Heeft Istanbul ruim 14 miljoen inwoners?!

Vraag je aan de gemiddelde inwoner van Istanbul hoeveel mensen er in zijn of haar stad wonen, dan wordt er vaak geantwoord met ’20 miljoen’. Maar de officiele cijfers liggen lager. In 2011 waren het er zo’n dikke 13 miljoen. Volgens de laatste cijfers ligt het inwoneraantal van de drukke stad op 14.160.000. Dit heeft het Turkse Instituut van de Statistiek berekend. Daarmee ligt de bevolkingsdichtheid per vierkante kilometer op 2725 mensen.

Wereldstad Istanbul

Ruim 14 miljoen mensen in een stad is een hele hoop. Maar het lijken er altijd meer. De meesten Turken zeggen dan ook dat de officiele cijfers niet kloppen en je er altijd een aantal miljoen bij op moet tellen. Er zijn namelijk veel mensen die illegaal in Istanbul wonen. En vergeet natuurlijk niet de miljoenen toeristen die ieder jaar naar Istanbul komen, die maken het ook druk in de stad. In met name toeristische wijken als Sultanahmet en Beyoğlu.

Toen Istanbul nog Constantinopel heette

Nu wonen er miljoenen mensen in de Turkse stad. Maar vroeger was dat wel anders. In het jaar 500, toen Istanbul nog Constantinopel heette telde de stad ongeveer 500.000 inwoners. Ondanks dat ‘lage’ cijfer was de stad toen al de grootste stad van Europa. In 1950 had de stad iets meer dan 1.000.000 inwoners. Daar kwam verandering in toen veel boerengezinnen uit Anatolië (het midden van Turkije) naar de stad kwamen en daar gingen wonen.

Lees ook:Turkije blijft groeien: inwoneraantal op 77.7 miljoen
Lees ook:Miljoenenstad Istanbul heeft zelfs file op het water
Lees ook:Istanbul pakt uit als Culturele Hoofdstad
Lees ook:Het onpersoonlijke leven in Istanbul
Lees ook:Turkse bevolking weer flink gestegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>