Rubriek: Eten & Drinken

Döner kebab Duitslands favoriete snack

Vergeet de braadworst, de currywurst en andere Duitse worsten. De döner kebab heeft het traditionele Duitse fastfood overgenomen en is nu lands favoriete snack. De gegrilde snack, gewikkeld in een pitabroodje met versnipperde sla, tomaten, ui en verschillende dressings, die in eerste instantie door de Turkse immigranten in de jaren ’70 naar Berlijn werd gebracht,

Lees verder...

Zet je eigen Turkse koffie

Een kopje koffie vormt de ideale afsluiting van een lekker etentje. Maar de bekende Turkse koffie heeft een gebruiksaanwijzing. De bereiding van Turkse koffie is niet helemaal vergelijkbaar met het ‘bakkie’ zoals de meeste Nederlanders ‘m drinken. In het Midden-Oosten is Turkse koffie echter eerder standaard dan uitzondering. Er zit een hele geschiedenis achter, en

Lees verder...

Op de thee bij de Turken

Uitgenodigd worden om een kopje, pardon, een glaasje, thee te komen drinken is hét gebaar van gastvrijheid. In Turkije gebeurt dat aan delopende band. En al die thee komt uit het land zelf. Het glaasje thee mag onder geen beding worden betaald. Maar dit is een gewoon terras. Een van de mooiste van de stad

Lees verder...

Groene thee met cheesecake in Istanbul

Het is de laatste tijd erg in de mode om verschillende smaken en keukens te mixen. Sommige van deze unieke combinaties werken, andere totaal niet. Groene thee met cheesecake bleek een succesvolle uitvinding van chefkok Aydın Gül van Coffee Company, gelegen binnen het Elite World Istanbul Hotel in het centrale deel van de stad Taksim.

Lees verder...

Lamsdöner kebab bevat meestal geen lamsvlees

Broodjes lamsdöner kebab bevatten zelden alleen maar lamsvlees. Het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde onderzocht tien Amsterdamse kebabzaken. Slechts één van de tien broodjes lamsdöner bestond enkel uit lamsvlees. De andere negen broodjes bevatten rund-, kippen-, kalkoen- en varkensvlees. Bij vijf van de tien broodjes ging het om een mix van lamsvlees en rundvlees, bij vier

Lees verder...

Turks kookboek ‘Verse munt, lamsbout en baklava’

Voor ‘Verse munt, lamsbout en baklava’ ging culinair journaliste Karin Vaneker in gesprek met de Turkse ondernemersfamilie Genco over de ingrediënten en gerechten die zij uit Turkije naar Nederland meebrachten. Centraal in het boek staat Meliha Genco die in Zuid-Oost Turkije opgroeide. Van haar moeder leerde ze koken, en via het kookboek ‘Verse munt, lamsbout

Lees verder...

Goedkoop eten bij, onder of voor de Galatabrug in Istanbul

Je loopt er bij een bezoek aan Istanbul ongetwijfeld een keer overheen. De bekende Galatabrug. Een favoriete plek voor vissers. De brug verbindt het stadscentrum onder meer met de wijk Sultanahmet, waar veel toeristische attracties zitten. Op de stoep staan tientallen, zo niet honderden vissers. Verder vertrekken veel rondvaartboten naast de brug. Ook kun je

Lees verder...

Turkse keuken meer dan kebab

Aydin Demir Chef Aydin Demir begeleidt de Turkse basiskookworkshop voor de Belgische ‘Week van de Smaak’, met Turkije als gastland. De chef werd speciaal overgevlogen uit Istanbul. Hij staat er aan het hoofd van restaurant Konyali, waar je de moderne Ottomaanse keuken kan proeven. Demir droomt van een eigen Ottomaanse koksschool, maar heeft voorlopig nog

Lees verder...

Ode aan de Turkse keuken

Misschien niet iets waar wij direct iets aan hebben, maar Nederland zou er zeker een voorbeeld aan kunnen nemen: Aandacht voor de Turkse keuken! Over heel Vlaanderen en Brussel worden allerlei activiteiten rond de thema’s smaak en eetcultuur georganiseerd. Van 12 tot 22 november brengt De Week van de Smaak ode aan de eetcultuur van

Lees verder...

Zelf Turks fruit maken

Recept Turks fruit Bijna iedereen heeft weleens Turks fruit gegeten. Mierzoet, zacht en kleverig. Niet al te best voor je glazuur en lijn, maar ‘met mate’ is de toverformule voor alles natuurlijk. In plaats van je naar ‘de Turk’ te begeven is het misschien ook leuk zelf eens Turks fruit te maken.

Lees verder...

Echt Turks eten in de Pijp

Restaurant Revan In de onregelmatig verschijnende rubriek ‘Zehra uit eten’ vandaag: het Turkse restaurant Revan in de Pijp in Amsterdam. Revan is een vrij nieuw restaurant. Je vindt de traditionele Turkse smaak terug in het eten. Een smaak zoals je ‘m traditioneel in Turkije gewend bent. Dit in tegenstelling tot het interieur, dat is namelijk

Lees verder...

Vegetarisch eten in Istanbul?

Restaurant Zencefil Twee decennia geleden ontstond in hartje Istanbul restaurant Zencefil, een van de meest populaire en geprezen vegetarische eettenten van de stad. De warme vegetarische maaltijden stellen zelfs iemand die de voorkeur geeft aan vlees bij een maaltijd buiten de deur niet teleur. Maar deze eettent is niet strikt vegetarisch, ze serveren er ook

Lees verder...

Alcoholverbod voor visrestaurant Istanbul

Een bekend gemeentelijk visrestaurant aan de Anatolische oever van de Bosporus, schenkt vanaf nu geen alcohol meer. De nieuwe burgemeester van de deelgemeente is een AKP’er. Het is de tweede keer in korte tijd dat de AKP het nieuws haalt wegens haar ingewikkelde relatie met drank. De AKP zal nooit toegeven dat ze een probleem

Lees verder...

Vrouw opent theehuis in Istanbul

Esma Saçı verkoopt zojuist een glaasje thee van 50 kuruş (halve lira). Om aan werkeloosheid te ontsnappen, opende Saçı haar eigen theehuis. Ze wordt gesteund door de kleinschalige ondernemers uit de omgeving. De voorheen werkeloze Esma Saçı opende meer dan een jaar geleden haar eigen theehuis in Mahlacı Street in Istanbul’s populaire district Beyoğlu. Een

Lees verder...

Anatolische soep met yoghurt

Yayla Çorbasi Soep met yoghurt. Weer eens iets anders. Een Turks recept uit Anatolië. Deze soep wordt ook wel ‘soep voor de zieken’ genoemd en heeft een verwarmende werking tijdens koude winters. De benodigde gedroogde mint en rode hete peper vind je in de meeste supermarkten. En anders kun je ook even langs een Turkse

Lees verder...