Vreselijke omstandigheden in Turkse dolfinaria aangeklaagd

T urkse dierenactivisten roepen op tot een boycot van dolfinaria. Dolfijnen zwemmen er in badjes van 4 bij 4 meter, in water dat maar af en toe ververst wordt.

Ook toeristen klagen over de dieronwaardige leefomstandigheden in Turkse dolfinaria. “Er is geen enkele controle op de dolfinaria. De dieren leven in kleine baden, soms niet groter dan een kinderbad. Ze worden langzaam gek.”

Dierenactiviste Ege Sakin, verbonden aan Haytap, de Turkse dierenrechtenorganisatie, is diep verontwaardigd. Dolfijnen zijn in Turkije overgeleverd aan eigenaren van dolfinaria en die zijn alleen op winst uit.

Honger als straf

Officieel beginnen de ondernemers geen dolfinarium, maar een rehabilitatiecentrum voor gehandicapten, vertelt Sakin. “Onder die noemer krijgen ze eenvoudig een vergunning. Vervolgens vragen ze 100 euro voor een half uurtje zwemmen met een dolfijn.”

Het grootste deel van de dolfijnen die ‘optreden’ in Turkse shows is in het wild gevangen. Sommige dolfijnen komen uit Japan. Turkse ondernemers betalen duizenden euro’s per stuk voor de dieren. Sakin: “De dieren worden getraind met honger als strafmiddel. Dolfijnen hebben een tere huid, de nagels van de volwassenen en kinderen beschadigen de dieren, waardoor ze allerlei infecties krijgen.”

Gaia

Ook toeristen hebben al verschillende malen geklaagd over de erbarmelijke omstandigheden in dolfinaria. Touroperators zoals Thomas Cook en TUI in Groot-Brittannië en Duitsland weigeren inmiddels nog Turkse ‘dolfijnexcursies’ aan hun gasten te verkopen. Thomas Cook België doet dat nog wel, maar enkel in Marmaris, waar de dolfijnen in bassins op zee worden gehouden.

Michel Vandenbosch van Gaia steunt zijn collega’s van Haytap. “Die wilde dolfijnen die in Japan worden aangekocht, zijn de sukkelaars die te zien waren in de met een Oscar bekroonde film ‘The Cove’ van oud-Flippertrainer Richard O’Barry.”

Bron: hbvl.be

Lees ook:Vakantiegangers trekken naar Turkije met Pasen
Lees ook:Thomas Cook koopt Turkije-specialist voor 30 miljoen euro
Lees ook:Nederlandse vrouwen zwemmen Bosporus (6.5 km) over voor goede doel
Lees ook:Dierenactivisten vinden ‘kamelenworstelen’ een misdaad
Lees ook:Forse toename aantal Turkse ondernemers

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Vreselijke omstandigheden in Turkse dolfinaria aangeklaagd

 1. Baptiste van Outryve

  Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen schreven dit artikel inderdaad.
  Bij het kopiëren van het artikel van de krant naar de website, vergaten ze evenwel 1 paragraaf over Thomas Cook:
  Het dolfinarium dat Thomas Cook nabij Marmaris voorstelt, is een therapeutisch centrum voor kinderen en volwassenen met mentale of fysische beperkingen. Contact met dieren heeft aangetoond dat dit een positieve invloed heeft op patiënten.

  Dit therapeutisch centrum kan bezocht worden, maar enkel in een zeer beperkte groep. Shows met ballen, hoepels, … komen er niet aan te pas.

  De dolfijnen verblijven in een bijzonder groot bassin.
  Alle info over het oord is te vinden op http://dolphin-therapy.org/nl/

    /   Reply  / 
 2. Michelle

  Dit is misschien voor een aantal dolfijnen parken van toepassing maar niet voor alle!
  Ik ben in een dolfijnen park geweest vlak bij Alanya en daar is het zeker niet het geval van te kleine bassins!
  Ik zou er moe van worden als ik van de ene kant naar de andere kant moest zwemmen!
  De dieren daar worden ook goed verzorgd!
  En zo zullen er ook meer parken zijn die weten hoe het moet!
  En dat van Februari dat er 4 dolfijnen dood zijn gegaan als gevolg van giftige bladeren eten, lijkt me niet dat iemand daar wat aan kan doen als die in het water terecht komen, dat zou in het wild ook kunnen gebeuren!
  Mensen die niks van dolfijnen weten moeten er ook geen artikel over schrijven!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>