Turkije toont respect aan Berkin Elvan

Turkije staat flink op z’n kop. Zo zijn er in Istanbul en Ankara duizenden mensen de straat op gegaan om respect te betuigen aan de overleden jongen Berkin Elvan (15). Hij lag maandenlang in coma nadat hij vorig jaar juni een traangas kogel tegen zijn hoof geslingerd kreeg. De jongen stond al die maanden symbool tegen het dictatoriale regime van premier Erdogan en zijn AKP. Vanavond zijn in verschillende wijken protesten ontstaan, de Turkse politie trad weer hardhandig op. Opnieuw traangas. Opnieuw politiegeweld.

Internationale steun

Niet alleen in Turkse steden als Ankara en Istanbul zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren ook in steden als Amsterdam, Berlijn en zelf in de V.S zijn mensen solidair. Over 1 ding is iedereen het eens: Erdogan is verantwoordelijk voor de dood van de Turkse jongen.

Op weg naar de bakker

Ook op social media laten mensen zien dat zij meeleven met de familie van Berkin. Sommige hebben hun profielfoto veranderd in een foto van de jongen. Zijn gezicht is te zien op posters in de stad en staat op spandoeken. Ook zie je broden naast zijn foto liggen. Berkin was op weg naar de bakker om een brood te kopen toen hij geraakt werd door een kogel. Hij had niks te maken met de protesten die op dat moment in zijn wijk plaatsvonden.

Twitter

Twitter heeft er vanavond een tijdje uit gelegen. In Turkije gingen de geruchten even rond dat Erdogan express de stekker uit Twitter had gehaald, maar Twitter bleek er in andere landen ook uit te liggen en was toe aan een back-up.

Op de huffingtonpost.co.uk zijn de meest indrukwekkende foto’s te zien van vandaag.

 

Lees ook:‘Symbool’ Berkin Elvan (15) na 269 dagen coma overleden
Lees ook:“Berkin Elvan helemaal niet zo onschuldig”
Lees ook:Duizenden mensen naar ceremonie Berkin Elvan
Lees ook:Turkse media rampzalig, social media grootste nieuwsbron
Lees ook:Journalisten de straat op in Taksim Istanbul

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Turkije toont respect aan Berkin Elvan

  1. harrass

    in syrie gaan duizenden dood, maar daar hoor niets over

      /   Reply  / 
  2. Tosca de Jong Auteur

    Hi Harrass, klopt. Dat valt mij ook op. In Turkije hoor je (op straat, bij mensen thuis, op school e.d) weinig over Syrie en hoe het met deze mensen gaat. Dat is erg spijtig. Ik kom hier veel vluchtelingen op straat tegen, iedereen loopt ze voorbij.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>