Veel DTP-leden opgepakt in Turkije

De Turkse politie heeft donderdag ruim veertig leden van de pro-Koerdische Partij Democratische Samenleving (DTP) opgepakt.

Dat gebeurde tijdens een actie in elf verschillende provincies. Onder de arrestanten zijn negen burgemeesters. De actie is volgens justitie in wezen gericht tegen “het netwerk in steden van de separatistische en extremistische PKK” (Koerdische Arbeiderspartij). Ze is in gang gezet op bevel van de openbaar aanklager in het Oost-Turkse Diyarbakir.

Het uiterst conservatieve constitutionele hof verbood de DTP 11 december omdat de partij banden zou hebben met de terroristische PKK. Het leidde tot grote onrust onder de Koerdische Turken en in de Turkse politiek. Premier Recep Tayyip Erdogan is een uitgesproken tegenstander van het verbod. Hij streeft ernaar de conflicten te bestrijden met maatregelen die etnische Koerden eindelijk meer rechten geven.

Lees ook:Koerden doodgeschoten door Turkse winkelier
Lees ook:Koerden blijven toch in parlement Turkije
Lees ook:Turkije arresteert tientallen Koerden
Lees ook:Turkije sluit binnen een week twee Koerdische kranten
Lees ook:Referendum Turkije over grondwet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>