Heel Turkije naar de stembus

Overvolle stemlokalen in Turkije. De Turken mochten vandaag hun stem uitbrengen op lokale partijen in hun woonplaats. Hoewel het dus om lokale verkiezingen gaat, worden deze verkiezingen meer gezien als een ‘landelijke peiling’. Krijgt premier Erdoğan en zijn AK-partij veel stemmen? Staan de Turken nog steeds achter hem? Gaat de oppositie er met meer stemmen vandoor? Dat zijn de grote vragen. Dat een groot deel van de stemgerechtigden ook daadwerkelijk zijn gaan stemmen is een ding dat zeker is. De opkomst bij verkiezingen in Turkije is vaak meer dan 80 procent. En.. Turken zijn verplicht te stemmen.

Wie niet komt opdagen in het stemlokaal riskeert een boete. Het uitdelen van die boete wordt niet altijd gedaan en veel is het ook niet, slechts 22 lira. (dat komt neer op zo’n 7 euro).

De lokale verkiezingen van vandaag zijn spannender en belangrijker dan ooit. De Turken mogen onder andere vandaag een burgemeester kiezen voor hun woonplaats en stemmen op hun favoriete partij, maar ook willen de mensen vandaag laten zien of ze wel of niet achter Erdoğan en zijn beleid staan.

Geweld in het stemlokaal 

In het zuidoosten van Turkije (waaronder in Kirikhan, Şanlıurfa) zijn vandaag doden gevallen tijdens het stemmen. Sommige media spreken over zes doden, andere over acht. De mensen kregen ruzie en gingen met elkaar op de vuist.

Lees ook:Erdoğan de grootste, maar uitslag Ankara nog onzeker
Lees ook:Turkije stelt zomertijd uit ivm verkiezingen
Lees ook:Turkse premier Erdoğan zet Duitsland op z’n kop
Lees ook:Levenslang geëist tegen managers mijnramp Soma Turkije
Lees ook:Erdoğan lijkt nu al grote winnaar verkiezingen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>