De echte Sinterklaas had geen Zwarte Piet

Zal Zwarte Piet onderdeel blijven uitmaken van de Nederlandse cultuur? Of zal hij langzaamaan verdwijnen? Zelfs de VN houdt zich bezig met deze ‘grote’ vraag.

Waar komt Zwarte Piet eigenlijk vandaan? En waarom hoort hij bij Sinterklaas? De echte goedheiligman - die oorspronkelijk uit Turkije komt - had namelijk helemaal geen hulp. Hij deed alles alleen.

Sinterklaas had opeens een Zwarte Piet

Sinterklaas is al honderden jaren oud, maar de ‘knecht’ van de goedheiligman is vrij jong. In 1850 werd hij in Nederland verzonnen en in het Sinterklaasverhaal geïntroduceerd. Onderwijzer Jan Schenkman maakte destijds een portret van Sinterklaas samen met een ‘zwarte helper’ in één van zijn boekjes (zie foto). Er zijn verschillende verhalen terug te vinden over het waarom van deze Piet. Maar nog altijd is het vrij onduidelijk waarom Sinterklaas opeens hulp nodig had en waarom deze hulp zwart was.

De echte Sint-Nicolaas komt uit Turkije

De enige echte Sinterklaas, oftewel Sint-Nicolaas, komt niet uit Spanje, maar uit Turkije. Uit het plaatsje Myra, dat nu Demre wordt genoemd. Hij werd in het jaar 280 geboren en was bisschop van Myra. Het plaatsje lag in Lycië, dat toen bij het Byzantijnse Rijk hoorde. De man had een goed hart en deed er alles aan om zijn medemens te helpen. Er zijn verhalen bekend dat Sint-Nicolaas een Ethiopische slaaf op een slavenmarkt in Myra zou hebben gekocht.. Zou dat dan Zwarte Piet zijn geweest?

Turkije wil Sinterklaas terug

Sinterklaas werd begraven in Myra, waar zijn basiliek nog steeds te bezichtigen is. Maar zijn stoffelijke resten liggen in Italië. Deze werden in 1087 gestolen en meegenomen naar Italië nadat moslims het gebied binnen vielen.

Turkije heeft zowel in 1997 en in 2012 aan Italië gevraagd om deze resten terug te geven. De Turkse archeoloog Nevzat Cevik zegt dat het de wens van Sint-Nicolaas was om in Turkije begraven te worden. Italië heeft nog altijd geen ja gezegd op dit verzoek.

Lees ook:Sinterklaas is geen Turk maar een Griek
Lees ook:Turkije wil resten Sinterklaas terug
Lees ook:Sinterklaas, uit Spanje of Turkije?
Lees ook:Italië geeft resten Sint Nicolaas niet aan Turkije
Lees ook:Het eerste Sinterklaashuwelijk in Turkije

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “De echte Sinterklaas had geen Zwarte Piet

 1. Marnix

  “Zwarte Piet is een blanke knecht van Sint Niklaas. Hebt je al eens door een schouw gekropen om de kadootjes klaar te leggen voor de kinderen? Wel als je dat doet, zal je zo zwart zijn als een het roet. Vroeger waren er open haarden voor de verwarming en het koken in de huizen. Vandaar de Zwarte Piet. De rest in pure onzin en een aanval op onze cultuur die hun kinderen nog graag ziet, ze wil belonen en ze een toekomst geeft in plaats van ze te verkopen als kind-bruidjes om dan verkracht te worden door een kinderverkrachter.”

    /   Reply  / 
 2. Dirk-Jan

  Volkomen eens met marnix. Zwarte pieten zijn zwart van de roet en of het nou blanke, zwart of gele mensen zijn, van roet wordt iedereen zwart. Hou toch eens op met die flauwekul praat en blijf af van onze kids hun culturele feest. Belachelijk dat de vn zich hier over buigt..Ga belangerijker dingen doen dan je druk maken over zo’n kinderfeest.

    /   Reply  / 
  1. Marnix

   Om er wat dieper op in te gaan Dirk-Jan. Als we Sint Niklaas pedagogisch benaderen. Dan zien we dat dit kinderfeest in begin van de winter valt. Dat is niet zomaar, maar heeft wel een noodzakelijke en natuurlijke reden. Het wordt te koud om buiten te spelen voor de kinderen, en de winter is lang en donker. Dus tijd om elkaar (elk met zijn karakter en aanleg) in een kleinere ruimte te leren “samen te leven”, te genieten van elkaar gezelschap, maar ook leren te elkaar verdragen, eigenlijk elkander “ver-te-dragen”, de lange winter door. De huiskamer wordt nu het centrum van het creatief bezig te zijn, rond en bij het licht en de warmte van de haard, zowel voor ouders en kinderen. Het maken van binnenhuisspelen door de ouders, van voddenpop, wiegje, over blokkendoos, pietjesbak, bikkels enz. dit als verrassingsgeschenk aan de “brave” kinderen. Dit is een tijd van “gedragsvorming” via een tijd van verwachting, van verlangen, van hoop voor komst van de Sint en Piet gevolgd door de verrassing van het krijgen van het geschenk voor de kinderen. De dankbaarheid, de vreugde als de brandstof, de energie, om de lange winter “goed en wel” samen door te komen.
   Daarom IS Sint Niklaas ‘immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid’.
   Expo 1958 is nog niet zo heel lang geleden… toen hadden de meeste mensen geen gedacht van wat een “neger” was, ze hadden nog nooit van hun leven er een gezien, daarom werden ze tentoongesteld in het inheems dorp met hutten in leem en stro gebouwd. “Sommige toeschouwers waren zo vertederd dat ze, over de onvermijdelijk geachte omheiningen, bananen naar ‘de negertjes’ wierpen. Die hadden vaak verschillende petjes op: ze waren tegelijkertijd gasten, tentoongestelden, journalisten en werknemers. Ze trokken het dorp op, illustreerden een of ander ambacht en leefden zich, volgens een precies tijdschema, uit in ‘spontane’ vreugdedansen.“ https://www.brusselnieuws.be/cultuur/op-expo-58-ging-koloniaal-congo-aan-het-wankelen
   Wat bewijst dat negers als Zwarte Piet nog een “ver mijn bed show was”. Geen mens die daar aan dacht daar de knecht van Sint Nicolas in te zien.

