisemitisch vinden hoort u het heus wel.

      /   Reply  / 
  5. peter edel

    Hoezo pure speculatie? De bevindingen van Hersh en Raimundo over de connectie tussen PEJAK, PKK en Israël snijden wel degelijk hout. Likoed Nederland doet geen enkele poging echt iets te ontzenuwen. In plaats daarvan vervalt men in allerlei zaken die niets te maken hebben met waar het in mijn stukje over ging. Maar goed, daar wil ik het ook wel over hebben.
    Dat de nazi’s het zionisme bestreden, maakt natuurlijk fijn indruk. Wat Likoed Nederland er niet bij schrijft is dat de Duitse tak van de World Zionist Organisation (WZO) van’33 tot’39 nauw met het Nationaal Socialistische Ministerie van Economische Zaken samenwerkte. Blijkt heel precies uit zionistische tijdschriften die destijds verschenen, dus zeker geen samenzweringstheorie.
    Ik zal de laatste zijn om te ontkennen dat er Arabieren waren die in de jaren dertig een toenadering tot de nazi’s deden. Zagen de nazi’s geheel niet zitten. Omdat ze al met de WZO in zee waren gegaan.
    Toegegeven, Wladimir Jabotinsky sprak zich fel tegen uit tegen deze praktijken van de WZO, zover wil ik Likoed Nederland wel tegemoet komen. Bovendien waren revisionisten als Begin na de oorlog bereid om het oorlogsverleden van de WZO aan de kaak te stellen. Daarbij kwamen ze overigens tot uitspraken die verder gingen dan ooit uit mijn pen zijn gekomen. Let wel, toen ik deze geschiedenis beschreef was ik opeens een antisemiet in de Nederlandse media.
    Staat tegenover dat de eveneens aan het revisionistische zionisme verbonden Stern Gang tot ’42 bereid was met de nazi’s in zee te gaan. Dezelfde Stern Gang waar de latere Israëlische premier Yitzhak Shamir uit afkomstig was. En de Stern Gang die het Midden Oosten leerde wat terrorisme is, met onder andere een bomaanslag op het King David Hotel.
    Laatst schreef ik dat Israël een op raciale (niet racistische, daar zit een verschil in) denkbeelden uit de 19e eeuw gebaseerde staat is. Likoed Nederland reageerde toen door te stellen dat Israël met racisme associëren een vorm van antisemitisme is. Daarmee werd ik dus impliciet van een in Nederland strafbaar feit beschuldigd. Maar een aangifte, ho maar. Lullig hoor.

      /   Reply  / 
  6. Likoed Nederland

    Dat Joden met de nazi’s wilden samenwerken om levens te redden, ook een Joodse raad bijvoorbeeld, kan men ze niet prinicipieel aanrekenen.
    Suggereren dat de Joden pro nazi waren is een ontkenning van wat er gebeurd is, misdadig.

      /   Reply  / 
  7. peter edel

    Joden redden? Dat geldt zeker voor de revisionistische zionisten waar Likoed uit voortgekomen is. Dus uw ideologische voorlopers. Maar zij collaboreerden dan ook niet met de nazi’s. Voor de WZO ging het echter zeker niet in de eerste plaats om het redden van joden. De opbouw van een zionistische staat in Palestina stond daar voorop, tegen iedere prijs. Daarom was alleen het ‘beste menselijke materiaal’ welkom. Toen een groep oudere en zieke Duitsers in de jaren dertig naar Palestina wist af te reizen, werden ze daar even snel weer teruggestuurd naar nazi-Duitsland. Niet ten onrechte zeiden WZO zionisten destijds onderling dat je als goede zionist ook een beetje antisemiet moest zijn. Zoals ik net al schreef: de revisionitische zionisten dachten daar heel anders over. Velen onder hen hebben zich dan ook ingezet om zoveel mogelijk joden uit de klauwen van de nazi’s te redden.
    Daarom bergijp ik de onenigheid niet. In de jaren vijftig werd in revisionistisch zionistische kringen precies hetzelfde gedacht over het oorlogsverleden van de WZO zoals ik nu doe. Daar ging men zelfs zo ver te stellen dat zionisten als Ben Goerion zich aan het lot van de joden gedurende WOII hadden verrijkt. Een uitspraak overigens die ik nooit voor mijn rekening heb genomen. Neemt niet weg dat ik niet bergijp waarom Likoed Nederland geen verschil maakt tussen de verschillende zionistische stromingen. Dat verschil was er namelijk wel degelijk.
    Verder begrijp ik ook niet waarom Likoed Nederland geen verschil kan maken tussen joden en zionisten. Ik heb ook nooit ergens gesuggereerd dat joden pro-nazi waren. Ik maak sowieso een groot verschil tussen joden en zionisten. Daarvoor ken ik te veel joden die het zionisme afwijzen. De rij is wat dat betreft te lang om op te noemen, met zowel religieuze als linkse joden.
    Verder wil ik wel zo ver gaan dat zionisten van het eerste uur als Theodor Herzl en Max Nordau zich op ideeën baseerden die ook voor de nazi’s en hun voorlopers van belang waren. Eugenetica, sociaal darwinisme en raciale beginselen zijn in het huidige Israël dan ook nog altijd goed herkenbaar. Helaas, want verder is de verwerpelijkheid van dergelijke opvattingen ondertussen royaal ingezien door menigeen. Er is in deze wereld geen plaats voor raciale denkbeelden, laat dat duidelijk zijn. Er bestaat maar een ras, het menselijk ras. Iedereen die dat principe afwijst is gedoemd tot ellende.

