Vasten met 35 graden

IJsjes, fruit, of een lekker koud sapje, overal waar het nu een beetje zomer is worden ze met liefde gegeten of gedronken. Hier in Turkije, maar ook in talloze andere landen, vieren miljoenen mensen deze maand Ramadan. Zij eten, drinken of roken vanaf zonsopgang tot zonsondergang niet. In Turkije komt dat neer op zo’n 15 uur per dag, een hele maand lang.

De laatste jaren is het moeilijker om te vasten dan tijdens voorgaande jaren, dat komt door de periode waarin  de vastenmaand valt.  Dit jaar begon het vasten op 20 juli en duurt tot 20 augustus. Midden in de zomer dus. Omdat de temperatuur in veel Turkse plaatsen standaard boven de 30 graden is, valt het vies tegen. Ik doe zelf niet mee aan de Ramadan, maar kijk wel vol bewondering naar de mensen die het wel doen. De hele dag niets drinken terwijl het 35 graden is lijkt mij onmogelijk, toch zeggen de meesten dat het ‘wel mee valt’. ,,De eerste dagen is het erg zwaar, daarna raak je er aan gewend,’’ heb ik al een aantal Turken horen zeggen. Het lijkt inderdaad ook wel mee te vallen: ik heb nog weinig chagrijnige of klagende mensen gezien, wel veel zwetende mensen met grote zweetdruppels rollend over hun voorhoofd.

Naast het niet eten, drinken of roken moet je tijdens de Ramadan ook goed letten op wat je zegt of doet. Liegen, vloeken, ruziemaken is niet toegestaan. De Ramadan is een maand van bezinning, verbroedering en liefdadigheid. Geld geven aan mensen die het minder goed hebben dan jij, of een extra storting overmaken voor een goed doel, is iets wat je juist wel doet in de Ramadan. Ik zat laatst in de bus in Istanbul. Er kwam een vrouw binnen die haar ‘ov-chipkaart’ (in Turkije hebben ze ook een soortgelijke kaart) niet bij haar had. Geen probleem: er sprongen gelijk twee mannen op die graag wilde voor haar wilde betalen. Of dit nou met de Ramadan te maken had, weet ik niet, maar het was wel erg leuk om te zien.

Lees ook:Ramadan gaat pittig worden deze zomer..
Lees ook:Turkije viert eerste dag van het Suikerfeest
Lees ook:Ramadan vandaag begonnen
Lees ook:Ramadan vandaag begonnen
Lees ook:10 kilometer lange iftartafel in Istanbul

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>