Antieke haven bij Turkse Troje gevonden

Duitse archeologen hebben in de buurt van de ruïnes van de oude stad Troje  (Turkije) delen gevonden van de havenstad Sigeum. De antieke havenstad was in de oudheid het belangrijkste handelscentrum aan de Zwarte Zee.

Archeologen van de Universiteit van Tübingen die zijn belast met het onderzoek, hebben vooralsnog alleen Griekse huizen gevonden. De wetenschappers startten het project in 2005 om op zoek te gaan naar het heiligdom van de Griekse godin Pallas Athene. Die willen ze de komende jaren gaan opzoeken.

Sigeion was een Griekse havenstad in de zevende eeuw voor Christus. De stad was eigendom van Mytilini op Lesbos of van Athene. Beide plaatsen vochten regelmatig om de stadsrechten. In 530 voor Christus kwam de havenstad onder bewind van de Atheense tiran Pisistratus. Na diens dood ging de stad over op zijn zoon Hippias.

In de derde eeuw voor Christus werd de haven lid van de Delisch Attische Zeebond, een bondgenootschap dat Athene sloot met verschillende staten in de Egeïsche Zee. Aan het eind van die eeuw verloor Sigeion zijn onafhankelijkheid aan Troje, dat enkele kilometers zuidelijker ligt. (Historiek)

Lees ook:Turkije eist sfinx terug uit museum Berlijn
Lees ook:Oudste tempel ter wereld ligt in Turkije
Lees ook:Geen racistisch motief achter dood Aziz Kara
Lees ook:Top 10 bezienswaardigheden Kusadasi
Lees ook:EU breidt strenge bewaking bij Turkse grens uit

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Antieke haven bij Turkse Troje gevonden

 1. Frank Bikker

  Beste Jenny
  -
  Zou je ook links kunnen plaatsen in ben namelijk nogal geinteresseerd in geschiedenis & archeologie

    /   Reply  / 
 2. Jenny Theirlynck Auteur

  Hoi Frank, daar zal ik voortaan aan denken!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>