Turkije leider moslimwereld volgende wereldoorlog

Politiek wetenschapper George Friedman denkt dat Turkije leider van de moslimlanden wordt tijdens de Derde Wereldoorlog, die er volgens hem zeker komt. Hij weet ook al wanneer. Is deze wetenschapper misschien doorgedraaid? Nee.

Lees Friedman’s ‘The Next 100 Years – A forecast for the 21st century‘ en je zult je, bijna tegen je wil in, verwonderen over zijn bevindingen. Volgens Friedman zal Turkije voor 2050 een Ottomaanse alliantie samenstellen met Ankara als hoofdstad, bestaande uit een moslimbroederschap van naties die zich uitstrekt van Bosnië-Herzegovina tot Saudi-Arabië, van Marokko tot Afghanistan. De wetenschapper presenteert zijn geopolitieke analyses met een strakke doch dwingende logica.

In maart dit jaar reisde de Turkse president Abdullah Gul af naar Kameroen voor Turkije’s eerste handelsmissie naar Centraal-Afrika. Hij kreeg een warm onthaal. Volgens Friedman deed Turkije hiermee aan expansie van het Ottomaanse Rijk. Maar waarom zouden de Turken zich ontpoppen als leiders van de moslimwereld?

Turkije rijkste moslimland

Friedman wijst erop dat Turkije het rijkste moslimland is, het enige land met een moderne economie. Turkije is de zeventiende grootste economie ter wereld met een bruto nationaal product (bnp) van 600 biljoen dollar. Ter vergelijking: Iran staat op ‘s werelds 29ste plaats en heeft een bnp van 300 biljoen dollar. Egypte is 52ste met een bnp van 125 biljoen dollar. Wanneer je Turkije als een Europees land beschouwt, neemt het een zevende plaats in. Iran is volgens Friedman te onregelmatig en te radicaal om een regionaal leiderschap op zich te nemen. Pakistan is te instabiel.

Wanneer de volgende wereldoorlog uitbreekt, waar Friedman van overtuigd is, zal Turkije zich bij Japan voegen om de Verenigde Staten uit het Midden-Oosten en de Pacifische Oceaan te verdrijven. Hij doet zelfs een voorspelling wanneer deze Derde Wereldoorlog uitbreekt: op 24 november 2050 om 17:00 uur tijdens de Amerikaanse Thanksgiving, wanneer Japan het succes ten tijde van de Tweede Wereldoorlog nabootst op Pearl Harbor en een stiekeme aanval lanceert op de in de ruimte gestationeerde communicatiesatellieten van de Verenigde Staten.

Wie is Friedman?

Friedman is geen krankzinnige, maar auteur van zes boeken over oorlog en vrede, een academicus die Stratfor oprichtte, een particulier business intelligence adviesbureau in Austin, Texas, en hij bezit een doctoraal in staatsbestel van de Cornell Universiteit. Als zoon van een Holocaust overlevende en geboren in Hongarije, vormt zijn familie het klassieke voorbeeld van asielzoekers die het hebben ‘gemaakt’ in Amerika.

Friedman’s ‘Next 100 Years’ werd een New York Times bestseller toen het een jaar geleden gepubliceerd werd. Hoewel de verwachtingen tegengesteld waren (bijvoorbeeld over de verklaring dat China en Rusland beiden economisch zullen vastlopen in de volgende twee decennia), rechtvaardigt dit boek de leestijd. Zelfs waar het fout neigt te gaan is Friedman’s analyse instructief.

De Derde Wereldoorlog

Net zoals bij de Eerste Wereldoorlog, beargumenteert Friedman, is het volgende wereldconflict een oorlog die niemand wil. Gedreven door demografische achteruitgang, zal Japan zich gedwongen voelen een gedwongen werkkrachten te verwerven op het Chinese vasteland. Turkije zal zich, gedreven door de ineenstorting van Rusland, genoodzaakt zien om orde aan te brengen in de anarchistische buurstaten. De VS zal zich gedwongen voelen om te heersen, door middel van dwang.

Geschiedenis herhaalt zichzelf niet noodzakelijk, volgens Friedman, maar imiteert zichzelf. Elke oorlog creëert de voorwaarden voor de volgende. De oplettende wetenschapper kan redelijk goed vooruitkijken wat betreft de opkomst en ondergang van imperiums. Het conflict dat halverwege de 21ste eeuw plaatsvindt volgens Friedman, zal vooral een ruimteoorlog worden tussen Japan en de Verenigde Staten die, samen met Polen, zullen trachten de lege ruimte te vullen wanneer Rusland instort. Omdat het grootste gedeelte van de oorlog zal plaatsvinden in de ruimte, zullen er maar een paar burgerdoden vallen en misschien slechts 50.000 dode soldaten in een vier jaar durende oorlog.

Wie wint?

Volgens Friedman voert de VS nooit oorlog om iets te bereiken, maar om iets te voorkomen. Om de doelen te volbrengen hoeft het daarom niet te winnen. Dit maakt een Amerikaanse overwinning in een oorlog bijna axiomatisch. Verder is de VS zo machtig dat de rest van de wereld samengevoegd het niet zal kunnen verslaan.

Bron: The Global and Mail

Lees ook:Turkse studenten onderaan de ranglijst
Lees ook:De flaters van een premier
Lees ook:Erdoğan bezoekt Iran en Irak in oktober
Lees ook:Buitenlands toerisme Turkije gestegen dit jaar
Lees ook:Vier jaar cel voor leider Duitse PKK

55 Reacties // Reageer

55 thoughts on “Turkije leider moslimwereld volgende wereldoorlog

 1. zackaria

  Wat een Bul…… turkije ik zou eerder denken aan iran of saudia arabie want die 2 landen hebben het meeste invloed in de regio. En der zit vol sanctie tegen iran vandaar dat de land zo n laag bnp heeft al 8 jaar 9 jaar zitten er sanctie op iran. En nog steeds zit de land economisch goed aan toe.

    /   Reply  / 
  1. turk

   Duuh skkl dat komt door de olie en saudie arabie ook wij zijn een handels land wij maken geld door te handelen dusss olie zal uiteindelijk niks meer waard zijn en nog iets zoals de turkse sultan zei komt en dag dat de ottomanen zullen terug komen;) duuuuuuuuuuuus jaaaaaaaaaa meneer de anti turk je zal wel een koerd of arabier zijn jonge zonder ons zie je wel wat er met jullie gebeurt in palestina jullie hersenloze olie verkopers jullie hebbe ma een inkome das olie anders zijn juillie niks kijk marokko of libie

     /   Reply  / 
 2. A

  Wat hij zegt is echt bullsh*t..
  turken in het algemeen mogen arabieren niet

  wat heeft turken vroeger in de ottomaanse rijk berijkt met arabieren ?

  NIX !! aleen bedrog.. Arabieren bedrogen turken..

    /   Reply  / 
 3. Bozkurt

  Iran hoort bij Turkije want 60% van iran is Turks

    /   Reply  / 
 4. A

  dat is niet waar … turken daar worden gediscrimineerd door iranezen
  ongeveer 25% van iran zijn Azeri Turken , en <10% ongeveer zijn avsar turken.. ik ben zelf ook een avsar turk

    /   Reply  / 
  1. Bozkurt

   Ik ga niet met je discusseren of het waar is of niet ga maar google zoek het maar hoeveel Turken in iran wonen ….

