De zonsondergang bij Nemrut Dağı

Wie wel eens een grote rondreis door Oost-Turkije gemaakt heeft is waarschijnlijk ook op de berg Nemrut Dağı geweest. Deze 2150 meter hoge berg is een zeer mysterieuze plek in Turkije die iedere Turkije-fan gezien moet hebben.

De Nemrut Dağı staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en ligt in de provincie Adıyaman. Op de top van de berg bevindt zich een 50 meter hoge grafheuvel in de vorm van een piramide waar de koning Antiochus Theos (69 – 40 v.Chr.) van het koninkrijk Kommagene ligt begraven. Dit is alleen niet helemaal zeker, want zijn graftombe is nooit gevonden.

Voor de grafheuvel staat een complex met kolossale stenen sculpturen van de koning, twee leeuwen, twee adelaars en verschillende stenen hoofden van Griekse, Armeense en Perzische goden, als Zeus, Tyche en Mithras.

Sommige van de gigantische stenen blokken die zijn gebruikt wegen maar liefst 9 ton. Het is dan ook een raadsel hoe de mensen deze stenen op de berg hebben weten te krijgen. Tegenwoordig brengen kleine busjes over smalle weggetjes mensen naar de berg, de laatste paar honderd meter moet je te voet afleggen.

De locatie van het oude Kommagene werd in 1881 bij toeval ontdekt door ingenieur Charles Sester. Pas in 1953 werd het gebied verkend en onderzocht. Elk jaar trekt de berg veel toeristen, die naast het bekijken van de beelden ook voor de prachtige zonsondergang naar de Nemrut Dağı  komen. De zonsondergang die vanaf de berg te zien is schijnt de meest bijzondere in heel Turkije te zijn. Toeristen brengen dan ook vaak de nacht door in tentjes. Turkse families zijn niet zo van het kamperen en slapen in hun auto. Bijzonder wakker worden dus op die mystieke berg.

Lees ook:Ark van Noah gevonden in Turkije?
Lees ook:Drie doden door botsing luchtballonnen in Cappadocië
Lees ook:Groen Bursa
Lees ook:Alcohol-razzia in Istanbul
Lees ook:‘Rust’ op de Prinseneilanden in Istanbul

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>