Gaziantep: de moeder van de Turkse keuken

Gaziantep, een grote stad in het zuid-oosten van Turkije, staat bekend om haar geweldige keuken. Wie uit ‘Antep’ komt wil dan ook niks anders meer dan het eten van deze stad. ‘Wat niet uit Antep komt, eet ik niet.’

Wat de boer niet lust…

Een Turkse jongen uit Gaziantep liet mij laatst erg schrikken. Hij was op bezoek bij zijn schoonfamilie in het westen van Turkije (Izmir). Zijn schoonmoeder had overheerlijk gekookt. Alles stond op tafel: rijst, kip, kofte, salade, soep. De vrouw had samen met andere familieleden de hele dag in de keuken gestaan om een zo lekker mogelijk maaltijd te maken. En wat gebeurder er? De jongen at geen hap. ‘Sorry, maar ik lust dit echt niet. Als het niet uit Antep komt krijg ik het niet weg’, zei hij zonder schaamte.

Vreselijk natuurlijk voor de vrouw. Zij had zo haar best gedaan. Maar ze had het misschien ook wel een klein beetje kunnen verwachten. Mensen uit Gaziantep zijn ontzettend trots op hun keuken en vinden al het andere maar niks. Eten is voor alle Turken belangrijk, maar als je uit Antep komt maakt het echt een heel belangrijk deel uit in je leven. Eten is er altijd en overal.

Heet en gekruid

De Antepse keuken is heet en gekruid. Natuurlijk is er volop kebap en baklava te krijgen. Maar er is meer. Denk aan de ‘lahmacun’ (Turkse pizza) of çiğ köfte’ (lams)gehakt fijngemalen met tarwe, uien, hete rode peper, tomatenpuree). En de ‘dolma’ (aubergine met daarin rijst en kruiden). Ook staat Gaziantep bekend om de ‘salca’ , een paprikapuree die bij veel gerechten wordt gedaan. En vergeet de pistachenootjes ‘antep fıstığı’ niet. Gaziantep is de grootste producent van pistachenootjes in Turkije.

Lees ook:Verrukkelijke Turkse Vrouwendijen
Lees ook:Ken je keuken..
Lees ook:Gebakken kaassigaren uit Turkije
Lees ook:Verloven in Turkije is meer dan ‘een ring’ alleen
Lees ook:10 kilometer lange iftartafel in Istanbul

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>