Spanje? Sinterklaas komt uit Turkije

Sommige hebben Sinterklaasavond misschien al gevierd, maar het ‘heerlijk avondje’ is toch echt morgen pas. Een altijd spannende avond voor de kleintjes, want wat zou hij nu weer meegenomen hebben uit Spanje. Spanje? Klopt dat eigenlijk wel? Nee, want de echte Sint is geboren in Turkije.

Sinterklaas werd geboren in Turkije

De goedheiligman komt niet uit Spanje maar uit Turkije. Hij is er waarschijnlijk zelfs nog nooit geweest. De Sint is geboren in Patara in Lycië dat tegenwoordig in Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het toenmalige Byzantijnse Rijk hoorde. Hij was bisschop van de hoofdstad Myra. Na de inval van de moslims in het gebied, werden de stoffelijke resten van de heilige in 1087 gestolen en naar Bari (nu Italië) gebracht.

Als oosters kerkheilige werd de man eigenlijk alleen in het oosten van Europa geëerd. Omdat Nicolaas de schutspatroon van de zeevaarders was kreeg hij ook in West-Europese landen een grote aanhang. In de 13e eeuw werd zijn naamdag vastgesteld op 6 december. Vanaf dat moment leerde heel Europa de goedheiligman kennen. De man stierf op 6 december 342.

Schoen zetten bij de schoorsteen

Voor Turken is het een hele vreemde traditie dat wij onze schoenen binnen zetten of juist buiten zetten voor de Sint, dit omdat zij natuurlijk hun schoenen altijd buiten de deur neer zetten. In Nederland zetten wij al vanaf de 15e eeuw onze schoen. Dat gebeurde eerst nog in de kerk, de opbrengst was voor de armen. Wij zetten nu onze schoenen bij de schoorsteen, voor de verwarming, of bij de voor of achterdeur.

Lees ook:Sinterklaas, uit Spanje of Turkije?
Lees ook:De echte Sinterklaas had geen Zwarte Piet
Lees ook:Sinterklaas is geen Turk maar een Griek
Lees ook:Turkije wil resten Sinterklaas terug
Lees ook:Italië geeft resten Sint Nicolaas niet aan Turkije

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>