Turken demonstreren tegen VS: ‘Yankee go home’

In Istanbul is bijna ieder weekend wel een demonstratie. Meestal gaat het over politiek.

Vandaag waren honderden mensen op de been in Kadıköy om te demonstreren tegen de VS.

Erdoğan is geen speelgoed

Met name in de wijk Kadıköy aan de Aziatische kant van de stad wordt er bijna iedere zondag gedemonstreerd. Eind vorig jaar was er nog een groot protest tegen de aanvallen van Israël op Gaza. ‘We zijn allemaal Palestijnen’, werd er toen geroepen. Vandaag stonden vele mannen en vrouwen met rode vlaggen leuzen te roepen over en tegen de V.S en Obama. De demonstreerders zijn tegen Amerikaanse invloed in Turkije. Volgens hen moet premier Erdoğan zich niet laten impalmen door Barack Obama en zijn eigen keuzes maken. ‘Erdoğan is geen stuk speelgoed, Amerika!’, werd er geroepen. Op borden stond de tekst: ‘Yankee go home’. Dit sloeg op de situatie in Syrië, de Turken vinden dat de V.S zich niet met het land moet bemoeien.

Nederlandse Patriots

Ook de Nederlands en Duitse patriot raketten (die nu aan de grens tussen Turkije en Syrië geïnstalleerd zijn) mogen van de demonstreerders weer snel vertrekken. De raketten beschermen Turkije tegen mogelijke aanvallen vanuit Syrië. Nederland, Duitsland en de V.S nemen met elk 2 Patriot-systemen deel aan deze operatie. De Nederlanders zijn gevestigd in de stad Adana. De missie gaat een jaar duren.

Lees ook:Nederlandse Patriot-raketten naar Turkije
Lees ook:Duitsland zegt ja tegen Patriots
Lees ook:Putin in Istanbul
Lees ook:Turkije heeft het er maar druk mee
Lees ook:Ook Nederlandse Patriots naar Turkije

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>