     /   Reply  / 
 5. TPJJANSEN

  Dit artikel slaat nergens op. Ik heb het boek gelezen en hij zegt niet dat dit echt gaat gebeuren, hij heeft dit gewoon als scenario geschreven als hoe het zou kunnen gebeuren, niet dat het echt gaat gebeuren. Niemand kan zoiets op de datum af voorspellen.

  Turkije gaat wel een enorm belangrijk land worden in de toekomst vanwege de geo-strategische ligging.

    /   Reply  / 
 6. zackaria

  @bozkurt ben je wel goed wijs, iranezen horen tot de perzen evenals afghanen en tajiken en kurden, de helft van de bevolking van pakistan die wit zijn horen der ook bij. Der wonen wel azeri turken en avsar turken maar dat is niet 60 % van de bevolking laat staan 30%.Maar goed wat wel mogelijk zou zijn is dat turkije en iran een alliantie vormen tegen andere wereldmachten want pakistan afghanistan azerbaijan turkmenistan syria lebanon Palestine etc,Allemaal eerder achter iran en turkije staan dan saudia arabie en UAE waar alle terroristen vandaan komen laten we eerlijk zijn.En ik heb het niet eens over zuid amerikaanse landen en afrika die heel erg tegen iran opkijken.en geoede banden hebben.

    /   Reply  / 
  1. Bozkurt

   Een beetje geschiedenis .

   Iran is a multi-etnisch land, Perzen, (Azeri-Turken, Qashqai-Turken, Turkmens),koerden, Loren, Ahwazi-Arabieren, , Baluchies, Talysh e.a. De Turks-sprekende Azeri’s in Iran worden gediscrimineerd door het Iraanse regime. Dit probleem wordt verder exxareggated door het feit dat de Azeri zelf een verdeeld volk, gescheiden door de grenzen van Iran en de Azerbeidzjaanse republiek. Deze twee omstandigheden zijn gecombineerd vormen een Azerbeidjaanse dilemma.

   De geschiedenis van het probleem

   In de vroege negentiende eeuw de Russische Rijk bezet de Khanates (Han”"lar) van Noord-Azerbeidzjan Republiek, die de jure een deel van Qajar (Turks-Dynasty) in Iran, maar de facto onafhankelijk waren.
   Ondanks de nauwe betrekkingen tussen Noord-en Zuid-Azerbeidzjan tot de jaren 1930, zijn deze twee delen van Azerbeidzjan hebben historisch ontwikkeld in aparte manieren: de divisie zich op een moment dat de nationale zelf-bewustzijn onder de 35 miljoen Azeri-Turken in Iran was niet sterk genoeg. Het speelde een essentiele rol in het creeren van onderscheid tussen Zuid en Noord-Azerbeidzjan.

   De integratie van Noord-Azerbeidzjan in het Russische Rijk, en dus ook de culturele verschillen tussen Russen en Azeri-speelde een belangrijke rol in het ontstaan van zelfregulering bewustzijn van Azeri-Turken. Deze verschillen zijn uitgedrukt in taal, godsdienst, mentaliteit, gewoonten en historische wortels . Aan de andere kant, in Noord-Azerbeidzjan werden omgezet in een Russische kolonie in termen van strakke controle over de fiscale systemen en van de exploitatie van olie en andere natuurlijke hulpbronnen. Omwille van de vrees van religieuze en etnische verwantschap met de Ottomaanse- Turken, Rusland gevestigde bijzondere regel over Noord-Azerbeidzjan, waaronder onderdrukking van elk teken van de nationale bewegingen. Ondanks deze repressie, de nationale beweging in Noord-Azerbeidzjan begon vroeger dan in Zuid-Azerbeidzjan (bezet land door Iran.

   De nationale beweging in Noord-Azerbeidzjan ging via drie evolutionaire fases:
   1.Demand voor culturele autonomie (1905-1917).
   2.Demand voor nationale-territoriale autonomie (1917-1918).
   3.Struggle voor de nationale onafhankelijkheid (sinds 1918).

   Bijgevolg is de oprichting van de onafhankelijke Azerbeidzjan Democratische Republiek in 1918, in Noord-Azerbeidzjan formeel gesymboliseerd het bestaan van Azeri als een aparte natie. Gedurende deze periode in Zuid-Azerbeidzjan verschillende factoren gecombineerd om ervoor te zorgen dat een ander verloop van de gebeurtenissen zou tot uiting komen. Het historische verleden, religieuze eenheid in termen van Shiism, culturele nabijheid, de historische tradities van de Perzische taal en literatuur, en andere factoren tussen Azeri-Tuken en Perzen vertraagde de ontwikkeling van de Azerbeidzjaanse nationale beweging in Iran. Tegelijkertijd is de permanente dreiging uit Rusland (Tsarist en de Sovjet-Unie) was een belangrijke factor die van invloed Azeri opzij zetten voor hun nationale aspiraties. Om deze reden, dat de Russische agressie tegen Iran aan het eind van de 19de en begin 20ste eeuw groeide in de intensiteit ervan, de belangrijkste theoretici van Pan-Iranism leek te zijn van de Perzische evenals van Azerbeidzjaans-Turkse afkomst, Kasravi zoals, Kazemzade en Rezazade.

   Het is belangrijk te benadrukken dat voor een lange tijd in de Qajar en Pahlavi monarchieën in Iran, en zelfs in de huidige islamitische regime, er waren en zijn nog steeds veel etnische Azeri, die uitgevoerd aanzienlijk gewicht met de Iraanse regering. Degenen die bij de Iraanse elite werden verleid door de wens om hun sociale en economische behoeften voldaan door het regime.
   Azerbeidzjan in de Administratieve en demografische structuur

   Zuid-Azerbeidzjan bestaat uit Ardabil, Oost-Azerbeidzjan, West-Azerbeidzjan, Zenjan, Hamadan ostans (provincies), en de aangrenzende gebieden van Astara, Gazvin, en andere etnische gebieden. De omvang van deze gebieden wordt geraamd op ongeveer 170.000 vierkante km. (het grondgebied van Noord-Azerbeidzjan is ongeveer 86.600 vierkante kilometer of ongeveer de helft van de totale oppervlakte). Turken domineren door etnische samenstelling in de Azerbeidzjaanse provincies van Iran (meer dan 90% van de totale bevolking).

   Het is moeilijk om het exacte aantal Azeri in Iran. Officiele statistieken zijn niet gepubliceerd waarin de Iraanse etnische structuur. Volgens het onderzoek van officiële statistieken geven aan dat de Azeri maken bijna 40% van de totale bevolking van Iran. Dit is 75% van alle Azeri in de wereld.

   Ondanks minder grondgebied en een kleinere bevolking, Noord-Azerbeidzjan (Republiek Azerbeidzjan) is de politieke, ideologische en culturele centrum van de Azerbeidzjaanse volk. Toch heeft het land het moeilijk geopolitieke positie heeft gedwongen Azerbeidzjan om te zoeken naar bondgenoten in en uit de regio. Zuid-Azerbeidzjan kan potentieel de meest trouwe en sterkste bondgenoot in de nabije toekomst. Het idee van een Verenigde Azerbeidzjan is erg populair in de Republiek Azerbeidzjan.

   Cultureel Beleid

   Perzische chauvinisme in Iran heeft veel pijn van de economische en sociale welzijn van de Zuid-Azerbeidzjan. Chauvinisme als beleidsinstrument is beoefend impliciet door het Iraanse regime en is gericht op de kern van de nationale cultuur van de Azeri’s in Zuid-Azerbeidzjan. De Azerbeidzjaans-Turkse taal was verwijderd uit de officiële gebruik in alle gebieden, met inbegrip van, scholen, rechtbanken, overheid structuren, en het leger. Specifieke vormen van Azerbeidzjaanse culturele expressie zijn verboden zijn.

