‘Symbool’ Berkin Elvan (15) na 269 dagen coma overleden

Berkin Elvan, de 15-jarige Turkse jongen die vorig jaar juni een brood ging kopen en daarbij een traangas kogel tegen zijn hoofd kreeg, is vandaag overleden. De jongen lag 269 in coma. Zijn familie liet vandaag op Twitter weten dat hun zoon is overleden. Berkin stond en staat nog steeds symbool voor alle slachtoffers van het Turkse politiegeweld tijdens de protesten van afgelopen tijd. 

Berkin werd 15 jaar in januari tijdens zijn maandenlange verblijf in het ziekenhuis. Hij is het achtste dodelijke slachtoffer van de (Gezi Park) protesten in Turkije. Tijdens protesten vorig jaar juni in de wijk Okmeydanı in Istanbul raakte een traangas kogel het hoofd van de jongen. Hij raakte gewond en lag maandenlang in coma. Veel Turken leefden de afgelopen maanden mee met de familie van de jongen. Zijn naam werd vaak genoemd tijdens protesten, hij werd een symbool.

Uit respect

Vandaag wordt er een ceremonie gehouden in de stad, later vandaag wordt de jongen begraven in Feriköy. Uit respect kwamen tientallen mensen naar het ziekenhuis waar de jongen al die maanden lag. Veel winkels in de wijk Okmeydanı gaan twee dagen dicht uit respect voor Berkin.

Mensen de straat op

In Ankara zijn duizenden studenten de straat op gegaan, de Turkse politie gebruikte als vanouds traangas en waterkanonnen om de studenten weg te jagen . Ook vanavond in Istanbul staat er een demonstratie gepand, waar is nog onbekend..

“God heeft mijn zoon niet van mij afgenomen, maar Tayyip Erdoğan,” zei de moeder van Berkin, Gülsüm Elvan.

Lees ook:Turkije toont respect aan Berkin Elvan
Lees ook:Duizenden mensen naar ceremonie Berkin Elvan
Lees ook:“Berkin Elvan helemaal niet zo onschuldig”
Lees ook:Twee doden tijdens protesten Turkije
Lees ook:Opnieuw onrust in Istanbul: traangas en granaten

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “‘Symbool’ Berkin Elvan (15) na 269 dagen coma overleden

 1. Berna

  Hij woont 6 km verder van Taksim en dan gaat hij naar daar om brood te halen? Hij weet dat in Turkije in Istanbul protesten zijn, wat doet hij dan nog daar?

    /   Reply  / 
   1. Tosca de Jong Auteur

    Hi alipap,

    Waar heb je deze foto gevonden?

      /   Reply  / 
 2. Tosca de Jong Auteur

  Berna,

  Wie heeft het over Taksim? Hij woonde in de wijk Okmeydanı en haalde daar het brood en raakte daar gewond. Okmeydanı is inderdaad zo’n 6 km van Taksim vandaan. Maar in Taksim is hij die dag niet geweest, tenminste dat heb ik niet opgeschreven. Of denk jij dat er alleen in Taksim rellen waren afgelopen zomer?

    /   Reply  / 
 3. Bilal

  Tjaaa moest ie maar lekker thuis blijven ! Zogenaamd brood halen .. zielige mensen

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>