Fethullah Gülen, Xinjiang en heroïne

Eerder schreven we al dat de Turks/islamitische prediker Fethullah Gülen een aantal jaar geleden terzijde werd gestaan door Graham Fuller. Deze voormalige medewerker van de CIA was echter niet de enige die Gülen terzijde stond.

Ook de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Turkije Morton Abramowitz deed een goed woordje voor hem bij de Amerikaanse autoriteiten. Abramowitz was in 2004 ceremoniemeester bij een plechtigheid in Washington waar de Republiek Oost-Turkestan werd uitgeroepen. Dat land bestond voor het laatst in de jaren veertig, maar werd toen door China ingelijfd. Sindsdien staat het op de kaart als de Chinese provincie Xinjiang. Het wordt bevolkt door een meerderheid Oeigoeren en een minderheid Han Chinezen.

De Oeigoeren zijn islamitisch, van Turkse oorsprong en willen onafhankelijkheid. Bejing heeft daar geen boodschap aan. Daar zal men zich Xinjiang zeker niet zomaar laten ontfutselen. Al is het alleen maar omdat men het strategische belang inziet van Xinjiang, dat grenst aan het olierijke Centraal Azië. China is als grootste energieconsument in de wereld dan ook eveneens betrokken bij het internationale spel rond dit gebied. Net zoals de VS, Rusland en Israël.

Ook Graham Fuller, die al eens een rapport over Xinjiang schreef voor de RAND Corporation, was van de partij bij het feestje rond Oost-Turkestan in Washington. Onder toeziend oog van Fuller en Abramowitz werd de in China geboren maar zich zeer Turks voelende Yusuf Turani, naar voren werd geschoven als leider in ballingschap van Oost-Turkestan. Het nieuwbakken staatshoofd resideert sindsdien in Chicago, waar meer Turken wonen dan in welke andere Amerikaanse stad dan ook.

Zes jaar na oprichting wordt Oost-Turkestan alleen erkend door Turkije. En door de CIA, die de opstandigheid onder de Oeigoeren hartstochtelijk aanmoedigt. Daartoe heeft de CIA zelfs Oeigoers/islamitische opstandelingen naar Afghanistan gehaald, om hen op te laten leiden door al Qaeda en de Taliban. Kostte natuurlijk een paar centen, maar de opbrengst uit de heroïneproductie in Afghanistan maakte veel goed. Bovendien konden daarmee ook de activiteiten van het Gülen netwerk in Centraal-Azië worden gefinancierd.

Voor wie meent dat dit allemaal te ver gegrepen is memoreren we dat de CIA al tijdens de Vietnamoorlog illegale operaties financierde met de opbrengsten uit de heroïnehandel. Niets nieuws onder de zon dus. Bovendien: werkten de Mudjahedin tijdens de Sovjet bezetting van Afghanistan al niet voor de CIA? Toen had de CIA moslim fundamentalisten nodig tegen de Russen en nu tegen de Chinezen. Dat de NAVO onder aanvoering van de VS een oorlog voert tegen de Taliban in Afghanistan, verandert niets aan de bruikbaarheid van islamitische strijders voor de CIA. Lijkt tegenstrijdig, maar zo zit de schimmige wereld der inlichtingendiensten nu eenmaal in elkaar.

Bron: Yesilköy Press Agency

Lees ook:Schijnbewegingen in de betrekkingen tussen Turkije en China
Lees ook:Oud nieuws
Lees ook:Fethullah Gülen, Turkemenistan, Unocal en Israël
Lees ook:Taliban warm onthaald in Qatar, Turkije ontspringt de dans
Lees ook:Een paar dagen Turkse ‘Deep State’ perikelen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Fethullah Gülen, Xinjiang en heroïne

  1. ayan ergene

    Voor meer informatie:www.fetullahgulen.org

      /   Reply  / 
  2. yesilköy press agency

    Dat is wel een erg simpele reactie Ayan.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>