NAVO-chef is slechte banden Griekenland-Turkije zat

De nieuwe NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen heeft laten weten dat hij genoeg heeft van de slechte banden tussen Griekenland en Turkije.

Het is de eerste keer in de recente NAVO-geschiedenis dat een NAVO-chef twee landen aanspreekt op hun onderlinge relatie. Volgens Rasmussen hindert het geschil tussen de buurlanden de missies van NAVO in Afghanistan. Hij bezocht donderdag en vrijdag Griekenland en Turkije. Daar riep hij beide landen op tot een pragmatische houding binnen het Atlantisch bondgenootschap.

Gevolgen

Een belangrijk gevolg van de slechte banden tussen Griekenland en Turkije is dat de EU-missie die Afghaanse politie traint, geen vervoer of bescherming krijgt van de NAVO. Turkije houdt de NAVO-steun aan de EU-missie tegen, omdat Grieks Cyprus er een bijdrage aan levert.

Tussen Turkije en Griekenland woedde in 1974 een oorlog over Cyprus. Het eiland werd tot die tijd geregeerd door Turken en Grieken samen, maar is sindsdien verdeeld. Grieks Cyprus is als republiek deel van de Europese Unie, het Turkse deel wordt enkel door Turkije erkend.

Een NAVO-woordvoerder benadrukte woensdag het belang van betere samenwerking tussen de NAVO-bondgenoten. “Nu maakt de Europese politie in Afghanistan bilaterale afspraken met de nationale troepenmachten, maar het is een lappendeken, geen omvattende overeenkomst. Hoe langer we op deze manier in Afghanistan blijven, hoe meer het aan levens en geld kost.”

Turkije heeft behalve een groot en sterk leger ook goede banden met Afghanistan en Pakistan en is zo “een belangrijke politieke en militaire bondgenoot binnen de NAVO”, aldus de NAVO-woordvoerder.

Dankzij de goede relaties met deze landen kan Turkije een belangrijke rol spelen bij het inperken van extremisme. Rasmussen waarschuwde dinsdag “als dit ons niet lukt, bestaat het risico dat extremisme zich snel in Centraal-Azië zal verspreiden.”

In zijn vorige functie van premier van Denemarken haalde Rasmussen zich enkele keren de woede van Turkije op de hals, vooral toen hij tijdens de cartoonrellen een verzoek van Turkije om de ambassadeurs van islamitische landen uitleg te geven, afwees. Turkije was in eerste instantie dan ook tegen de aanstelling van Rasmussen als nieuwe NAVO-chef.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Libië: Turkije stelt onderzeeër en 5 schepen ter beschikking
Lees ook:Nederlandse Patriot-raketten naar Turkije
Lees ook:NAVO-baas: EU niet eerlijk tegenover Turkije
Lees ook:Turkije langer in Afghanistan
Lees ook:Turkije wil Nederlandse Patriot-raketten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>