Ontevreden Turkse Nederlanders krijgen eigen kliniek

In Amsterdam opent volgende maand de eerste allochtonenkliniek in Nederland. Deze richt zich op allochtone patiënten die ontevreden zijn over de Nederlandse gezondheidszorg.

Het ziekenhuis is een initiatief van zorgverzekeraar Agis, die elk jaar meer allochtone (vooral Turkse) patiënten in Turkije medische hulp ziet zoeken. Volgens Agis gingen in 2009 ruim 30.000 Turken in de zomervakantie naar een Turks ziekenhuis.

Volgens getuigenissen van die patiënten op de Nederlandse televisie vinden ze de behandeling in Turkije prettiger omdat ze geen vertrouwen hebben in een Nederlandse dokter of omdat ze graag in hun eigen taal behandeld willen worden.

Agis financiert de nieuwe kliniek omdat de verzekeraar de steeds grotere stroom van patiënten naar Turkije wil afremmen. De zorg in Turkije is nu nog goedkoper, maar het prijsverschil met Nederland wordt steeds kleiner.

Volgens Sukru Genco, kinderarts in Amsterdam en mede-oprichter van de nieuwe kliniek, worden patiënten in Turkije vaak onnodig behandeld. Ook zouden soms onnodige operaties worden uitgevoerd. (Knack.be)

Lees ook:Sugababe Amelle in Turkse kliniek wegens depressie
Lees ook:Cultuurbrug in schaderegeling voor niet-westerse allochtoon
Lees ook:Dodental Mexicaanse griep Turkije passeert 100
Lees ook:Dodental Mexicaanse griep Turkije stijgt snel
Lees ook:Naar Turkije gevluchte tbs’er: ‘Ik heb recht op spaargeld’

15 Reacties // Reageer

15 thoughts on “Ontevreden Turkse Nederlanders krijgen eigen kliniek

 1. Süreyya

  Het gaat helemaal niet om dat in hun eigen taal spreken makkelijker is. De vertrouwen in de Nederlandse zorg is gewoon slecht, waarom? Nou je word hier afgeschreven, kanker te uitgezaaid, niks meer aan te doen. Gaat naar Turkije…krijg toch nog behandelingen en mevrouw is genezen. Oke, dit was een extreme voorbeeld, maar het is echt zo. Turkije is medisch gezien op heel veel vlakke stukken verder dan Nederland. (zullen de NL’ers nooit geloven ;) Bestseller schrijver en meest geliefde chirurg van Amerika en west Europa Dr OZ (Oprah) is zelfs een Turk.

    /   Reply  / 
 2. pit

  hoi süreyya,
  ik ben nederlandse en ik geloof jou dat er in turkije een heleboel goede dokters/ziekehuizen zijn. misschien ook een aantal slechte, het is waarschijnlijk heel verschillend net als hier.
  niet alle nederlanders zijn hetzelfde weet je.
  groet

    /   Reply  / 
  1. Süreyya

   Er zullen zeker artsen hier zijn die het beste met zijn cliënten voor hebben, maar het gaat er meer om dat het hier onbetaalbaar word en dat voor medische hulp die onder de maat is.

   En p.s. Ik ben ook een geboren en getogen Nederlander, met Turkije als vaderland.

     /   Reply  / 
 3. peter

  Hoi Süreyya,

  Natuurlijk, de prive klinieken in Turkije zijn net vijf sterren hotels en de zorg is er geweldig. Maar ben je wel eens in een Turks staats ziekenhuis geweest? Ik ga nog liever naar een dierenarts in Nederland.

    /   Reply  / 
  1. Süreyya

   Sowieso word je bij een dierenarts beter behandeld dan in het ziekenhuis zelf en dat geld ook voor Nederland. Het ziet er hier misschien beter uit buitenaf dan die staats ziekenhuizen maar in feite werken ze onder de maat en je blijft maar betalen en betalen. Je wilt niet weten hoe dat de aankomende jaren zal stijgen en de zorg word minder. Spoedeisende hulp zal niet meer spoedeisend zijn. En de kosten van die zogenaamde privé klinieken in Turkije komen gelijk aan de kosten die wij hier moeten betalen aan de ziekenfonds en de extra kosten die erbij kunnen komen als het boven je dekking uitkomt. Geef mij maar dan een privé kliniek met optimale hulp en zorg voor hetzelfde geld? Of zie het verkeerd?

     /   Reply  / 
   1. Sacha

    Wat heerlijk, ik ga er van glimmen. Je best doen voor anderen wordt gewaardeerd. Thanks!

