Europa botst over toetreding Turkije

Europa botst, hoe verrassend, weer eens over de toetreding van Turkije. De Britse premier David Cameron heeft tijdens zijn bezoek aan Ankara zwaar uitgehaald naar de Europese landen die de Turken al jaren aan het lijntje houden. Hij belooft te vechten om Turkije toe te laten tot de Europese club.

Turkije krijgt deze week hoog Brits en Duits bezoek. De boodschap van de twee landen lijkt wel in een andere toonaard geschreven. De kersverse Britse premier David Cameron heeft de Turken beloofd dat hij hun toetreding tot de EU ‘met passie’ zal bepleiten. Hij bracht daar gisteren al een staaltje van in een bevlogen speech in Ankara.

‘We weten wat het is om buitengesloten te worden, maar we weten ook dat zoiets kan veranderen’, zei hij. Een duidelijke verwijzing naar het Franse ‘non’ aan het adres van Londen toen het in de jaren zestig tot de Europese Unie wilde toetreden. ‘Het maakt me kwaad te zien hoe frustrerend de weg voor jullie is’, ging Cameron verder. Hij vroeg zich luidop af welk Europees land het best geplaatst zou zijn om Iran te overtuigen zijn nucleair programma stop te zetten: ‘Turkije natuurlijk.’ Cameron reist niet zomaar zo snel na zijn aanstelling naar Turkije, het is hem menens.

De uitspraken van de Britse premier zijn een serieuze sneer aan het adres van Berlijn en Parijs. Uitgerekend gisteren verscheen in de krant Bild een interview met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle. Zijn valiezen stonden al klaar om op zijn beurt naar Turkije af te reizen. Maar hij komt met een heel ander signaal. ‘Turkije is momenteel nog niet in staat om toe te treden, net zoals de EU nog niet klaar is om het land op te nemen.’ Hij voegde er wel aan toe dat het belangrijk is dat Turkije zich naar Europa richt, zeker als bondgenoot in Afghanistan.

Het zijn precies zulke uitspraken die Cameron laakt. ‘Het is verkeerd te zeggen dat Turkije mee het kamp mag bewaken maar niet in de tent mag zitten’, aldus de Britse premier. Turkije werd bijna meteen na de oprichting lid van de Navo en is zo een bondgenoot in Afghanistan.

De Europese onderhandelingen met Turkije zitten muurvast. Dat was eigenlijk al het geval nog voor ze echt begonnen. Vooral Frankrijk en Duitsland zijn koele minnaars.

Dit voorjaar reisde Angela Merkel naar Turkije met als presentje voor collega Tayyip Erdogan het beeldje van een witte duif. Voorafgaand aan het bezoek had het immers verwijten geregend tussen Ankara en Berlijn. Het belangrijkste pijnpunt is dat Merkel Turkije een ‘bevoorrecht partnerschap’ wil aanbieden. De Turkse onderhandelaar voor het EU-toegangsticket, Egemen Bagis, noemt het een belediging om een statuut aangeboden te krijgen dat niet eens bestaat. Ankara wil bij Europa met alles erop en eraan.

Erdogan reisde zelf naar het hol van de leeuw toen hij in de lente voor het eerst een ontmoeting had met de Franse president Sarkozy. Die had van Turkije een campagnethema in de verkiezingen gemaakt. In 2005 werd de Franse grondwet nog veranderd. Als een nieuw land wil toetreden dat een bevolkingsaantal heeft dat hoger ligt dan 5 procent van dat van de EU, moet er een referendum komen. Een duidelijke zet om Turkije tegen te houden.

Gisteren raakte bekend dat de EU voor het eerst meer dan 500 miljoen inwoners telt. Turkije heeft een bevolking van 73 miljoen, wat het na Duitsland tot de grootste lidstaat zou maken.

Istanbul is dit jaar de Europese culturele hoofdstad. Maar Turkije is het beu aan het lijntje gehouden te worden en wordt almaar ongeduldiger en verbitterd. Gevaarlijk, vindt Cameron. Want zo wordt het land weggedreven van Europa. Ook de VS zijn altijd een voorstander van toetreding geweest. Turkije keert zich maar beter niet naar het Oosten, is de filosofie.

Maar los van de ideologische, religieuze of praktische argumenten om Ankara af te houden, is er een belangrijk dossier dat de gesprekken haast onmogelijk maakt: Noord-Cyprus, dat onder Turkse invloed staat. Net toen het licht vijf jaar geleden op groen werd gezet voor onderhandelingen, kreeg een verdeeld Cyprus wel toegang tot de Europese club.

Turkije weigert zijn havens te openen voor Cypriotische schepen en wil dat het Turkse noorden uit zijn isolement gehaald wordt. Een oplossing, noodzakelijk voor een Grieks en Cypriotisch fiat, is nog lang niet in zicht.

Bron: DS

Lees ook:Turkije niet meer enthousiast over EU-lidmaatschap
Lees ook:Libië: Turkije stelt onderzeeër en 5 schepen ter beschikking
Lees ook:Turken zitten niet meer in Europese wachtkamer
Lees ook:Wilders alsnog naar Engeland met Fitna
Lees ook:Aanslag Ankara

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>