Trein tussen Irak en Turkije rijdt weer!

Nadat zeven jaar geleden, door de invasie van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië in Irak, de spoorlijn tussen Noord-Irak en Turkije werd gesloten, rijden er nu weer treinen.

De regering in Bagdad wil de economische en politieke banden met buurlanden als Turkije aanhalen om zo de investeringen in het land te vergroten. De economie is ernstig in het slop geraakt door de jaren van oorlog, het uitblijven van investeringen en de sancties die tegen het in 2003 verdreven bewind van dictator Saddam Hussein van kracht waren.

De spoorlijn dateert uit de nadagen van het Ottomaanse Rijk en was oorspronkelijk onderdeel van het Duits-Ottomaanse project een spoorlijn aan te leggen van Istanbul naar Bagdad.

De eerste trein vertrok dinsdag uit Mosul in het noorden van Irak. Na een reis van achttien uur kwamen de dertien passagiers aan in de stad Gaziantep in het zuiden van Turkije. Het is de bedoeling dat er twee keer per week een trein over het traject rijdt. De lijn zal ook voor goederenvervoer worden gebruikt.

De betrekkingen tussen Turkije en Irak waren onder Saddam slecht, maar zijn sindsdien verbeterd. Vorig jaar tekenden de landen overeenkomsten over tal van onderwerpen, zoals de energievoorziening. (BN DeStem)

Lees ook:Vijf doden door treinongeluk Turkije
Lees ook:Machinist overlijdt bij treinongeluk Turkije
Lees ook:Trein ontspoord in Turkije na “terroristische aanval “
Lees ook:Ook voetbal verbetert relatie Turkije met Koerden
Lees ook:Irak minst populair

1 Reacties // Reageer

One thought on “Trein tussen Irak en Turkije rijdt weer!

  1. Hakan

    Dit is goed nieuws, de buurlanden moeten zoveel mogelijk samenwerken om tegenstand te kunnen bieden aan schurkenstaten zoals de V.S. Mooie informatieve site.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>