Volgende zitting in het Ergenekonproces

Maandag was het weer feest in de gevangenis van Silivri met de 96e zitting in het proces tegen Ergenekon, het netwerk waarvan de aanklagers veronderstellen dat het de regerende AK-partij van Premier Erdogan ten val wilde brengen.

Opmerkelijke uitspraken waren er onder andere van de gepensioneerde Kolonel Arif Dogan. Eerder zong hij al eens als een kanarie in de rechtszaal over zijn rol in JITEM, de illegale, officieel niet bestaande inlichtingendienst van de Gendarme, die in Zuidoost-Turkije veel dood en verderf zaaide. Dogan werd gearresteerd, maar is vanwege zijn zwakke gezondheid vrijgelaten. In zijn rolstoel gezeten kan het de zwaar zieke Dogan zo te zien niet meer zo vreselijk veel schelen en doet hij de meest opmerkelijke uitspraken.

Als JITEM niet had bestaan, had dat volgens Dogan tot de dood van 80.000 Turkse soldaten hebben geleid. Kan zijn, maar over hoeveel Koerden er door JITEM de dood in zijn gejaagd sprak Dogan met geen woord. Wel zei hij er de enige militair in te zijn geweest en dat deze organisatie verder uit burgers bestond. Hij zou JITEM op een zeker moment hebben overgedragen aan ‘Veli Pasja’. Daarmee doelde hij op voormalig Gendarme commandant Veli Kücük, die eveneens terecht staat tijdens het Ergenekonproces. Opmerkelijk is dat Dogan vooralsnog niets heeft verklaard over Generaal Cem Ersever, waarover werd aangenomen dat hij de oprichter was van JITEM. Zoals door Abdulkadir Aygan, een voormalige PKK-strijder (en naar vernomen lijfwacht van PKK-leider Abdullah Öcalan) die als spijtoptant tot JITEM toetrad. Vervolgens keerde Aygan deze organisatie de rug toe, vluchtte en vestigde zich als klokkenluider over JITEM in Zweden. Dat is volgens Dogan echter niet Aygan, maar een dubbelganger die zich voor deze Koerd uitgeeft. Hij voegde daar maandag aan toe dat er maar een DNA-onderzoek moet worden gedaan om vast te stellen of er in Zweden sprake is van de echte Aygan of niet. Dogan koppelde deze uitspraak aan de bewering dat Aygan vermoord werd nadat hij daar persoonlijk opdracht toe had gegeven. Moeilijk verifieerbaar, maar het blijft opmerkelijk.

Tijdens de zitting in het Ergenekonproces van maandag verzocht een advocaat verder om in vrijheidstelling van Generaal Levent Ersöz. De eveneens van betrokkenheid bij Ergenekon verdachte Ersöz ligt vaker in het ziekenhuis dan dat hij zich in de gevangenis bevindt. De hoge militair zou bij een prostaatoperatie besmet zijn geraakt met een vleesetende bacterie.

Verder kwam de journalist en Ergenekon-verdachte Mustafa Balbay aan het woord. Hij werd moreel gesteund door maar liefst 600 aanhangers van de nationalistische organisatie Biz Kaç Kişiyiz (Hoeveel van ons), waardoor het een drukke boel werd in de rechtszaal van de gevangenis in Silivri. Balbay verwees naar de recente vrijlating van een groep Hizbullah-terroristen en vroeg zich niet geheel ten onrechte af hoe het mogelijk is dat hij gevangen zit terwijl zij vrij zijn gelaten. Op het nieuws dat een aantal van deze Hizbullah-verdachten onlangs de kuierlatten heeft genomen zei Balbay: ‘Het zijn niet de Hizbullah verdachten die vermist worden, het is het recht dat vermist wordt’. Balbay reageerde ook op de eis van de aanklager om hem tot 300 jaar gevangenisstraf te veroordelen: ‘Als u me kan garanderen dat ik zo lang leef, vind ik het prima. Maar waar het om gaat is dat zij die 184 mensenlevens op hun geweten hebben (d.w.z. de Hizbullah-verdachten) vrij rond lopen, terwijl wij in de gevangenis zitten zonder enig bewijs om dat te rechtvaardigen’.

Bron: Peter Edel

Lees ook:DHKP/C lid verklaart JITEM infiltrant te zijn
Lees ook:Meer onduidelijkheden over dood Mushin Yazicioglu
Lees ook:Ex-JITEM medewerker klapt uit de school
Lees ook:Schilder Burhan Dogançay (83) overleden
Lees ook:Geen racistisch motief achter dood Aziz Kara

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>