Rellen Turkije na verbod Koerdische partij

In verschillende Turkse steden vonden rellen plaats nadat de hoogste Turkse rechtbank de grootste Koerdische partij van het land, de DTP, verboden had.

De hoogste Turkse rechtbank verbood vrijdagavond de grootste Koerdische partij van het land, de DTP. “Wegens banden met Koerdische opstandelingen van de PKK”. Door de uitspraak mogen de 37 partijleden van de DTP vijf jaar lang niet politiek actief zijn. De voorzitter van de grootste Koerdische partij, Ahmet Turk, en een ander DTP-parlementslid zijn bovendien ook hun parlementaire immuniteit kwijt en kunnen dus vervolgd worden.

Grote gevolgen

Zonder gevolgen bleef de uitspraak van het Grondwettelijk Hof niet. De 21 parlementsleden beslisten zaterdag het parlement te verlaten uit protest tegen de beslissing van de rechtbank om hun partij te ontbinden. De afgevaardigden van de DTP waren de enige Koerdische politici in het Turkse parlement. De partij is ook aan de macht in 100 gemeenten.

In verschillende Turkse steden kwam het gisteren tot incidenten. In de stad Hakkari bijvoorbeeld bestookten honderden demonstranten de ordetroepen met stenen en brandbommen. Ook in Van en Diyarbakir, de grootste stad in het zuidoosten van het land, liepen de spanningen op.
Spanningen

De uitspraak dreigt niet alleen opnieuw tot spanningen te leiden tussen Turken en Koerden. Bovendien dreigen ook de pogingen van de regering van premier Recep Tayyip Erdogan om een eind te maken aan het aanslepende conflict met de Koerdische minderheid in het land een ferme knauw te krijgen.

“Het verbod op de DTP betekent een klap en dreigt de pogingen te ondermijnen om het Koerdische dossier op te lossen en de rechten van de minderheden te verzekeren in Turkije”, reageerde Emma Sinclair-Webb van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. “De regering moet zo snel mogelijk de grondwet en de wet op de politieke partijen herzien zodat een dergelijk verbod niet meer uitgesproken kan worden in de toekomst”, voegde ze eraan toe.

Europese Unie

Het verbod van de DTP is ook slecht nieuws voor het streven van de Turkse regering naar lidmaatschap van de Europese Unie. De EU waarschuwde Turkije in het verleden immers al dat de ontbinding van de grootste Koerdische partij de rechten van de Koerden zou schaden. Ook de Verenigde Staten lieten zich in gelijkaardige bewoordingen uit.

Niet alleen politieke middens volgden het verloop van de zaak-DTP de voorbije weken met argusogen. Ook investeerders deden dat. Analisten voorspelden zaterdag dat het verbod van de DTP maandag tot een ferme daling op de Turkse beurs zal leiden.

De Tijd

Lees ook:Nieuwe Koerdische partij actief
Lees ook:Koerden doodgeschoten door Turkse winkelier
Lees ook:Turkije verbiedt Koerdische partij
Lees ook:Turks referendum in september
Lees ook:Turkije roept Nederland op het matje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>