Offerfeest zonder bloed graag

Turkije viert vandaag de tweede dag van het Offerfeest oftewel Kurban Bayramı. Dit betekent naast gezellige familiebezoeken en jezelf in een nieuwe outfit steken ook een hoop bloed en nare foto’s en filmpjes van dieren die worden geslacht. Op dit moment is er in Turkije een discussie gaande over het ritueel slachten. Hoewel je in Turkije officieel niet zomaar een koe of schaap op straat of op je balkon mag slachten, houdt helaas niet iedereen zich aan deze regel. Het kan dus zo zijn dat je deze dagen plassen met bloed op straat ziet of koeien op vreemde plaatsen tegenkomt.

Feest zonder vlees

Turkse dierenactivisten zien het liefst dat niemand meer een dier slacht tijdens het Offerfeest. Een groepje jongens en meisjes ging vandaag Istanbul door met een megafoon en bordjes met teksten als: ‘kansız Bayramlar’, wat ‘Offerfeest zonder bloed’ betekent. Als het aan hen ligt kan het Offerfeest ook zonder slachtpartijen gevierd worden en kunnen mensen net zo goed andere etenswaren delen met familie en buren.

Discussie

Ook op sociale media barsten discussies los over het slachten. Sommige vinden het pure dierenmishandeling, anderen vinden dat het een belangrijk onderdeel is van de Islam en dat de wijze van slachten (de keel van het dier wordt in één keer doorgesneden, zonder verdoving) beter is voor het dier dan waarop dieren in bijvoorbeeld Nederland worden geslacht.

Het Offerfeest begon gisteren en duurt vier dagen. Turken gaan tijdens het feest bij familie en vrienden op bezoek. Families die een koe of schaap (laten) slachten delen het vlees onder familieleden, buren en mensen die het zich niet kunnen permitteren.

Zelfs in een moderne stad als Istanbul is het tijdens het Offerfeest blijkbaar heel normaal om een koe in je trappenhuis tegen te komen. Deze arme koe zat hier zijn laatste uren af te tellen. Even later lag er overal bloed en vlees..  (foto: Suna Yildirim)

 

Lees ook:Offerfeest en Dierendag vallen samen
Lees ook:Offerfeest begonnen
Lees ook:Weinig overtredingen met Offerfeest
Lees ook:Turkije pleit voor een vredig offerfeest in Syrië
Lees ook:Turkse zangeres Ajda Pekkan doet niet mee aan Offerfeest

1 Reacties // Reageer

One thought on “Offerfeest zonder bloed graag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>