   In de laatste parlementsverkiezingen, Mr Chehregani, die liep op een platform op het waarnemen van de 15e artikel van de Grondwet (dat is, met behulp van lokale talen voor literatuur lessen in basisscholen), werd verkozen in de eerste ronde van de stemrechten van Tabriz. Zijn overwinning eindigde in een politie ondervraging, zijn gemarteld en uiteindelijk in arrestatie in Teheran.

   National-Liberation Movement /
   Nationale-Liberation Movement

   De nationale bevrijdingsbeweging van Zuid-Azerbeidzjan heeft een geschiedenis die terug 90 jaar. In their demands, they outlined various ways to resolve the pressing issues of nationality questions in Iran. Nationale-territoriale autonomie eisen werden gesteld voor Iraanse machthebbers tijdens verschillende bewegingen geleid door Sattarhan (1908-1909), Hiyabani (1920), Pishevari (1945-1946), Shariat-Madari (1979-1980). In hun eisen, ze schetsten verschillende manieren om de dringende problemen van nationaliteit vragen in Iran.

   Er zijn ten minste twee factoren die van invloed zijn op de huidige situatie van de Azerbeidzjaans-Turks nationale beweging in Iran:

   1.Het opkomst van Azerbeidzjaanse nationale bewustzijn en de verspreiding van de nationale beweging in een hogere sociale lagen.

   2.het restauratie van onafhankelijke Azerbeidzjaanse staat in het noorden.

   Onder Azeri in Iran zijn er drie belangrijke invalshoeken voor de behandeling van het nationale probleem van de Zuid-Azerbeidzjan:

   1.A groep bestaat uit religieuze, industrielen en bureaucratisch, personen die op een prominente positie in de Iraanse staat, en hun ideologen achter het idee van een verenigd Iran ( “nationale iranocentrists”). Zij streven naar vergroting van het aandeel van de autoriteit en kapitaal binnen een enkele Iran. Zij steunen het idee van Turkisation van Iran. Deze fractie steunt het idee van de eenwording van Iran met Noord-Azerbeidzjan.

   2. A Een groep van intellectuelen, industrielen en bureaucraten die vrezen de verdeling van Iran en het idee van de toekenning van Zuid Azerbeidzjan (op hetzelfde moment naar andere etnisch-nationale minderheden) culturele of nationale-territoriale autonomie, die beschouwd wordt door hen als de optimale manier Azerbeidzjan op de oplossing van het probleem. “Democratie voor Iran, autonomie aan Azerbeidzjan” is een zeer populaire idee onder deze belangengroep.

   3.Het derde groep wordt vertegenwoordigd door de nieuwe politieke organisaties en groepen, die de onafhankelijkheid van Zuid-Azerbeidzjan en het idee van een Verenigde Azerbeidzjan. Het uiterlijk van deze organisaties de signalen beginings van een nieuwe fase in de ontwikkelingen met betrekking tot de kwestie van Azerbeidzjan in Iran. De elementen die zijn radicale binnen deze groepen zijn niet van mening dat de etnische kwestie in Iran kan worden opgelost in een evolutionaire wijze. Zij zijn van mening dat met het oog op het bereiken van hun nationale doelstellingen moeten zij gebruik maken van alle mogelijke middelen, inclusief militaire middelen als dat nodig is.

   Iraanse regerings standpunt

   Elke etnisch-nationale kwestie in multi-etnische Iran is een van de belangrijkste factoren die de toekomst van het land. Het kiezen van de huidige vorm van de overheid en haar steun is nauw verbonden met de multinationale structuur van Iran. De ideologie van de Pan-Iranism (facism) werd gekwetst door de ineenstorting van het regime van Shah. De islam, zoals het centraliseren van ideologie, is de belangrijkste factor en bracht de verschillende landen samen.
   Het probleem van de niet-Perzische nationale minderheden in Iran samen met het probleem van de verdeelde naties als goed. De Iraanse leiderschap houdt zich bezig met deze problemen door te proberen om vertegenwoordigers van etnische groeperingen en nationale minderheden in de overheid structuren, maar ze doen geen concessies op het gebied van taal, cultuur of zelfstandige bestuur.

   De plotselinge opkomst van de onafhankelijke Azerbeidzjan staat in het noorden heeft veroorzaakt veel problemen voor het Iraanse leiderschap. Het loutere bestaan van de Republiek Azerbeidzjan, boven alles, heeft een belangrijke invloed en impact op de nationale beweging in Iraanse Azerbeidzjan.

   De algemene conclusie is dat de toekomst van de Iraanse staat zelf kon worden problematisch. Een deel van de Iraanse leiders, met name hoge politici van Azerbeidzjaanse-Turks afkomst, ondersteuning van integratie van de oude Iraanse grond,” dat wil zeggen, de Republiek Azerbeidzjan in Iran. Het merendeel van de Iraanse leiders, maar verwerpt deze gedachte als onrealistisch en onwenselijk. In hun advies, een stijging van de Azerbeidjaanse elementen in Iran en de politisering van de Azerbeidjaanse bevolking zal leiden tot extra zorg voor de Perzische nationalisme.

   Daarom is de huidige Iraanse regime probeert te maken aan de Republiek Azerbeidzjan in de politieke invloedssfeer in een poging om de invloed van de Republiek Azerbeidzjan inzake de Azerbeidjaanse bevolking van Iran. Daarbij Iran is het aantonen van de volgende politieke belangen:

   Om te voorkomen dat de vorming van een echt onafhankelijke en welvarende Republiek Azerbeidzjan en minimaliseren van de invloed in Zuid-Azerbeidzjan, om te verzekeren van de territoriale integriteit en de interne stabiliteit van Iran.

   Om te voorkomen dat de stijging van de Amerikaanse en Turkse invloed in Azerbeidzjan en Centraal-Azie.

   Om te voorkomen dat de integratie van de Turks wereld.

   Te winnen bolwerken om invloed uit te oefenen op de moslims van de Kaukasus, Centraal-Azie, en de Russische Wolga regio.

   Hebben vrije toegang tot de markt van Azerbeidzjan en natuurlijke hulpbronnen.

   In overeenstemming met de officiele export van de islamitische revolutie doctrine, het creeren van een islamitische, pro-Iraanse regime in Azerbeidzjan.

   Onlangs is er een intensievere ideologische activiteit in Iran op de vraag Azerbeidzjan. De actieve propaganda over het “gebrek” van de etnische eenheid in zowel Noord-en Zuid-Azerbeidzjan, de toegenomen ideologische strijd tegen Turkism en de Turks wereld door de officiële propaganda, de onwetendheid van het bestaan van onafhankelijke Azerbeidzjan door het volk zijn alle karakteristieke eigenschappen van het officiele beleid van Teheran.

   Bovendien, repressieve maatregelen en de politie-regime naar de Azeri activisten in Iran zijn ook steeds groter.

   Conclusie

   De resolutie van de etnische problemen in Iran, met inbegrip van de Azerbeidjaanse probleem, is nauw verbonden met de democratisering in Iran. In de nabije toekomst en in de komende politieke crisis in Iran, die etnische kwesties zullen op de agenda. Hierbij moet worden opgemerkt dat dit onderwerp een rol gespeeld in de laatste presidentsverkiezingen zo goed.

