GTST-actrice Toprak Yalçıner over haar Turkije

Toprak Yalçıner (27) ken je misschien beter als Nuran Baydar uit Goede Tijden Slechte Tijden. De Turkse maakte begin deze maand bekend dat ze stopt met GTST en doorgaat met acteren in het theater. Toprak speelde 2.5 jaar met veel plezier de rol van Nuran. Aan deze blog vertelt ze over acteren, de toekomst en haar Turkse roots. 

Interview met Toprak Yalçıner

 

Waar in Turkije stond je wieg? 

Mijn wieg stond in Karaman (Zuid Turkije).

En waar zijn je ouders opgegroeid?

Mijn moeder is opgegroeid in Ankara maar haar roots liggen in Kangal Sivas. Mijn moeders kant is alevitisch. Mijn vader is opgegroeid in Karaman en is later verhuisd naar Ankara, in het theater heeft hij mijn moeder ontmoet. Mijn vaders roots zijn gemixt, mijn oma was een migrant, de familie van mijn vaders kant is soennitisch.

Ga je nog wel eens naar Turkije? Zo ja, voor vakanties of om familie op te zoeken?

Ik ga minimaal 1 keer per jaar naar Turkije. Sinds mijn zus 7 jaar geleden is geremigreerd mis ik haar onwijs! Daarom ga ik vaak naar Istanbul, waar zij woont. Ik houd van Istanbul en vind het één van de meest magische plekken op aarde. Het heeft veel geschiedenis en de omgeving is prachtig!! En dan heb ik het nog niet eens over het eten gehad! Haha. Verder ga ik ook elk jaar naar Karaburun in Izmir. Ik ga elk jaar naar Izmir en Izmir voelt als mijn tweede thuis.

Heb je een favoriete plaats of stad in Turkije?

Dat is zeker Karaburun. Het heeft de meest schone en mooiste zee die ik ooit heb gezien. De natuur daar is ook prachtig. En mijn vader heeft daar 100 geiten!

Waarom is je zus teruggegaan naar Turkije?

Mijn zus is helaas niet vertrokken naar Istanbul om het te maken als actrice zoals sommigen denken. Ze is echt teruggegaan omdat ze naar haar gevoel heeft geluisterd ze wilde gewoon graag terug naar Turkije.

Heb je er wel eens over nagedacht om te gaan acteren in Turkije?

Ik heb veel vrienden in Turkije wonen die al doorgebroken zijn als acteur of actrice. In het theater atelier van mijn vader in Karaburun werden vroeger elk jaar theaterworkshops georganiseerd door de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Ik zou heel graag overal ter wereld willen acteren. Maar het liefst in Turkije of Nederland

Wat heb jij van de Turkse cultuur meegekregen?

Ja, wat heb ik eigenlijk niet meegekregen kun je beter vragen. Er zijn tradities die heerlijk zijn en echt bij de Turkse cultuur horen en sommigen vind ik een beetje heftig of raar. Ik houd van al mijn Turkse kanten, zoals mijn kruiden, mijn huisje met mijn blauwe oog. Van mijn oma en ooms heb ik veel geleerd.

Wat vind je het lekkerst uit de Turkse keuken?

Oh alles is heerlijk. Alles met olijfolie en alles wat je bij en met je Rakı kan eten! Ook alle soepjes uit de Turkse keuken vind ik heerlijk.

Had jouw karakter Nuran in GTST enige overeenkomst met jouw eigen karakter?

Nuran en ik lijken wel in veel dingen op elkaar maar in heel veel andere dingen ook weer niet. Als je een karakter meer dan 2 jaar dag in dag uit hebt gespeeld, dan ga je daar veel van jezelf in verwerken. Ik zie Nuran echt als een vriendin die mij veel heeft geleerd en die ik soms strak moest houden.

Wat wil je dit jaar nog bereiken of meemaken?

Ik wil heel graag verder met acteren zowel in series en films, maar ook in theaters. Ik ga dit jaar het theater in. Ik ga spelen in een stuk dat Kapsalon heet. Verder lijkt mij het ook heerlijk om te presenteren, daar ligt mijn hart ook echt.

Over Kapsalon

‘Kapsalon’ is een comedy over drie vrienden, dertigers, die nog steeds niet de stap durven te wagen naar het volwassen leven. ‘Should I stay or should I go?’ Iedere dag komen ze bij elkaar in de Kapsalon van Kemal en klagen ze over hun carrières, relaties, kinderen, schoonmoeders etc.. Totdat Esra haar opwachting maakt en hun gezapige leven komt verstoren. Haar plotselinge verschijning zorgt voor verwarring en irritatie, maar ook voor een nieuwe impuls, of ze nou willen of niet. Maar is zij wel wie ze zegt te zijn?

‘Kapsalon’ geeft een humoristisch inkijk in het leven van deze dertigers, toont hun worsteling met hun achtergrond, relaties, familie en werk. Spel: Mohammed Chaara, Toprak Yalciner, Fahd Larhzaoui en Sinan Eroglu. Tekst en regie: Bart Oomen. Een Meervaartproductie.

(interview: Tosca de Jong, foto: Nico Kroon)

 

 

 

 

 

Lees ook:De Turkse roots van Songfestival zangeres Joan Franka
Lees ook:Waar zijn de kapsters in Turkije?!
Lees ook:Turkey Now! 2012
Lees ook:Zou Nederland dan toch kans maken?
Lees ook:Het Beste van Turkije

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>