Turken laten zich horen: lawaaiconcert van potten en pannen

Al vijf avonden (en nachten) op rij lopen duizenden mensen in Turkije door de straten rond met vlaggen, potten en pannen. Iedereen die de protesten wilt steunen neemt deel aan deze muzikale optochten. Neem de wijk Kadıköy in het Aziatische gedeelte van Istanbul. Iedere avond is het er raak.

Slaan op pannen

Hoewel het centrale hart van de demonstraties het Taksimplein is, zijn er in andere delen van Istanbul ook volop protesten aan de gang. Aan de overkant van de Bosporus ligt Kadıköy, de wijk waar ik nu ruim een jaar woon. Mensen van alle leeftijden laten letterlijk goed van zich horen. Iedere avond om een uur of tien pakken zij pannen, pollepels  – eigenlijk alles waar je lekker veel geluid mee kunt maken – mee van huis en sluiten zich aan in een optocht. Ze gaan bepakt en bezakt met Turkse vlaggen alle straten door. Vaak tot diep in de nacht.

Elke avond verbaas ik mij er weer over hoeveel mensen deelnemen aan deze demonstraties. Ook de verschillende soorten mensen verbazen mij. Van bejaarden tot jonge kinderen, van studenten tot mannen in pakken, iedereen doet mee. En iedereen maakt geluid.

Vanavond weer? Waarschijnlijk wel.

 

Lees ook:Opnieuw onrust in Istanbul: traangas en granaten
Lees ook:Taksim in Istanbul opnieuw vol traangas en duizenden demonstranten
Lees ook:Duizenden mensen naar ceremonie Berkin Elvan
Lees ook:Taksim en Gezi Park keihard ‘schoongeveegd’ door Turkse politie
Lees ook:Uitgestorven straten in toeristisch Istanbul

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>