   De omvang en de intensiteit van de Azerbeidjaanse vraag, dat is de culturele autonomie, nationaal-territoriale autonomie of de eisen voor volledige onafhankelijkheid zal afhangen van de invloed en de integriteit van etnische krachten, de omvang van de steun voor de nationale idealen en tenslotte buitenlandse factoren.

   http://www.turkiran.com/forbidden%20language.htm

   http://www.turkiran.com/english.htm

   http://www.turkiran.com/

     /   Reply  / 
 7. Ali Erkan

  Ik ben het heel erg eens met zackaria. Turkije is een stabiele land maar heeft ook zijn knelpunten. Zoals kurden, armenie kwestie. Maar 1 ding is zeker De positie van wereldmachten is aan het veranderen en je ziet ook steeds de Economische groei van china en india. En laten we hopen dat er geen Oorlog komt want dat wordt een nuclaire oorlog de 2 vorige oorlogen hadden dat niet.

    /   Reply  / 
 8. Hans

  Bozkurt, je doet me denken aan een andere Bozkurt (een krankzinnige btw)ene Mahmut Esat Bozkurt, who served as justice minister between 1923 and 1930, a pure examples of racist mentality. He said, “Those who are not of pure Turkish stock can have only one right in this country, the right to be servants and slaves.”
  Maar goed, de vermaarde French historian, Jean-Paul Roux, in his explanation of the “Turkish race” in the “History of the Turks,”:

  “Turks do not have a racial profile.

  “Because Turks have a tendency to marry outsiders, choose spouses from among those who are not Turkish, mix with every tribe they accidentally encounter, their languages possesses a great quality of attraction and many groups have embraced this language, there is no longer a possibility of determining a physical characteristic that is pertaining to Turks. We know that there is no such thing as a pure race in the world. But at this point, we must go a step further and say that Turks are not a pure race. Turks don’t have a racial profile. Consequently we can’t speak of a Turkish race in itself.

  “The blood running through Turkish veins are more foreign, Mongol, Chinese, Persian, Greek, Caucasian, Russian and African than it is old Turkish blood — with protruding cheek bones and slanted eyes.”

  Zo goed?

    /   Reply  / 
 9. DEVLET-İ ALİYEYİ OSMANİYE

  Weer zo een jodenzoon die iedereen tegenelkaar ophitst..

    /   Reply  / 
  1. Eduard

   @ Devlet-i..: Racisme is een ziekte! Grow up!

     /   Reply  / 
 10. Devlet-i Ebediyeti Turkiye

  Hans,

  Hoe komt het dat je zoveel liefde voor Turkije en de Turken hebt? Is er geen medelander meer van jou die je onzin serieus neemt? Of vind je onze geschiedenis zo bloeiend dat je je niet kan weerhouden om erin te duiken?

  Maak maar geen zorgen jonge…je bent niet alleen…

    /   Reply  / 
 11. Hans

  Devlet,
  Waarom kan je niet normaal reageren ipv ‘weer een jodenzoon’?
  Is het niet zo dat 1.5 billion Muslems het niet kunnen hebben dat 19 millioen Joden gewoon wat smarter zijn.
  Voor de rest: no comments. Leer eens normaal te reageren ipv schelden.
  Devlet-i Ebediyeti Turkiye – Eternal state of Turkey….
  jochie jochie
  Kijk maar uit voor de vloek van Turan…
  Je geschiedenis is interessant en boelddorstig.
  Voor de rest: ik publiceer openlijk.
  garoet

    /   Reply  / 
 12. Hans

  Trouwens voor de Nederlandse lezers:
  Devlet-i Ebediyeti Turkiye of Osmanyı
  komt van het Ottomans concept dat de mensen (de heersers) come and go maar dat de staat (fascistoide) eeuwig zal leven. De staat in deze is een soort vadertje en de staat zal eeuwig roem verwerven en blijven bestaan, ondanks de interne en externe krachten die de moderene staat van Turkije proberen te verdelen (lees: Europeanen, Christenen, Arabieren, Russen, Joden etc.)
  Elke basisschool leerling krijgt deze onzin met de paplepel ingegoten.
  Het is een soort van oude propaganda zoals voor The Third Reich…
  Meeste Turken beginnen zich steeds meer te ergeren aan de ultra nationalistische onzin die Turken in het buitenland aan het uitslaan zijn.

    /   Reply  / 
 13. Devlet-i Ebediyeti Turkiye

  Hansie,

  zo wat? wat gaat erin of uit bij jou?

  ik ga het niet hebben over wat jij met de paplepel ingegoten kreeg maar uit de onzin dat je uitkraamt kan ik uitmaken dat dat in het beste geval veel poep met zeezout is geweest.

    /   Reply  / 
 14. Hans

  Zie je, je kan alleen schelden want je hebt geen zinnig woord te melden.
  Dat veel Turken hier er pas later erachter komen dat ze geindoctrineerd zijn door school, media en politiek kan ik volgen maar dat jij, levend in Nederland – waar je zo van kots maar wel je hand ophoudt – waar je de keuze hebt om dingen te onderzoeken…ja, dat maakt je nog erger dan die 80% van Aziz Nesin…
  Of ik een jodenzoon ben, daar kom je wel achter vroeg of laat.
  Is daar trouwens iets mis mee met Joden?

    /   Reply  / 
 15. DEVLET-İ ALİYEYİ OSMANİYE

  Als er niets mis mee is waarom schaam je je er dan voor? Je mag gewoon zeggen dat je een jood bent hoor? Niks mis mee…wij hebben een probleem met de terroristische staat Pisrahel en niet met joden in het algemeen…

    /   Reply  / 
 16. Devlet-i Ebediyeti Turkiye

  hansie hansie jongen

  geef antwoord op mijn vraag in plaats van rechts en links lullen

  waarom ben je zo bezig met Turkije?

    /   Reply  / 
 17. DEVLET-İ ALİYEYİ OSMANİYE

  Neem een voorbeeld aan Wilco, Hansie, hij is gewoon wel goed geintegreerd en ingeburgerd en doet gewoon lekker mee… mensen houden van hem. Probbeer je haat om te buigen in liefde Hans.

  http://www.youtube.com/watch?v=-EpBrQ6MgvU&feature=related

    /   Reply  / 
 18. Hans

  1) ben geen Jood
  2) schaam me nergens voor
  3) ja, dat smoesje kennen we onderhand wel, niets tegen joden zolang ze ze bek tegen houden, zelfde ging op voor de Grieken, Armeniers etc. Trouwens, pogroms tegen Joden in 1927, 1934, 1942 etc. etc. he, en wat about jullie ‘broeder’moord op de Koerden?
  4) Waarom was je reactie: ‘weer een Jodenjong die de boel etc.
  5) Ken Wilco, dus please hou je mond, je weet niet wie ik ben
  6) Ga eens volwassen op wat feiten reageren ipv je te schuilen achter zo’n facistoide naam.
  7) dit is mijn 8ste land waar ik woon en niet de laatste….
  8) Turkije heeft geen last van mij ze verdienen aan mij.
  Nu jij, hoe ver ben jij ingeburgerd, niet ver denk ik.

    /   Reply  / 
 19. Hans

  Trouwens, het is wel weer goed voor de komende week.
  ps. nog steeds hard aan het N A D E N K E N of je tot die 80% van Aziz Nesin behoort?.))!

