Turkije vol met plastic tasjes

Het Europees Parlement wil de (gratis) plastic tasjes die je in supermarkten krijgt het liefst uit Europa verbannen. Het parlement heeft namelijk ingestemd met een plan om het aantal plastic tasjes in Europa sterk te verminderen. Het doel is om het aantal gratis tasjes in 5 jaar tijd met 80 procent terug te dringen. Landen mogen zelf bepalen hoe ze dat doel halen. Turkije valt natuurlijk buiten de boot, omdat ze niet bij de Europese Unie horen. Dat is jammer, want als er ergens veel plastic tasjes zijn, dan is het wel in Turkije.

Plastic tasjes in overvloed in Turkse winkels

In Nederland krijg je geen gratis plastic tasje meer in de supermarkten. In Turkije is dit (wel) de normaalste zaak van de wereld. Tasjes zijn er in overvloed. Je mag er zoveel pakken als je wilt. En je ziet bijna nooit iemand die een eigen boodschappentas meeneemt.

Vuilnissysteem in Turkije

Turken die wel aan het milieu denken en een tasje afslaan in de supermarkt, kunnen verbaasde blikken van het kassameisje verwachten. Het is mij vaak genoeg overkomen dat ik een tasje afsloeg en dat een winkelier mij erop aandrong toch een tasje mee te nemen. Het maakt in Turkije niets uit wat je koopt. Zelfs voor een krant krijg je een tasje mee. Of voor een pen.

Wat gebeurt er dan met al die tasjes als mensen eenmaal thuis zijn en hun boodschappen hebben uitgepakt?

De meeste mensen gebruiken de tasjes als ‘vuilniszak’. In Turkije wordt het vuil meerdere malen per dag opgehaald. Is het ene tasje vol, dan pak je weer een andere.

 

Lees ook:Voor alles een plastic tasje in Turkije
Lees ook:Turkije één van de grote veroorzakers van plastic in de oceanen
Lees ook:Het onpersoonlijke leven in Istanbul
Lees ook:Picknicken tussen het afval op Turks strand Pamucak
Lees ook:Simpel maar succesvol: maïs verkopen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>