Italië geeft resten Sint Nicolaas niet aan Turkije

De Katholieke Kerk is niet van plan de relieken van Sint Nicolaas van Myra af te staan aan Turkije.

Dit zegt rector Damiano Bova van de Sint-Nicolaasbasiliek in het zuid-Italiaanse Bari vandaag in de Italiaanse krant Il Giornale. Onlangs zei de Turkse cultuurminister Ertugrul Günay dat de beenderen van Sint Nicolaas niet in Italië maar in Turkije thuishoren. De heilige was immers bisschop van de Lycische stad Myra, gelegen nabij het huidige Demre in de Turkse provincie Antalya.

Horen de botten van Sint Nicolaas in Turkije?

Rector Bova kan het zich niet voorstellen dat de relieken van Sint Nicolaas in Demre een plek zouden krijgen waar gelovigen de resten kunnen vereren. Het gebeente moet vereerd worden; het is geen museaal object, aldus Bova. “Wat gaan ze (Turkije) doen? De gehele Sint-Nicolaasbasiliek, die voor de verering gebouwd is, verplaatsen?” vraagt de priester zich af.

Sint Nicolaas werd vanaf de zesde eeuw als heilige vereerd in het gehele Byzantijnse Rijk. Omdat de Turken in 1087 Myra dreigden te veroveren, werd het gebeente van Nicolaas overgebracht naar het zuid-Italiaanse Bari. Volgens de Turkse cultuurminister waren het piraten die de beenderen van “deze beroemde man” stalen en naar Bari verscheepten.

Het Turkse museum is bezig met de ontwikkeling van een museum over de Lycische beschaving. Het is de wens van het Turkse ministerie van cultuur dat het gebeente van Nicolaas in dit nieuwe museum tentoongesteld wordt. (RKK)

Lees ook:Turkije wil resten Sinterklaas terug
Lees ook:Sinterklaas is geen Turk maar een Griek
Lees ook:Het eerste Sinterklaashuwelijk in Turkije
Lees ook:De echte Sinterklaas had geen Zwarte Piet
Lees ook:Sinterklaas, uit Spanje of Turkije?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>