    /   Reply  / 
 20. Devlet-i Ebediyeti Turkiye

  hoe is het weer in limburg hansie?

    /   Reply  / 
  1. de schoolmeester

   Je hebt geen argumenten, enkel standpunten, die van zeer bedenkelijk nationalistisch niveau zijn. ( zoiets van turken zijn super en de rest is shit) Je lijkt qua denk niveau meer op voetbal hooligan.

     /   Reply  / 
 21. Hans

  Je bedoelt Istanbul: 31 graden en half bewolkt.

  Nog steeds niet in staat normaal te reageren?
  Gewoon omdat je echt niets te zeggen hebt.
  reageer maar niet meer, ik koppel me even los van deze site.

    /   Reply  / 
 22. Ben

  The Global and Mail: “Volgens Friedman voert de VS nooit oorlog om iets te bereiken, maar om iets te voorkomen.” …Moest hier nogal hard om lachen :)
  Tja, ‘voorkomen’ kan de VS als de beste – dat werd bewezen toen ze “keiharde bewijzen” hadden omtrend Irak’s so-called ‘Weapons of Mass Destruction’. De flater die de CIA destijds sloeg moet het nu met verbeterde Powerpoints presentaties en scherpere satelietbeelden goed maken (deja-vu in een nieuw jasje met mooier ogende Fisherprice Colors). And so what als Iran nukes heeft…dobber dan geen US Naval vliegdekschepen en subs met nuclair arsenaal voor 20+ jaar in hun voortuin, om de zogenaamde “US Interest” voor wat gerafineerde olie per 1:5 rijdende Hummers te waarborgen. Kennelijk voeren ze liever oorlog dan in milieu-vriendelijkere voertuigen te rijden, waar ze misschien als vrijwillig obesitas lui nog niet in kunnen passen.
  Lui als Friedman zijn er als paranoistische kippen bij om bepaalde groeperingen en landen zwaar over één kam te scheren om HUN eigen ideologie (van hoe de wereld er in hun ogen uit “moet” ziet, cq. ‘Good’ en ‘Evil’) een permanente haat-stempel op te drukken:
  - Moslim-”terroristen” (vraag me toch af wat bijvoorbeeld de IRA, KKK, NSCN en LRA qua godsdienst in gemeen hebben…om maar een kleine hoeveelheid op te noemen).
  - PKK-”Vrijheidsstrijders” (Oh, puhleaaase…)
  - Armeense “Genocide”: Geschiedenis mag en kan niet worden geschreven door parlementatiers! Armenie laat nog steeds geen internationale waarnemers toe tot hun hystorisch archief, na herhaaldelijke verzoeken (ook qua financieel toezegging) van Turkijke. Waarom, en wat hebben ze te verbergen? Ik kan maar 1 reden bedenken…
  En verder:
  - Friedman: “De VS zal zich gedwongen voelen om te heersen, door middel van dwang.” ….Friedman spreekt zich hier nogal tegen; de VS voerde toch nooit oorlog om iets te bereiken maar om te voorkomen? Heersen lijkt mij toch iets wat men uiteindelijk wilt BEREIKEN en niet om te VOORKOMEN! :)
  - Friedman: “Omdat het grootste gedeelte van de oorlog zal plaatsvinden in de ruimte….” ….American-Polish Star Trek Federation vs. Mitsubitsi Cylons ….yeah, ok! :D
  - Friedman: “Verder is de VS zo machtig dat de rest van de wereld samengevoegd het niet zal kunnen verslaan.”….Ja, die bewering zien we heel duidelijk in de slopenwijken van Irak….not.

  To keep it short and sweet:
  Als Friedman zijn LOI-like PhD heeft verdient aan dit soort idealogieen met een een zeer diepe verbeelding en fantasie….zou ik haast zeggen om van dat papiertje linea recta een vliegtuigje van te vouwen en trachten het zo lang mogelijk in de lucht te houden.

    /   Reply  / 
 23. Hans

  @Ben…ik mis de logica in wat je wilt vertellen. Wat..???

    /   Reply  / 
  1. turk

   Duuh skkl dat komt door de olie en saudie arabie ook wij zijn een handels land wij maken geld door te handelen dusss olie zal uiteindelijk niks meer waard zijn en nog iets zoals de turkse sultan zei komt en dag dat de ottomanen zullen terug komen;)

     /   Reply  / 
 24. de schoolmeester

  Het ging toch over die Friedman. Ik vind zijn theorietje om te gillen. Enkel bedoelt om de angst voor de islam te vergroten en om bepaalde rechtse ballen in de kaart te spelen.

    /   Reply  / 
 25. Ben

  @Hans, ik mis meer de logica van jouw bestaan.

    /   Reply  / 
 26. adriana

  Brutale moslim dictators en hun handlangers in Nederland.

  Het proces tegen Geert Wilders, is oorspronkelijk een internationale actie van de moslimdictators via Nederland en is een schande, het is niet legitiem!

  Zie de eerdere opmerkingen van moslim dictators, als:Abdullah van Saudi Arabië, Kadhaffi van libie, Ali Abdullah Saleh van Jemen, Ahmedinejad van Iran , de Mohammed, Leiders van Turkije, Omar al-Bashir van Soedan…Even later een rechtbank tegen Geert Wilders. Aangezien deze dictatoriale regime’s niet legitiem zijn, zou dit waanzinnige proces samen met de dictators, zo snel mogelijk moeten verdwijnen. Het proces tegen Geert Wilders, dat dankzij de medewerking van deze dictators tot stand kwam, is dodelijk. Door de islamitische cultuur-wetgeving gestimuleerde bevolkingsgroei, die nog steeds exponentieel is, betekent dit, dat in alle moslim-landen de gevreesde overbevolking zeer snel plaats vindt.
  Neem nu Egypte, de overbevolking daar, is een groot probleem. Het bewoonbare gedeelte van Egypte is zo groot als Nederland, maar er wonen wel negentig miljoen mensen, vijfmaal zo veel als in Nederland. De hoofdstad Cairo beslaat een oppervlakte van Amsterdam en haar voorsteden maar het herbergt meer mensen dan in heel Nederland. Pakistan is weer hetzelfde. In Marokko, zijn er binnen 23 jaar meer dan 28 miljoen moslims bij gekomen. Turkije stijgt naar 80 miljoen. Iran telt meer dan 85 miljoen moslims. Pakistan meer dan 110 miljoen: dat is ook een groot probleem.
  Snel groeiende bevolkingen en dictators die nog meer moslims willen. Moeder aarde is in groot gevaar!

  Turken hebben circa 12 miljoen moslims geëxporteerd, 99% naar Europa en leider Erdogan die nog meer bevolkingsgroei wil,beschouwt deze volks verplaatsing als een buitengewoon belangrijke job voor Turkije. Moslim dictators willen via hun vijfde colonne in Nederland gaan domineren door te terroriseren. Het zijn juist deze dictators die massa moslims onder de controle houden.In Marokko, wordt alles streng gecontroleerd en zware onderdrukking wordt ook buiten de grenzen toegepast. Marokkaanse en Turkse leiders hebben hun handlangers tegen Geert Wilders gemobiliseerd. Corrupte advocaten, rechters en gesubsidieerde stichtingen gaan gewoon door met hun activiteiten, terwijl er nu in veel landen opstanden begonnen zijn tegen hun bazen. Moslimdictaturen die nu aan het wankelen zijn, hebben miljoenen moslims naar Europa gesmokkeld om strategische doelen te bereiken. De 5de colonne, hoofdproduct van deze dictators, heeft vaste voet in Nederland. Deze moslims krijgen orders voor het stichten van een islamitische enclave. Moslim bewegingen die hun steun vinden in hun thuis-basis. Dat is het wanbeleid van de EU landen, zij hanteren anti-westerse ideologieën om mensen te mobiliseren. Als je alles goed volgt, dan zie je hoe deze moslims met niet te noemen methodes worden  gedwongen te vermenigvuldigen. Nergens kan een immigrant zo het zo snel het voor het zeggen krijgen als in Nederland.

