Rijden in Istanbul: gevaar voor eigen leven

Ulku Adatepe, de jongste geadopteerde dochter van Ataturk (de stichter van Turkije) kwam afgelopen week om bij een ernstig auto-ongeluk. De Turkse vrouw was samen met haar man op de terugweg van Ankara naar Istanbul, toen ze in een ongeluk kregen. Ulku overleed ter plekke en haar man werd met een gebroken schouder overgebracht naar het ziekenhuis. Ook de chauffeur van het paar raakte ook gewond. Erg triest nieuws, maar het verbaast mij niet. Autorijden in Turkije is namelijk alles behalve veilig.

Rijden in een auto, bus of taxi is zeker in het zeer chaotische Istanbul een gevaar voor iedereen. En niet alleen voor de chauffeur. Ook als passagier sta je doodsangsten uit. Ik doe af en toe echt mijn ogen dicht als ik in de auto zit in Istanbul en hoop dat ik veilig aankom op de plek van mijn bestemming.  Er wonen ongeveer zo’n zestien miljoen mensen (en waarschijnlijk een paar miljoen meer) in Istanbul. Het lijkt erop dat er net zoveel auto’s en bussen zijn in deze stad als mensen. Files, opstoppingen, ongelukken en een hoop getoeter zijn aan de orde van de dag.

Soms sta ik echt vol ongeloof te kijken hoe sommige chauffeurs hun weg vinden in deze drukke stad. Voorrang krijgen bestaat hier niet, voorrang moet je nemen. Vooral voor buschauffeurs is dit lastig. Zij moeten hun grote bus vaak gewoon maar tussen het andere verkeer proberen te persen. Gelukkig gaat dit ze vaak goed af. Ik heb dan ook veel respect voor de buschauffeurs hier. Altijd goed opletten, niet bang zijn en proberen te geven en nemen, dan lukt het allemaal wel.

Wat erg opvallend en tegelijkertijd ook erg gevaarlijk is, is dat het dragen van een gordel voor veel Turken volkomen vreemd is. Ik ben er op gaan letten en heb misschien in tien jaar tijd drie mensen een gordel zien dragen in Turkije. Ook hier zijn mensen verplicht een gordel te dragen, helaas is de politie hier helemaal niet mee bezig. Ook bellen tijdens het rijden is heel normaal in Turkije. Ik heb dan wel bewondering voor de Turkse buschauffeurs, maar als ze rustig met hun moeder zitten te bellen als ze aan het rijden zijn, knijp ik hem wel even.

Lees ook:Sneijder en Kuyt mogen niet rijden in Istanbul
Lees ook:Turkije wacht op opening hogesnelheidstrein Istanbul-Ankara
Lees ook:‘Fietsende’ actrice Funda Müjde onderweg naar München
Lees ook:Veel verkeersdoden in Turkije begin dit jaar
Lees ook:De Turkse roots van Songfestival zangeres Joan Franka

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>