Discovery Channel: Anatolisch Hoogland Turkije

Ultimate survival

Vanavond laat Bear Grylls ons het Anatolisch Hoogland van Turkije zien in Ultimate survival op Discovery Channel. Hij landt per parachute in een bergmeer, trotseert stroomversnellingen en neemt het op tegen een 36 meter hoge waterval. Het Anatolisch Hoogland van Turkije is een prachtig wijduitgestrekt tufstenen maanlandschap met balancerende blokken, reusachtige feeënmutsen en megachampignons. Sommige zijn wel 30 meter hoog.

Ontstaan

Ongeveer 30 miljoen jaar geleden duwde Afrika met volle kracht tegen het Euraziatische continent en perste bergketens in Turkije omhoog. Dit ging gepaard met vulkanisch spektakel en aardbevingen. Eeuwenlang bewoonde men hier grotten, beangstigend hoog in de tufflanken uitgehouwen, terwijl er diep onder de grond hele steden lagen te wachten.

De vulkanen Erciyes en Hassan spreidden een lavadeken van honderden meters dik over centraal-Anatolië. Een miljoen jaar geleden dommelden de vulkanen in, sindsdien schaven regen en wind het tuf – versteend gruis en stof van het lavalandschap millimeter voor millimeter af. Alleen het hardste gesteente laat zich niet wegspoelen.

Ultimate survival, maandag 31 augustus, 21:00 – 22:00, Discovery Channel

Bron: My Trip

Lees ook:Mega builders: Big Bosphorus dig
Lees ook:Minaret in Van ingekort voor vliegtuigen
Lees ook:Langste man ter wereld in kleinste stad
Lees ook:Hassan’s Angels: Hoop, Gezeik en Liefde
Lees ook:Journalisten vrij!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>