  Als we naar de islamitische wereld kijken, zien we vooralsnog alleen maar armoede, analfabetisme, onwetendheid en onvrijheid, met steeds meer invloed van de radicale islam, waardoor deze landen steeds meer achterblijven en richting duistere Middeleeuwen gaan. En nu moeten we al die islamitische ellende na 1400 jaar vrijheid, hier weer gaan stimuleren, terwijl veel landen in opstand komen tegen die brutale moslim-dictators. Als de huidige, door de elite gedoogde, trend van ongecontroleerde voortplanting,doorzet, zullen wij binnen de kortste keren een islamitische staat zijn, met alle gevolgen van dien. Wij worden dan weer onderworpen aan de moslim dictators met hun zeer verouderde cultuur van achterlijkheid!
  De oude garde met hun dictatoriaal nationaal socialistische islamitische regimes, proberen door dit proces de verdediging van Neder land definitief af te breken. Dit proces is als een hetze aangewakkerd door o.a.:”Kleurrijk Neder land.”
  {Een organisatie, met militante moslims, die alleen één kleur erkennen, subsidie vreters!} Een obscuur clubje narrow-minders die nauwe banden heeft met de hand-langers van islamitische regimes, waarbij ook Nederlanders, zijn.
  Het is toch te gek, dat een rechtbank het OM kan dwingen, Geert Wilders aan te klagen. Daar blijkt duidelijk uit, dat de rechterlijke macht vooringenomen is en probeert haar invloed buiten haar grondwettelijke grenzen uit te breiden.
  Orders, (in die zin van “schakel eerst die Wilders uit”) aan de Nederlandse ambtenaren zijn puur terroristisch. Het is een politiek proces met de bedoeling een politieke partij te ontmoedigen die tegen de islamitische verbreiding is en niet om de grenzen van de vrijheid te toetsen. De islam is een misdadige en abjecte ideologie en verdient het predikaat religie m.i. niet.
  Het geeft alleen meer geweld en meer onderdrukking. Kijk maar eens naar de vergiftigde verhoudingen in sommige wijken van grote steden, waar met name islamitische jongeren de autochtone burgers terroriseren en buurten onleefbaar maken.
  Kijk naar hun herkomst landen waar de islamitische dictatuur heerst. Je ziet dat ze geen respect hebben voor alles wat niet-islamitisch is. De laffe en walgelijke terreurdaden van dictators tegen hun burgers is hier het zoveelste bewijs van.
  De islam van deze dictaturen is in opmars en zorgt overal ter wereld voor ellende, genocide, terreur en vervolging. In 1973 waren er ongeveer een half miljard moslims in de wereld, vandaag is dat aantal ongeveer 1.8 miljard. In afwachting van een machtsovername in West-Europa bouwen zij met de steun van de Europese regeringen hun structuren uit. De islam heeft in Europa voet aan de grond en zal niet rusten voor ze het publieke domein overheerst en andere levensbeschouwingen kan onderdrukken, nog voor het jaar 2050. Zoals bekend groeien moslims razendsnel in Nederland; 9 keer meer dan de Nederlanders. Verscheidene haat predikende imams roepen op voor non stop groei tot de meerderheid bereikt is en jonge moslims polariseren nu al via hun omgangsvormen en de gelaatsbedekking. Turken en Marokkanen controleren grote massa moslims binnen west Europese landen:
  Als voorbeeld,
  Landelijk beraad Marokkanen
  Contactgroep Islam (CGI)
  Federatie van Marokkaanse gemeenschap Nederland
  Milli Görüs Noord Nederland
  Nederlands Islamitische Federatie (NIF)
  Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN)
  Stichting Islamitisch Centrum Nederland (SICN)
  Turkse Islamitische Culturele Federatie (TICF)
  Unie van Marokkaanse Moskeeorganisaties Amsterdam en Omgeving (UMMAO)
  Federatie van Islamitische Organisaties Nederland (FION),
  Islamitische Stichting Nederland (ISN) enz. enz..
  Deze organisaties hebben tienduizenden leden en haar groei is nog steeds gestaag.
  Dit moet de basis worden van hun toekomstige Islamitische dictatuur.

  In de islamitische wereld word precies bijgehouden hoe ze de “racisten” via hun eigen wapens kunnen vervolgen. Kijk maar hoeveel moskeeën en moslimscholen er in europa worden gebouwd. Dat is om hun eigen volk te laten zien dat europa veroverd kan worden.
  Het is een feit dat allerlei politieke partijen meer dan 40 jaar lang dictaturen in het Midden Oosten financieel en militair hebben gesteund. Ze kunnen hun verantwoordelijkheid hiervoor niet langer ontlopen.

  PVDA, CDA, Groenlinks, CU, D66 zeggen dat ze voor de hoofddoek zijn en bovendien is die voor hen een belangrijke breekpunt!.
  Ze zeggen elke keer dat ze verdragen hebben aangenomen en onderschreven hebben van moslimlanden met hun dictators.
  Deze moslim-dictators hebben allerlei contacten die kunnen zorgen voor een langer verblijf in Nederland. De miljoenen burgers echter komen nu in opstand tegen deze dictators en eisen hun rechten op. PVDA, CDA, Groenlinks en D66 hebben het elke keer over de rechtsstaat, maar tegelijkertijd steunen ze in Nederland een nieuwe implementatie van al die dictatoriale regimes:Haram – Salam bij Utrechtse gemeente, Hallal eten bij overheid instellingen, Hoofddoek implementatie met de steun van corrupte ambtenaren, korancursussen, Overal moskeen neerzetten, Islamlessen steeds uigebreide hersensspoeling bij het onderwijs, Aparte zwemplaatsen en Regels voor vrouwen met een andere achtergrond, Subsidies aan hoofddoek organisaties, Iraanse Nederlandse vrouw doodgemarteld in Iran en PVDA, CDA, Groenlinks, D66 en CU zeggen weer niks, voor hun walgelijke hoofddoek hebben ze wel een breekpunt! Deze partijen willen niet zien en horen hoe miljoenen mensen onderdrukt worden in hun “geliefde” Islamitische wereld. Je kunt aan de opstanden in Tunesië, Egypte, Iran, Jordanië, Algerije, Marokko en Jemen zien dat de mensen daar niet houden van dictatuur.Moslim wethouders en burgemeesters die banden hebben met hun dictators openen nog steeds grote moskeen in Nederland. PVDA, CDA, Groenlinks en D66 en hun burgemeesters, wethouders gaan gewoon door met hun wanbeleid; Ahmed Aboutaleb en
  wethouder Hamit Karakus, hebben regelmatig overleg met de dicterende macht uit hun herkomst-landen. Ze bouwen islam structuren en de orders van dictators worden nog steeds doorgevoerd, zo zorgen ze ervoor dat de structuren van verovering doorgaan.  Je ziet overal werkloze moslims rondlopen die hier al 35 jaar van ons uitkeringssysteem leven,
  aan hun geloof doen ze weinig maar er moet wel een moskee voor ze gebouwd worden. De financiering daarvoor wordt bewerkstelligt via zware uitbuiting van overbevolkte moslimlanden. Dus met het bloed van die mensen daar, kunnen hier in Nederland moskeeën neergezet worden i.o.v. die dictators.  Het gevolg van dit systeem is een complete verval van de samenleving. Hardwerkende mensen die het land ontvluchten. Politieke partijen die de macht in de steden hebben kunnen kopen met subsidies en uitkeringen. De onzekerheid over de vrijheid in de toekomst kweekt wantrouwen. De Koran, het rode boek van al die dictators, geeft uitdrukkelijk opdracht tot de bekering en onderwerping van andersdenkenden.
  Dus: De islam is een misdaad, niet alleen tegen de mensheid, maar ook tegen de dieren.Terecht wil Geert Wilders een verbod op deze misdadige politieke ideologie.

