CHP boycot herdenking stichting republiek om hoofddoek Turkse first lady

De Republikeinse Arbeiderspartij (CHP) blijft het moeilijk hebben met het toekennen van het recht aan vrouwen om in openbare gebouwen een hoofddoek te dragen.

Dat blijkt nu weer uit het besluit van de CHP om verstek te laten gaan tijdens de 87e verjaardag van de Turkse republiek 29 oktober a.s. in het presidentieel paleis in Ankara. Puur en alleen omdat de echtgenote van President Abdullah Gül daar de gastvrouw is. En nee, het heeft er niet de schijn van dat Hayrünissa Gül haar hoofddoek af zal zetten om de CHP een plezier te doen. Dus boycot de oudste partij van Turkije het samenzijn.

Om problemen met onbuigzame secularisten te voorkomen werden in voorgaande jaren twee bijeenkomsten georganiseerd, waarvan een zonder de echtgenotes. Wie zich aan de hoofddoek van de Turkse first lady stoorde, kon dan alleen naar de bijeenkomst voor de heren gaan. Dit jaar heeft Gül echter besloten om het bij een bijeenkomst te laten, met een boycot van de CHP als gevolg.

Een hoofddoek werkt op de CHP sowieso als een rode doek op een stier, maar het ligt nog eens extra gevoelig omdat het hier om de vrouw gaat van de president, een functie die van oudsher verbonden is aan het beschermen van het Turkse secularisme. Gül’s voorganger Necdet Sezer was daar een kei in. Hij had een aantal jaar geleden de moed om niet aanwezig te zijn op een banket ter ere van Koningin Beatrix, alleen omdat Premier Erdogan zijn vrouw Emine meenam, inclusief haar hoofddoek. Daarom verklaarde Sezer aan het Nederlandse staatshoofd dat het hem vreselijk speet, maar dat zijn principes hem dwongen afwezig te blijven.

Met Abdullah Gül ligt het natuurlijk allemaal heel anders, gezien zijn lidmaatschap van de religieus georiënteerde AK-partij. De CHP kon het dus verwachten. Toch richt deze partij bij monde van parlementslid Muharrem Ince nu felle kritiek op Gül. Waarom houdt de president de hoofddoek niet weg uit staatsinstellingen en scholen? Waarom spreekt hij zich niet daar niet over uit? Is dit de eerste stap naar het toestaan van de hoofddoek binnen publieke diensten?’ vraagt Ince zich af.

Bron: Peter Edel

Lees ook:Militairen laten verstek gaan bij receptie op presidentieel paleis
Lees ook:Vrouwen willen meer vrijheden voor het dragen van hoofddoek
Lees ook:Standpunt HEMA inzake hoofddoekgebruik in Belgische winkels
Lees ook:Celstraf voor beledigen president op Facebook
Lees ook:Güler Zere eindelijk vrijgelaten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>