Zweden wil Turkije als EU-lid

De Zweedse premier zei donderdag dat hij zal proberen een nieuw hoofdstuk te openen in de EU-onderhandelingen met Turkije, zodra zijn land op 1 juli het EU-presidentschap overneemt van Tsjechië.

“Ik wil graag de opening van een hoofdstuk als het mogelijk is, maar als president moet je ook een eerlijke onderhandelaar zijn, je moet een oplossing vinden die geaccepteerd kan worden door iedereen,” zei de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt in een interview met de Associated Press. Voor volgende week dinsdag, 30 juni aanstaande, zijn nieuwe gesprekken gepland tussen Turkije en de EU.

Duitsland en Frankrijk hebben zich meerdere malen fel uitgesproken tegen het kandidaatschap van Turkije, ze stellen een mindere vorm van partnerschap voor, een “bevoorrechte partnerschap” met de EU. Turkije reageerde hier met ferme woorden op. “Turkije zal niets minder accepteren dan een volledige lidmaatschap,” aldus Egemen Bağış, de Turkse hoofd onderhandelaar met de EU.

De Zweedse premier spreekt echter over de strategische belangen die de EU heeft in Turkije. “Kijk naar de kaart, het is erg duidelijk dat de invloed van Turkije op het vervoer van fossiele grondstoffen naar Europa van enorm belang is,” aldus Reinfeldt.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdoğan was vandaag en gisteren in Brussel om gesprekken te voeren met EU-voorzitter José Manuel Barroso om nieuw leven te blazen in het onderhandelingsproces.

Bron: Rudaw.nl, 26 juni 2009

Lees ook:Gesprekken over Iraans kernprogramma begonnen in Istanbul
Lees ook:Koerdische premier positief over toenadering Turkije
Lees ook:Turkije boos op Zweden om Armeense kwestie
Lees ook:Europa botst over toetreding Turkije
Lees ook:Turkije wil af van visumplicht EU

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>