     /   Reply  / 
 3. rene

  GRAPPIG FLAUW MOOI STOM

    /   Reply  / 
 4. ontkennen is zo gemakkelijk

  Ja blijf af van t kinderfeest. Waarom heeft de piet niet gewoon vegen in zn gezicht als hij n echte schoorsteenveger geweest was? Wist niet dat je opeens kroeshaar en rode lippen kreeg als je door een schoorsteen kroop. Maar ja, zal wel een allergische reactie geweest zijn. En op genoeg afbeeldingen is overduidelijk te zien dat Piet een donkere man is.
  Tja, ik denk dat t minder een heisa geweest was als nederlanders in de jaren 60,70,80 etc tot nu toe, de donkere BRUINE bevolking geen zwarte piet zouden noemen of ‘zwart’. Heb donkerbruine mensen gezien, maar moet eerlijk zeggen nog nooit een zwart persoon. Tja, misschien is dat er in gegroeid tijdens de slavernij he? Mja, allemaal aan de witte voorouders te danken dat nu nog over de (beestachtige)wandaden die zij pleegden gesproken wordt. Sinterklaas is een Turk en de ‘zwarte’ Piet is een Hollandsch verzinsel. Krijgen de Turken nu iets meer respect in de samenleving??

  Stop gewoon met het ontkennen van de Nederlandse slavernij want zij moeten iets beters gaan doen? T lijkt er op alsof er zo hard geprotesteerd wordt omdat de blanke bevolking weet dat er een bron van waarheid in zit en wie the fuck zijn zij om voor de donkere bevolking te bepalen dat zij de historie en levensgeschiedenis van hun voorouderen moeten laten rusten en zich met andere zaken bezig moeten houden. De blanke bevolking is op dat gebied nog steeds brutaal. Nou laat die goeie ouwe Turk t maar lekker zelf oplossen allemaal…

    /   Reply  / 
  1. Marnix

   Het is een misvatting te denken dat alleen negers kroeshaar hebben. Persoonlijk had ik een jeugdvriend en later als volwassene een collega, beiden hadden blond kroeshaar. Inderdaad het komt zeer zelden voor onder onze Vlamingen. Verder ontken ik niet de bijdrage die de Nederlandse zeevloot heeft betekend bij de slavernij, integendeel. Maar dit, in het verband brengen met Sint Niklaas, vind ik toch ver gezocht.

     /   Reply  / 
 5. toolie

  Buiten het feit waar Sinterklaas echt vandaan komt, is het Sint en Piet feest volgens mij ooit ingevoerd door de Rooms-Katholieke kerk om kinderen ” het verschil tussen goed(lees het roomse geloof) en slecht ( niet rooms)” uit te beelden, als voorbereiding op de bijbel die kinderen op jonge leeftijd nog niet snapten.
  En met zwarte Piet word niets anders bedoeld dan een Moor. De Moren hebben in de middeleeuwen Spanje en Portugal eeuwen lang bezet gehouden. Na de herovering door de katholieken in 1492 op de Moren (lees de Islam) is waarschijnlijk ergens dit verhaal begonnen om sinterklaas als de goedheiligman te zien, en zwarte Piet als slecht omdat deze een ander geloof had.

    /   Reply  / 
 6. Marcel

  Volgens een oud verhaal kocht de rijke Nicolaas slaven op om die vervolgens vrij te laten. Om die reden bleven een aantal van hen vrijwillig en waarschijnlijk uit dankbaarheid bij hem. Dus…. Mijn conclusie is dat het uiteindelijke sinterklaasfeest een samenvoegsel is van vele oude verhalen. Het strooien van de pieten heeft ermee te maken dat Nicolaas geld bij arme prostituees door de ramen naar binnen gooide zodat ze zichzelf niet hoefden te verkopen en een normaal leven konden leiden… Vandaar de chocolade muntjes… Ik zou eenieder die loopt te blèren over racisme willen aanraden eens wat verder te kijken dan hun neus lang is. Het is een grote eer dat de grootste kindervrienden zwart zijn. En de echte Nicolaas was trouwens bruin. In de zomer wordt er recent trouwens caribisch carnaval gevierd hier in Nederland. Een voorbeeld van hoe tolerant en open wij hier zijn. Laat ons nou ook ons eigen gebruik houden. Dit soort discussies zouden wel eens verkeerde gevolgen kunnen hebben met betrekking tot de tolerantie. Misschien gaan er wel een paar idioten ‘er een stokje voor steken’, met alle gevolgen van dien. Nemen dan de aanstichters van dit soort discussies hun verantwoording? Dat dacht ik ook niet.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>