Nieuwe arrestaties wijzen op verband tussen Ergenekon en moord op christenen

De Ergenekon-affaire leidt tot dubbele gevoelens. Wanneer aanklager Zekeriya Öz journalisten als Nedim Sener en Ahmet Sik laat arresteren, dringt de gedachte zich op dat Ergenekon gebruikt wordt om de seculiere oppositie in Turkije monddood te maken.

Met de laatste arrestatiegolf ga je echter weer denken dat er toch echt sprake is van een netwerk dat zoveel chaos in Turkije wilde doen ontstaan dat een volgende staatsgreep zich als onvermijdelijk aan zou dienen. De meeste arrestanten van afgelopen donderdag zijn militairen. Gendarme, om precies te zijn. Onder hen Brigadecommandant Ruhi Abat en Kolonel buiten dienst Mehmet Ülger. De arrestaties houden verband met de gewelddadige dood in 2007 van drie medewerkers van een christelijke uitgeverij in Malatya. In verband daarmee werden destijds negen verdachten opgepakt. Hoofdverdachte Emre Günaydin sprong na zijn arrestatie uit het raam van een politiebureau in een poging te ontsnappen. Dat mislukte want de politie wist de gewonde Günaydin in de kraag te vatten.

In mei 2008 werd bij de rechtbank in Malatya een brief besteld van een zekere Ali Arslan. Hij schreef daarin dat Günaydin en zijn medeplichtigen tot hun misdaad waren aangezet door Kolonel Ülger. Günaydin zou volgens Arslan in contact hebben gestaan met Ülger via Brigadecommandant Ruhi Abat en Halil Isler, een commandant van de Gendarme die gestationeerd is aan Inönü Universiteit. In verband met Isler valt op dat afgelopen donderdag ook een medewerker van de theologie faculteit van de Inönü universiteit door de politie werd afgevoerd.

Het is niet voor het eerst dat de moord op de christenen in Malatya in verband is gebracht met de Turkse ‘deep state’. Eerder gebeurde na de vondst van documenten rond ‘Operatie Kafes (kooi)’. Daarin werd de moord op niet-moslims omschreven als een onderdeel van een militair plan gericht op het in diskrediet brengen van de AK-partij. De moord op de christenen werd hier een ‘operatie’ genoemd, evenals overigens de moord in 2007 op de Turks/Armeense journalist Hrant Dink en die op een Rooms-katholieke priester in Trabzon een jaar daarvoor. Verder werd verleden jaar in een rapport van de politie in Istanbul een verband gelegd tussen de nu gearresteerde Kolonel Ülger en Dogu Perincek, de leider van de Turkse Arbeiderspartij, die in de gevangenis van Silivri op een proces wacht in verband met vermeend lidmaatschap van Ergenekon.

In hetzelfde rapport stond iets over een conferentie over de activiteiten van christelijke missionarissen in Turkije. Het initiatief daartoe werd genomen door Sevgi Erenerol, de public relations manager van de merkwaardige Turkse Orthodoxe kerk. Merkwaardig omdat deze kerk geen volgelingen kent anders dan leden van de familie Erenerol. De Turks Orthodoxe kerk kan dan christelijk heten, maar dat kon Sevgi Erenerol er niet van weerhouden christelijke missionarissen in Turkije van het etiket ‘spionnen en provocateurs’ te voorzien. Ook Sevgi Erenerol bevindt zich thans in voorarrest op verdenking van betrokkenheid bij Ergenekon.

Bron: Peter Edel

Lees ook:Huiszoeking bij theologen in verband met Ergenekon
Lees ook:Turkije arresteert twintig verdachten van moord op christenen
Lees ook:Gendarme gelinkt aan moord op Hrant Dink
Lees ook:Katholieke bisschop doodgestoken in Turkije
Lees ook:Grieks-orthodoxe kerk Cyprus klaagt Turkije aan

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Nieuwe arrestaties wijzen op verband tussen Ergenekon en moord op christenen

  1. john

    Peter Edel noem deze mensen aub geen seculiere oppositie. Dit zijn laicistisch nationalisten..

      /   Reply  / 
  2. peter edel

    Het gaat me te ver Nedim Sener en Ahmet Sik fascistische nationalisten te noemen. Die term past wat mij betreft wel bij figuren als Kemal Kerinzcis en Veli Kücük. Er bestaat hier m.i. toch een zeker onderscheid. Wat betreft Yalcin Kücük, Soner Yalcin en Ergun Poyraz vind ik eerder dat ze niet goed snik zijn.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>