Turkse tv-serie krikt zelfvertrouwen Kosovaren op

Hoofdpersonage is knap maar zedig

De nieuwste serie op de Kosovaarse televisie heet Aci Hayat, Bitter Leven, een melodrama vol liefde, intriges en bedrog. Het succes van de van oorsprong Turkse serie die sinds mei door de Kosovaarse televisie wordt uitgezonden is overweldigend. Meer dan de helft van de 2 miljoen (Albanese) Kosovaren volgt de serie. Waarom in hemelsnaam?

Het hoofdpersonage, Mehmet Kosova, is een Kosovaarse immigrant in Turkije. Hij is knap, maar ook eerlijk, moedig én zedig. Hij zou nooit seks hebben voor het huwelijk. “Hij is een voorbeeld van hoe een echte man zich moet gedragen”, zegt Kadri (60) in een artikel van het online weekblad Balkan Insight, dat de reden van het succes van de serie probeert te achterhalen. Volgens Balkan Insight vervult Mehmet Kosova een behoefte van de Kosovaren om het slechte imago waarmee ze kampen op te krikken.

In de hoofdstad Pristina zitten cafés en restaurants met een televisie om acht uur barstensvol. Ook thuis wordt volop gekeken. Overal hangen posters van de serie, de supermarkten verkopen Bitter Leven-chocolade, en zelfs in politieke debatten wordt aan de serie gerefereerd. In Bitter Leven is de Kosovaar eindelijk eens de ‘good guy’ tussen de liegende en bedriegende Turken!

Bron: Volkskrant, 30 juli 2009

Lees ook:Gaat Yolanthe alleen naar de Turkse bakker?
Lees ook:Turkse serie ‘Muhteşem Yüzyıl’ bekeken door 200 miljoen mensen
Lees ook:Israël weer boos op Turkije, nu om tv-serie
Lees ook:Turkije schrapt scènes uit tv-serie na kritiek Israël
Lees ook:Turkije-Duitsland-Nederland traditionele Balkan-route volgens drugsdeskundige

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>