  Het is nu tijd om te stoppen met dit waanzinnige proces. Moslim dictators en hun druk op de Nederlandse politiek kan nu afgebroken worden. Het moet nu maar eens afgelopen zijn, de opstanden zijn begonnen. De hele strijd kan weer teruggeplaatst worden naar hun thuis landen. Meer dan 2 duizend jaar geleden deden de Romeinen dat ook: Hannibal zat in Europa en kon niet verslagen worden, Uiteindelijk wist Scipio de oorlog naar Noord-afrika te verplaatsen. Na een jaar van voorbereidingen landde Scipio in 204 v. Chr. in Afrika, waar hij de Carthaagse stad Utica innam. Anders zou Hannibal zijn blijven kampen en zich continue verbreiden. Meer Romeinse successen volgden en de situatie was nu zo ernstig dat Hannibal met het restant van zijn leger naar huis terugkeerde (202 v. Chr.).  Wij moeten ook de huidige moslim export van de dictators zo snel mogelijk stoppen en via remigratie de hele strijd naar hun eigen landen terugplaatsen. Het is nu tijd om het hele proces terug te draaien! Niet Geert Wilders maar moslim dictators moeten veroordeeld worden.

  Met vriendelijke groeten

  Adriana Thraces

    /   Reply  / 
  1. de schoolmeester

   Jouw hele relaas( waar haal je trouwens de tijd vandaan om dit allemaal hier neer te typen)is weer een verhaal van shoppen in de geschiedenis en het herhalen van hele/halve feiten die totaal uit zijn verband zijn gerukt. GW is net zo’n dictator, maar dan naar nederlandse maatstaven. Kijk enkel maar hoe zijn beweging is opgebouwd. Er zijn niet eens leden die op democratische manier mogen stemmen over bepaalde items. Hij weigert verantwoording te nemen, maar trekt wel voor een groot deel aan de touwtjes. Als dat niet 1 van de kenmerken van een dictator is, weet ik het ook niet. En zo kan ik wel door blijven gaan.

     /   Reply  / 
 27. oguzhan

  2022 zal de Ottomaanse Rijk Zich weer hervormen.

    /   Reply  / 
 28. Hans

  Meer het idee dat Turkije aan het desintegreren is;
  Syrie is geen homegeen land, met name Koerden zijn een aparte groep. Nu de regereingen in Syrie en waarschijnlijk (daarom ook) Iran zullen vallen, zullen de Koerden opnieuw van zich laten horen.
  En wat het Ottomaanse rijk betreft: compleet geoewehoer. Zou maar eens een tochtje maken door die landen die onder het Turkse Yok geleefd hebben; eens maar nooit meer.

    /   Reply  / 
 29. frank

  Wat mij de geschiedenis van het Ottomaanse rijk op zijn hoogtepunt leert (dus voor Ataturk), was hun vermogen om allerlei bevolkingsgroepen (een voor die tijd) te laten integreren. Dit was tot medio de 18e eeuw ongeevenaard. In de 19e eeuw begonnen er allerlei nationalistische bewegingen op te komen, ook onder de Turken zelf, gekoppeld aan bloed en bodem theorien. Dit soort onzin wordt heden ten dage nog zeer veel aangehangen( zie een stel uitspraken hierboven) in Turkije en zolang dit zo blijft zullen anderen dit land niet moeten. Jammer voor de vele mensen in Turkije die anders willen!

    /   Reply  / 
 30. Hans

  Integreren in het Ottomaanse rijk?
  Stond bol van de discriminatie tov andere gelovigen…

    /   Reply  / 
 31. Ahmet

  @ Hans

  Als je propaganda van de westerse wereld moet geloven wel. Maar in de werkelijkheid lag het toch anders. Henk Boom heeft hier een goed boek overgeschreven, namelijk “De grote Turk”. Misschien moet je dit boek even lezen, kom je toch tot andere inzichten.
  Ik zal je even een voorbeeld geven. Toen in Frankrijk er discussies werden gevoerd over tolerantie tot andere stromingen binnen het christendom, voerden de tegenstanders aan dat als er tolerantie zou zijn, de samenleving zou ontwrichten. De voorstanders gaven aan dat dit helemaal niet zou is en als voorbeeld gaven ze aan: kijk maar naar de Osmaanse rijk. Want daar leven wel meerdere geloven vredig samen.

    /   Reply  / 
 32. Hans

  Ja, ken het boek van Henk Boorn. A non-specialist met zijn eigen visie. Internetjournalistiek noemen we dat. gewoon ok, maar niet goed, maar wel absurd.
  Je mind is zo disturbed by the ongoing Turkey propaganda dat je het zonder mij moet voortzetten.
  Bijna exact op de dag, 96 na de eerste Armeniers werden afgeslacht lopen een stelletje Islamieten van Erdogan CO. onder het schreeuwen van Alleakbar en monument in Kars te onthoofden. Mooier kon het niet op BBC gisteren worden getoond. Daarma afgedaan met de lulkoek van ‘Ottoman of Turkse tolerantie’

    /   Reply  / 
  1. frank

   Hoe zijn ze in Turkije op nationalistische ideeen gekomen. Ik dacht nog altijd via het westen. (19e eeuw)Daarvoor leefden ze samen. De niet moslims moesten wel extra belasting betalen. Met de opkomst van het nationalisme ging het mis, overigens id. in westerse landen.

     /   Reply  / 
 33. Ahmet

  Hij heeft wel de moeite genomen om het van meerdere kanten te belichten. Internetjournalistiek?? Hij is in meerdere plaatsen geweest en heeft daar gesproken met deskundigen. En dat waren niet alleen maar turken. Uit je reactie kan ik eerder opmaken dat je de boek misschien wel kent maar overduidelijk niet hebt gelezen.
  Ik weet niet hoor maar je bent met de volgende zin bij echt aan het verkeerde adres “Je mind is zo disturbed by the ongoing Turkey propaganda dat je het zonder mij moet voortzetten”. Ik neem altijd de moeite om een onderwerp van meerdere kanten te bekijken en niet alles gelijk voor waarheid aan te nemen.
  En wat heeft de gebeurtenissen in Kars te maken met mijn vorige reactie. Echt een schoolvoorbeeld van de hak op de tak springen.

    /   Reply  / 
  1. frank

   Over welke propaganda van de westerse wereld heb je het? De tea party, PVV, Thomas van der Dunk.
   Voor zover ik het vanuit Nederland kan bekijken vind ik dat er vele turken zijn die er nogal extreme ideeen op nahouden, zowel ter rechter als linkerzijde.

