Lekker en gezond, dat is Türlü. Een typisch Turks gerecht wat je vaak tegenkomt in lokale restaurauntjes en wat ook thuis heel gemakkelijk te maken is.
Türlü is een stoofpot van groenten, aardappelen en vlees of kip. Iedereen maakt het weer op zijn of haar manier. De keus aan ingrediënten die je kunt gebruiken is groot. Denk aan wortel, aubergine (die mag natuurlijk niet ontbreken in een Turks gerecht) courgette, tomaten, erwten, pepers en aardappelen. Vaak zit er vlees bij, maar kip kan natuurlijk ook. Tomatenpuree mag niet vergeten worden, dat maakt het lekker smeuïg. Hou je van yoghurt? Dan kun je wat yoghurt op je Türlü (als het klaar is) doen.
In de zomer eten de Turken vaak een wat lichtere Türlü, de zogenaamde yaz türlüsü, deze is zonder vlees.
Zie hieronder een link naar een recept (erg handig met foto’s en stap voor stap uitleg):
http://www.turksekok.nl/511/turlu#
Lees ook:Lekker Turks recept: Kuru Fasulye (witte bonen in tomatensaus)
Lees ook:Turks ontbijt: uitgebreid én belangrijk
Lees ook:Offerfeest en Dierendag vallen samen
Lees ook:Turkije viert eerste dag van het Suikerfeest
Lees ook:Gezond Turks recept met ‘superfood’ bulgur
Dit recept ga ik zeker eens thuis proberen te maken.