      /   Reply  / 
  8. Likoed Nederland

    Wij gaan maar niet in op uw vertekeningen.

    Het onderscheid tussen Joden en zionisten is een schaamlap, volkomen kunstmatig, zoals Martin Luther King al heeft aangetoond.
    Want zionisme is het recht op zelfbeschikking voor het Joodse volk. Dus is bijna 100% van de Joden zionist.

      /   Reply  / 
  9. peter edel

    Nee, ga maar niet in op mijn ‘vertekeningen’. Wel zo makkelijk. Zo kan iedereen discussiëren. Zelf heb ik wel nog iets te melden. Als ik het goed begrijp is het dus geheel terecht wanneer een Marokkaans jochie een jood op straat uitscheldt wanneer Israël zich weer eens aan de autochtone bevolking van Palestina vergrijpt. Per slot van rekening bestaat er voor Likoed Nederland nagenoeg geen verschil tussen een jood en een zionist. Dat maakt iedere jood medeverantwoordelijk voor de misdaden van de staat Israël. Gelukkig weet ik dat het anders zit. Wat ik ook weet is dat het voor joden heel link kan zijn om kritisch tegenover Israël te staan. Zo ken ik een chassidische jood die gemarteld werd door een stel zionisten omdat hij de staat Israël openlijk afwijst.
    Verder nog even over Likoed Nederland. Is dat niet die club die een tijdje geleden een feestje hield in de Amsterdamse RAI? Daar werd toen nog een PVV aanhanger gearresteerd voor verboden wapenbezit. Leuk gezelschap.

      /   Reply  / 
  10. Atilla

    Beste Likoed Nederland,

    Wat geachte heer Peter Edel bedoelde met “Israel als vriend van Khaddafi” wil ik jou op mijn manier met mijn meningen en gedachtes delen met jou;

    Kaddafi is mensen aan het vermoorden. Toevallig zijn dat bijna allemaal “moslims”.

    Wat edele Peter Edel hiermee wilde zeggen is volgens mij dat Israël er als de kippen bij was om Kaddafi te steunen in het “verdedigen” van het land of “vermoorden” van burgers. Waarbij uiteindelijk arabische moslims dood zullen gaan. DAT STAAT VAST.

    Hierin kan je gewoon niet omheen dat Israël dit als een mooi excuus kan gebruiken om meer arabieren te vermoorden of er een handje in mee kan helpen.

    Aangezien het Israël goed uitkomt.

    Want ik ben van mening dat als Israël ooit zo’n kans zou hebben zonder gevolgen, dat het dan alle arabieren zonder pardon zou willen wurgen.

    Met hele vriendelijke groeten,

    Atilla

      /   Reply  / 
  11. Likoed Nederland

    Atilla

    Israel heeft Khadaffi nooit gesteund en zal dat nooit doen.

    U lijdt ook al aan de bekende Midden-Oosterse complot theorien waan, waarbij Joden van al het mogelijke de schuld zijn.

    Arabieren komen nu tot de ontdekking hoe onzinnig dat is en hoe dat hun ontwikkeling belemmert, zie bijvoorbeeld: http://www.likud.nl/press529.html

      /   Reply  / 
  12. peter edel

    Voor alle duidelijkheid: ik heb niet geschreven dat Khadafi door Israël wordt gesteund. Alleen dat ik het op basis van eerdere ervaringen met de zionistische staat, zoals de Iran-Contra affaire, niet voor onmogelijk houd.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>