     /   Reply  / 
 34. Ahmet

  Beste Frank,

  Ik had het over propaganda in het verleden (geschiedenisvervalsing). Als je bijv de boek van Henk Boom leest wordt het wat duidelijker. Ik zal een voorbeeld geven in Hongaarse scholen worden de Osmaanse rijk zwart gemaakt, maar zoals een hongaarse historicus vertelt in het boek was het eigenlijk heel anders dan in de boeken worden verteld. Onder de sultan hadden de hongaarse protestanten vrijheid van godsdienst maar onder de Habsburgers werden ze onderdrukt. Een van hun grootste verzetshelden week in die jaren uit naar Turkije en heeft daar tientallen jaren gewoond tot zijn dood. Maar in schoolboeken worden de Turken als onderdrukkers uitgebeeld. Ik hoop dat ik mijn punt heb kunnen maken

    /   Reply  / 
  1. frank

   Ze werden inderdaad niet vervolgd, maar ze moesten wel extra belasting betaling en werden als niet moslims gezien als 2e rangsburgers.

     /   Reply  / 
   1. 1453

    Frank, natuurlijk moet het aantrekkelijk gemaakt worden om moslim te worden. Net zoals je hier voor subsidie kreeg als je een katalysator aanschafte. Zijn mensen zonder katalysator dan gelijk 2e rang burgers? Trouwens, check dit: “Niet iedereen mocht lid worden van een gilde. Joden en Doopsgezinden (vroeger ook wel Mennonieten of Menisten genoemd) waren bijvoorbeeld uitgesloten. Zij konden in de steden dus geen ambacht uitoefenen. Veel Joden en Doopsgezinden zaten daarom in de (geld)handel”

      /   Reply  / 
    1. frank

     Volkomen gelijk in maar hier werden die groepen ook als 2e rangsburgers gezien, dus dezelfde waardeloze behandeling.

       /   Reply  / 
 35. Hans

  @Ahmet:
  Dit is een reactie van een Turkse vriend, die haar PhD heet gehaald in Ottoman History aan de London School of Economics. Ik vroeg haar hoe werd het Ottomaans rijk in dit part van de wereld gezien en hoe kijk jij er tegen aan:

  Ottoman sultan was the Khalif of Islam and the entire Moslem Arab world hated him. Because of that hatred, the nations and dynaties also hated Turkish subjects of Ottoman ruler. Remember Ottoman sultan and dynasty was never a democratically elected representative of any of peoples under its rule, including Turks.Ottoman dynasty and rule oppressed the Turks under its yoke the most and kept them the poorest, totally uneducated and politically and financially powerless while employing Armenians, Greeks, Albanians, Serbs and others for at all levels of its rule. Ottoman dynasty never called itself “Turk” either. Only Europeans did so. No peoples under Ottoman rule identified itself as “Turk” either. Because being a Turk under Ottoman yoke was the least desirable, ignorant, poor, unemployed/unemployable peasant farm worker only recruited as untrained, unequipped soldiers to be sacrificed in the never unending Ottoman wars. How ironic since they used muslims for their jihad while employing but suppressing the non-Muslims. Conquer and divide!

  Ze geeft les aan Bilkent University.
  Pronto

    /   Reply  / 
  1. frank

   @ Hier heeft Hans wel een punt, maar ik wil er wel aan toevoegen Waren niet alle rijken in die tijd meer opgebouwd dmv dynastieke belangen dan nationalistische belangen? ( zie Oostenrijk -Hongarije, Rusland, Polen, Pruizen enz.)

     /   Reply  / 
 36. Ahmet

  @ Hans
  Ik weet heel goed wat je bedoelt. Om zijn macht te kunnen behouden rekruteerde de sultan via dervisme buitenlanders en deze kregen hoge posities in de regering en buitenlandse handelaren hadden een groot gedeelte van de economie in handen. Maar ik snap niet waar je met je verhaal naar toe wilt gaan. Ik hoop dat je weet over welke jaren we het hebben. Je moet niet de vergelijking maken met hoe het nu is in de westerse wereld maar hoe het toen was. En je vriendin kan veel beweren maar er zijn veel hoger aangeschreven deskundigen (professoren, historicussen) die zeggen dat de Osmaanse rijk een tolerantie kende die ongekend was in europa in die tijd. Denk bijv. aan de Spaanse en Portugese inquisitie en de onderdrukking van de protestanden door de katholieken. Dit stuk is van een nederlandse dichter uit 1577 “En daarom droegen sommige geuzen destijds zilveren halve manen met daarop de tekst “Liever Turks dan paus”. Want zij achtten de tirannie van de paus groter dan die van de Turk, die het geweten van de mensen tenminste ongemoeid laat als zij belasting betalen, en bovendien zijn beloften even goed of zelfs beter nakomt dan de Paus”.

    /   Reply  / 
 37. Hans

  @Frank, ja.
  Maar het gaat hier ook om de verwoestingen die de Ottomanen met zich meebrachten; er werd alleen veroverd om te veroveren terwijl de Europese elite door middel van huwelijken zich in stand hielden.
  Daarnaast: al de bovengenoemde rijken kwamen to stand vanaf eigen grondgebied maar werden later teruggedrongen tot waar ze vandaan kwamen.

    /   Reply  / 
  1. frank

   Pardon, kun je me in de 18e en 19e eeuw 1 jaar noemen dat er niet in of vanuit de westerse wereld geen oorlog werd gevoerd, ook koloniale oorlogen even meetellen of was je die vergeten?

     /   Reply  / 
 38. Hans

  @achmet, nog zo’n vervalsing, of was het Luther die het schreef..)) In ieder geval niet Erasmus.

  Ik weet over welke tijd we het hebben, maar kan jij enkele historicie namen noemen? Nope, die zijn er niet meer.
  Een groot probleem is dat veel van de Ottomaanse archieven met opzet vernietigd werden…
  En…Murat Bardakci maakt er maar het beste in zijn boek “The Remaining Documents of Talat Pasha”. over de Armeense genocide.
  ach, kan eindeloos doorgaan….

    /   Reply  / 
 39. Ahmet

  @ Hans
  Vervalsing waar heb je het over, het stuk wat ik in mijn vorige comentaar beschreef komt voor in de “Historiën” van Pieter Cornelisz. Hooft uit 1642 en in de voordracht “Over het Mohammedanisme” door de theoloog Voetius uit 1648.

  En als we het gaan hebben over: “Maar het gaat hier ook om de verwoestingen die de Ottomanen met zich meebrachten; er werd alleen veroverd om te veroveren terwijl de Europese elite door middel van huwelijken zich in stand hielden.” Dit gold misschien voor Europa maar de Europese vorsten waren niet alleen bezig in Europa , maar in Afrika, Azië, Zuid-Amerika etc etc. Of ben je dat gemakshalve vergeten. Als we het gaan hebben over wat er met de Inca’s, Afrikanen, aboriginals en indiërs is gebeurd, zijn we nog heel lang bezig.

    /   Reply  / 
 40. Hans

  @bozkurt: ik denk dat jij een gaatje in je kop hebt. En wat de Persen betreft, die hebben zo de pesthekel aan de Turkse ‘barbaren’ zoals ze jullie noemen dat jullie blij mogen zijn dat je in de NATO zit. Trouwens, bij en bommetje begonnen jullie al te krijsen om de hulp van de NATO twee weken geleden. Jullie leger is een veredelde politiemacht. En nu fort, naar bed jij…

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>