Het eerste Sinterklaashuwelijk in Turkije

Deze week wordt in Turkije het eerste ‘Internationale Sinterklaas Wedding Festival’ georganiseerd. Een ongebruikelijke combinatie.

Tijdens dit bijzondere evenement worden er op 6 december 15 paren in de echt verbonden in het Santa Claus Museum in Demre, Antalya. Het is vrij uniek om in het Santa Claus museum in Demre te kunnen trouwen. Naast deze collectieve huwelijksvoltrekking op Saint Nikolaos’ sterfdag, is het voor dit jaar ook nog mogelijk om op eerste kerstdag in het huwelijk te treden. Maar waarom in Turkije? Sinterklaas komt toch uit Spanje?

De kerk van Sint Nicolaas

De Sinterklaas traditie komt oorspronkelijk uit Turkije. Saint Nikolaos leefde in Myra (Demre) in de 4de eeuw. Hij werd geboren in Patara en bracht het tot bisschop van de Grieks-katholieke kerk in Myra. Tijdens zijn leven reikte zijn invloed al ver. Het vroegere Myra, destijds een van de belangrijkste steden van het Turkse Lycië, heet tegenwoordig Demre. Hier staat nog altijd de ruïne van de kerk waar Sint Nicolaas is begraven, de Aziz Nikolas Kilisesi.

De stoffelijke resten van Sint Nicolaas werden in 1087 door Italiaanse zeelieden weggeroofd en worden tegenwoordig tentoongesteld in de Italiaanse plaats Bari. Elk jaar op 6 december wordt er in de kerk een mis gehouden, waar duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland op af komen.

Saint Nikolaos redde een prostituee

Een heel bekend verhaal gaat over een meisje dat geen geld had voor een bruidsschat en daardoor gedwongen zou worden tot een leven als prostituee. Saint Nikolaos vond dat maar niets en gooide drie zakken met goud in haar tuin als bruidschat waardoor ze kon trouwen. Dit verhaal vormt ook de basis voor het gebruik om cadeaus te geven tijdens Sinterklaas. Saint Nikolaos stond niet alleen bekend als kindervriend, maar hij was ook de beschermheilige van zeelieden, reizigers en gevangenen.

Trouwen op een unieke huwelijks locatie? Voor 2010 zijn de data; 6 januari, 14 februari en 5 juni gereserveerd. Kijk voor meer informatie op de website.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:De echte Sinterklaas had geen Zwarte Piet
Lees ook:Sinterklaas is geen Turk maar een Griek
Lees ook:Italië geeft resten Sint Nicolaas niet aan Turkije
Lees ook:Sinterklaas, uit Spanje of Turkije?
Lees ook:Turkije wil resten Sinterklaas terug

1 Reacties // Reageer

One thought on “Het eerste Sinterklaashuwelijk in Turkije

  1. viampeteect

    I really enjoyed reading your post, keep up making such interesting posts!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>