    Sacha, dierenarts

      /   Reply  / 
    1. Süreyya

     Tja, zolang je je werk doet uit liefde en niet om dierenvrienden uit te buiten op het financieel vlak dan kan ik niet meer dan respect voor je hebben. Zelf heb ik positieve ervaringen bij de dierenarts, of ik nou met een gevonden kitten kwam vol met vlooien of mijn eigen kater. Dat kan ik niet van ziekenhuizen zeggen de laatste tijd. Het word hier te ver’Amerikaans.

       /   Reply  / 
  2. Hilmi

   Hoi Peter,
   Makkelijk een vergelijking te trekken. Ben je zelf naar een Turks staats ziekenhuis geweest dan?
   Aangezien je leeft, kan je het inderdaad ook nog even vergelijken door een bezoekje te brengen bij een dierenarts hier in NL.
   Ben benieuwd…

     /   Reply  / 
 4. peter edel

  Dag Hilmi,

  Ja ik ben een paar keer in een staatsziekenhuis geweest. Een paar weken geleden voor het laatst toen een vriend zo ongelukkig was daar terecht te komen. Toen ik hem bezocht wilde ik naar het toilet, maar dat werd me ten zeerste afgeraden omdat het er zo vies was. Van dat zaken word ik niet vrolijk. jij wel?

  Groet, Peter.

    /   Reply  / 
  1. Süreyya

   Mag er vies uitzien maar dat is het in NL ook hoor! Wist je dat ze een test hebben gedaan in Nederland waar de vieste toiletten zijn (dacht zembla of kassa iets in die geest)? Getest op v&d, trein en ziekenhuis. Wat bleek ziekenhuis nr 1, v&d nr 2 en die viest uitziende wc van de NS op nr 3. Niets is wat het lijkt ;)

     /   Reply  / 
 5. peter edel

  Kan zijn, maar op het oog ziet een toilet in het AMC in Amsterdam er toch beter uit dan een van een staatsziekenhuis in Istanbul, althans voor mij. In Nederland heeft in ieder geval nog nooit iemand me gewaarschuwd voor een toilet. In particuliere ziekenhuizen in Turkije ziet het er veel beter uit, maar dat is een ander verhaal, waar we het hier niet over hebben.

    /   Reply  / 
  1. sureyya

   Ja klopt het AmC ziet er op het oog redelijk goed uit ja. Maar in Arnhem Rijnstate bij spoedeisend hulp is het er gewoon weg goor, ben er kokhalsend eruit gegaan zo smerig en toen heb ik ook een ieder die naar het toilet liep erop aangewezen dat het heel onhygiënisch eruit zag. Dus ook in Nederland kan dat. En we hebben het juist wel over particuliere ziekenhuizen, want die kosten daar net zoveel als hier onze polis, eigen bijdrages e.a. Kies ik toch liever voor een Turks particuliere ziekenhuis :)

     /   Reply  / 
 6. Idalia Both

  I can read all of you, but writting is different.
  I have a lot of experiences about this subject, I think dutch people should not feel offended when we ‘foreigners’say bad public health in Holland, it is mostly true, I have been treated in Spain, Mexico, USA and of course Holland, it goes because I travel a lot, worse? I am sorry, in Holland 2 IVF treatments in the Erasmus….worked?? Nee, treatment without anestesia, to give birth to my children wasnt that painful as the treatments I had in Holland, a third IVF treatment I decided to take in abroad, worked??? YESSS, the treatment was completely differen, personal attention, caring, anestesia, no pain, no sufferering, control, recovering room after treatment, here in Nedtherland? gewoon naar thuis naa de punctie, jooooooooooo, thus, Now Iam having problems with my middel finger, I have a carpal tunel sindrome, but in Holland my HUISARTS toldme after 4 times I visited her, what do you want me to do? I cannot do anything else, OHHH, I was on shockinggg, she asked me what do you want?? she position her researched on my finger that is swolled and painful but further?? nee, watvoor? she thinks I go to her bfor fun, I miss one hour of my work to visit her, 4 times and at the end she says…what can I do??

  Pleaseeee where is that turks clinic???

    /   Reply  / 
  1. sureyya

   yes indeed! Many people of outside Holland says that alot. But the dutch people won’t admit its terrible here if we talk about our medical help and medical policys and care. And my doctor also says all the time: “what can i do, what do you want me to do?” So weird!

     /   Reply  / 
 7. [email protected]

  zal zo gedaan zijn als rechts aan de macht is die klote buitenlanders zijn nergens tevreden mee in nederland nou dan rot je toch lekker op.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>