Erdoğan wil Facebook en Youtube verbieden

Premier Erdoğan heeft gisteravond op de Turkse televisie gedreigd om Facebook en Youtube te gaan verbieden. Hij ziet de sites als gevaar voor het land. Tegenstanders van Erdoğan gebruiken Facebook en Youtube volgens hem om hem in een kwaad daglicht te zetten. Als het aan Erdoğan ligt, kunnen de Turken na de lokale verkiezingen van a.s 30 maart geen filmpjes meer kijken en geen foto’s meer plaatsen. 

Persvrijheid in Turkije

Dit nieuws komt bij de Turken binnen als een grote shock. Omdat er in Turkije weinig persvrijheid is en journalisten niet zomaar alles kunnen schrijven of vertellen, zijn social media sites als Facebook en Twitter één van de weinige communicatiemiddelen voor de Turken. Vooral afgelopen jaar tijdens de rellen was dit goed zichtbaar. Je zag toen helemaal niks op televisie, het nieuws of in de kranten. Wilde je wat weten over de rellen of wat er allemaal gaande was in de Turkse steden, dan keek je op Twitter of Facebook. Met name de tegenstanders van Erdoğan – zoals studenten, journalisten en kunstenaars – houden elkaar via social media op de hoogte van wat er in Turkije of in de politiek.

Uitgelekt telefoongesprek Erdoğan Youtube

Onlangs nog lekte een telefoongesprek uit tussen Erdoğan en zijn zoon Bilal op Youtube. In het gesprek was te horen op wat voor manier hij en zijn zoon miljoenen euro’s konden wegmoffelen. Erdoğan liet weten dat het gesprek in elkaar gezet was. Nep of niet. Youtube is wel een middel om dit soort ‘schandalen’ te aan te kaarten en te delen met de rest van het land. Op de Turkse televisie zou zoiets in geen 1000 jaar worden uitgezonden.

Erdoğan: ”We zullen dit land niet overlaten aan de genade van YouTube en Facebook en zullen de noodzakelijke stappen nemen.”

Lees ook:Turkije blokkeert Facebook, Twitter en YouTube
Lees ook:Blokkade Twitter in Turkije blijft
Lees ook:Turkse media rampzalig, social media grootste nieuwsbron
Lees ook:Geen reclame meer voor alcohol op social media
Lees ook:Telefoongesprek tussen Erdoğan en zoon nep of niet?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>