Gezi Park in Istanbul..een jaar later nog steeds ‘oorlog’

Het begin van de protesten in het Gezi Park in Istanbul: ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren. Klinkt misschien cliché, maar het is echt zo. Dat het alweer een jaar geleden is, is onvoorstelbaar. Ik zie het bezette Gezi Park nog zo voor me. Twee weken lang leefden honderden ‘protesters’ samen in het beroemde en beruchte Gezi Park. Het kleine parkje – waar de Turkse overheid maar al te graag een winkelcentrum op wilde zetten –  was in de eerste twee weken van juni 2013 veranderd van een simpel stadspark tot een soort van commune met een hoog ‘Woodstock gehalte’.

Ook dieren waren welkom in Gezi Park

Het klinkt gek, maar er hing een hele gemoedelijke sfeer in het park. Het deed mij zelfs een beetje denken aan de vrijmarkt in Utrecht tijdens Koninginnedag. Er werden spullen verkocht, gratis eten klaargemaakt en uitgedeeld, er was een bibliotheek, een moestuin, een kinderopvang en er was een medische hulppost aanwezig voor dieren. Dat laatste raakte mij ontzettend. Veel honden, katten en vogels raakten tijdens het extreme politiegeweld gewond. Mensen konden gasmaskers opzetten om zich tegen traangas te beschermen, dieren niet. De Turkse mannen en vrouwen die de gewonde dieren in het Gezi Park hielpen, waren echte helden.

Samen tegen premier Erdoğan

Naast samen dansen, zingen, bidden, eten, gitaar spelen en boeken uitwisselen, sliepen de protesters ook in het park. Overal stonden en lagen koepeltentjes, slaapzakken en matrassen, het was net een camping. Opmerkelijk aan het bezette park was de verscheidenheid aan mensen. Jong, oud, gelovig, atheïst, voetbalsupporters van verschillende clubs, homo, hetero, ze zaten bij elkaar en leefden met elkaar. Zonder ruzies of conflicten onderling. Ze deelden allemaal dezelfde mening: de dictatoriale trekjes van premier Erdoğan moesten zo snel mogelijk stoppen. Niks geen winkelcentrum, niks geen bemoeienis met het privéleven van Turkse burgers, niks geen corrupte praktijken meer en ga zo maar door..

Warzone in Istanbul

Helaas gebeurde er half juni wat iedereen toch wel had verwacht: het Gezi Park werd hardhandig schoongeveegd door de barbaarse Turkse politie. Weg gemoedelijkheid. Weg saamhorigheid. Er vielen gewonden en doden. Het Gezi Park zag er daarna niet meer uit, het leek op een oorlogsgebied.

Vandaag is het precies een jaar geleden dat de protesten in Istanbul uitbraken. Is er sindsdien iets veranderd? Helaas niet. Erdoğan is er nog steeds. En zijn ‘vrienden’ van de politie ook. Duizenden politieagenten stonden vanmiddag voor het Gezi Park. Niemand mocht er in. Ik ben benieuwd wat de avond hier in Istanbul en de rest van Turkije gaat brengen..

(foto’s Tosca de Jong)

Lees ook:Politie gaat los op demonstranten Gezi Park in Istanbul
Lees ook:Taksim in Istanbul opnieuw vol traangas en duizenden demonstranten
Lees ook:Turkse voetbalsupporters kunnen levenslange celstraf krijgen
Lees ook:Turkse politie spaart niemand in ‘oorlogsgebied’ Taksim
Lees ook:Journalist Gökhan Biçici (opnieuw) opgepakt door politie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>