Reizigersziektes in Turkije

turkije.blog

Foto: Jeremy Vandel

Turkije is een prachtig land! Met eeuwenoude cultuur en heerlijk eten, is het een favoriete bestemming voor de Nederlanders. Maar net zoals de meeste warme landen, brengt het wel een aantal gevaren

Voedselvergiftiging (reizigersdiarree)

Dit is een van de meest voorkomende ziektes in Turkije. Vaak wordt het veroorzaakt door eten dat gemaakt is in de buitenlucht op een marktje, of langs de straat. Echter, het kan simpelweg ook komen door een vies bestek of een vieze keuken.

Gevolgen zijn aanhoudende diarree en uiteindelijk uitdroging. Denk je reizigersdiarree opgelopen te hebben? Zorg dan dat je genoeg water drinkt!

Let met het reizen op je eten en drinken. Zorg dat alles goed bereid is en pas op met geschild fruit en rauw vlees.  Wees ook voorzichtig met water.

Rabiës (hondsdolheid)

Dit zeldzame virus wordt verspreid via speeksel van besmette zoogdieren. Aangezien in Turkije veel zwervershonden leven, worden veel toeristen gekrabd of gebeten. Rabiës is dus iets waar je rekening mee moet houden. Denk ook aan apenparken, vleermuizen etc. Zij kunnen de ziekte ook dragen.

Het virus begint met griepachtige symptomen. Vervolgens worden slachtoffers hyperactief en krijgen ze krampen. Uiteindelijk kunnen verlammingsverschijnselen optreden, en in sommige gevallen leidt het zelfs tot de dood.

Als je gekrabd, gebeten o.i.d. bent door een zoogdier, raadpleeg dan altijd een lokale arts of huisarts! Mocht je in Turkije naar de arts gaan, zorg dan altijd dat je zorg- of reisverzekering in orde is! Een goede reisverzekering afsluiten is dan ook belangrijk!

Andere gevaren

In sommige delen van turkije komt Malaria voor. Dit wordt veroorzaakt door een mug die ermee besmet is. Een preventiemiddel kan een klamboe zijn of anti-muggenzalf. Er bestaat helaas nog geen vaccin. Ook is Hepatitis een bedreiging, maar aangezien de meeste mensen hier al voor ingeënt zijn, is het geen grote bedreiging.

Uiteindelijk klinkt het allemaal enger, dan dat het daadwerkelijk is. Met een paar voorzorgsmaatregelen kun je met een gerust hart van dit prachtige land genieten!

Geen reacties // Reageer