De Turkse roots van Songfestival zangeres Joan Franka

Ken je haar nog? de Turks Nederlandse zangeres Joan Franka? Zij vertegenwoordigde Nederland in 2012 op het Songfestival met het nummer ‘You and me’, dat later een nummer 1 hit werd in de Singel top 100. Voor haar deelname aan het Songfestival deed ze mee aan de Voice of Holland. Joan is op dit moment druk bezig met haar nieuwe single die binnenkort uitkomt, maar wilde voor deze blog wel graag een paar vragen beantwoorden over haar ‘Turkse roots’.

We hebben na het Songfestival niet zo veel meer van je gehoord. Waar ben je de afgelopen tijd mee bezig geweest? En komt er een nieuw album aan?

Ik ben veel gaan schrijven maar voelde mij erg inspiratieloos. Omdat ik geen liedjes van anderen wilde zingen ben ik uiteindelijk afgelopen zomer in mijn eentje naar Parijs vertrokken om daar inspiratie op te doen. Deze reis heeft mij veranderd als mens en ook als artiest. Nu heb ik veel nummers waar ik volledig achter sta en hoop die dan ook snel uit te brengen.

Vlak voor je deelname aan het Songfestival kwam je in Istanbul. Dit was de eerste keer dat je in Turkije was. Hoe was deze eerste kennismaking?

Istanbul was te gek! Het was inderdaad de eerste keer in Turkije en ik voelde me erg thuis en welkom.

Ben je hierna nog een keer in Turkije geweest? 

Helaas heb ik hierna niet de gelegenheid gekregen om weer naar Turkije te gaan maar ik hoop deze zomer familie te bezoeken in Mersin.

Je vader was Turks. Ik las dat hij overleden is toen jij twee jaar oud was. Ben je ondanks het verlies van je vader opgegroeid met de Turkse cultuur?

Doordat mijn vader op zo’n jonge leeftijd is overleden ben ik helaas niet opgegroeid met de Turkse taal en cultuur. Sinds het Songfestival heb ik meer contact met mijn Turkse familie en dat vind ik erg fijn. Ik geniet er van als ik omringt ben door Turkse mensen en Turks eten vind ik ook erg lekker.

Een paar jaar terug gaf je aan dat je weinig Turks sprak, hoe is dit nu?

Mijn Turks is nog steeds niet heel erg goed. Maar er is zeker wel verbetering.

Heb je een favoriet Turks gerecht?

Dolma vind ik heerlijk.

Wat zijn je plannen voor de toekomst? Wat wil je graag bereiken of doen?

Ik wil al mijn dromen werkelijkheid maken, en de wereld over reizen met mijn eigen tournee. Ook wil ik anderen helpen hun dromen te verwezenlijken en de wereld een beetje beter maken.

(Tosca de Jong foto’s: Marcel Vossen)

 

You and me – Joan Franka

Lees ook:Zou Nederland dan toch kans maken?
Lees ook:GTST-actrice Toprak Yalçıner over haar Turkije
Lees ook:Holland Doc: De kinderen van mijn vader
Lees ook:Het Beste van Turkije
Lees ook:Turkije tweede op Eurovisie Songfestival

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>