Turks-Nederlandse brengt autobiografisch boek uit over autisme

De Turks-Nederlandse Birsen Basar (24) debuteert als eerste jongvolwassene met haar autobiografische boek over autisme in Turkije. In april, de maand van autisme, zal ‘Ik wil niet meer onzichtbaar zijn’ verschijnen in Turkije.

“In Turkije is autisme als het ware onzichtbaar bij jongvolwassenen. De diagnose wordt alleen gesteld bij jonge kinderen die een heel ernstige vorm van autisme hebben. Veel mensen daar geloven me niet als ik zeg dat ik autisme heb, ook omdat ik een hbo-opleiding heb voltooid.” Het feit dat Nederlandse artsen pas laat de diagnose bij haar stelden wijdt Basar aan het feit dat bij allochtone kinderen vreemd gedrag nogal eens aan de cultuur wordt geweten”

Basar heeft contact gemaakt met allerlei organisaties in Nederland om na te gaan wat ze doen aan autisme en allochtonen. Met de Nederlandse Vereniging van Autisme zet ze een werkgroep op over autisme en allochtonen. Basar is voornemens een stichting voor allochtone mensen met een beperking op te richten en als ervaringsdeskundige lezingen en voorlichtingen geven in Nederland en Turkije.

In haar boek beschrijft Birsen op heel concrete en directe wijze haar ervaringen in het middelbaar en hoger onderwijs, stage en werk. Omdat zij vanwege haar autisme vanaf haar jongste jaren moeilijk sociale contacten kon maken, had zij tijdens haar opleiding de grootste moeite met groepswerk en projectwerk. Haar boek beschrijft beeldend de dagelijkse strijd van een jong autistisch mens om zich staande te houden in een school- en leefwereld waar ze voortdurend beoordeeld wordt op de sociale vaardigheden, die ze door haar aandoening niet bezit.

Birsen Basar’s ‘Ik wil niet meer onzichtbaar zijn’ is vanaf september 2010 ook verkrijgbaar in Nederland.

Bron: Vrouwenindemedia.nl

Lees ook:Birsen Basar: een jonge Turkse vrouw met autisme
Lees ook:Birsen Bişar uit Breda wil tweede docu maken over autisme
Lees ook:Allochtone meisjes moeten gaan sporten
Lees ook:Ontevreden Turkse Nederlanders krijgen eigen kliniek
Lees ook:Aantal Turks-Nederlandse ondernemers groeit

1 Reacties // Reageer

One thought on “Turks-Nederlandse brengt autobiografisch boek uit over autisme

  1. Jenny Huijbregts

    Heb zelf ook een verhaal geschreven over onze dochter, hoe wij het traject hebben bewandeld. Zou graag het boek lezen van Birsin Basar.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>